Нікотинова жувальна гумка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нікотинова жувальна гумка — лікувальна жувальна гумка що забезпечує постачання нікотину в організм.[1] Призначена для курців і використовується як допоміжний засіб в нікотин замісній терапії з метою зниження симптомів відміни, пов'язаних з припиненням куріння. Нікотин з жувальної гумки всмоктується через слизову оболонку порожнини рота і досягає крові за рахунок поглинання тканинами порожнини рота. Таблетки вивільнюють менше нікотину, в порівнянні з жувальною гумкою.[2]

Бренди[ред. | ред. код]

До найвідоміших брендів належать: Nicorette (США, Індія), Nicotinelle (Австралія, Нова Зеландія, США).[3][4] Нікотинова жувальна гумка Нікоретте була розроблена в Швеції і була першим у світі медичним продуктом випущеним для лікування тютюнової залежності.

Застосування і дія[ред. | ред. код]

Жувати нікотиновмісну жувальну гумку треба повільно і з перервами. В перервах розташовують її в різних місцях між щоками і яснами, поки смак не стане слабкішим. Коли гіркота знизиться, жування відновлюють і повторюють процес.[5] Жування триває поки в жувальній гумці закінчиться нікотин, що займає близько 30 хвилин. Під час цих 30 хвилин, в роті з'являється відчуття гіркоти. Їжі або пиття (крім води) уникають протягом 15 хвилин перед користуванням, бо це призводить до зниження поглинання нікотину. Вміст нікотину, як правило, складає 2 або 4 мг нікотину, що відповідає приблизно вмісту нікотину 1 або 2 сигарет. Приймають по 1 шт кожні 1-2 години. Споживчий попит триває не більше 30 днів, і повинен поступово знижувати кількість нікотину з плином часу.

Можливими побічними ефектами при жуванні нікотинових жувальних гумок є біль у шлунку, щелепний біль, біль у горлі або роті, головний біль, гикавка, анорексія.

Протипоказання: хвороби серця або важкі судинні захворювання, виразкова хвороба; стоматологічні протези, проблеми скронево-нижньощелепного суглоба та запалення або інфекції в горлі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кельин Л. Л., Мучник Ю. Л., Прусс М. С. Как самостоятельно избавиться от курения. — СПб.: Издательский дом Нева; М.: ОЛМА-ПРЕСС, 2002. — 160 с. ISBN 5-7654-2175-Х ISBN 5-224-02990-2
  2. Лечение зависимостей: полный справочник / Под ред. Ю. Ю. Елисеева. — М.: Эксмо, 2008. — 640 с. ISBN 978-5-699-25212-1
  3. Ю. С. Маслій, О. А. Рубан Жувальна гумка — оптимальна лікарська форма для профілактики та лікування стоматологічних захворювань / Збірник наукових праць співробітників НМАЛО імені П. Л. Шупика — Київ, 2014. — 582 с [Архівовано 29 січня 2015 у Wayback Machine.]. ISSN 2227-7404 (с.: 504—509)
  4. Державний вищий навчальний заклад «Київський національний економічний університет» імені Вадима Гетьмана. Всеукраїнська громадська організація «Українська Асоціація Маркетингу». XII Міжнародна науково-практична конференція «Маркетинг в Україні» / Збірник матеріалів. 14 грудня 2012 року // Кобець Ю. М., Хомутова К. О. Тютюнопаління як медико-соціальна проблема [Архівовано 8 лютого 2015 у Wayback Machine.] (с.: 71)
  5. (англ.) Nicabate Gum [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.]. Nicabate.com.au

Див. також[ред. | ред. код]