Освіта в Ліхтенштейні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Система освіти в Ліхтенштейні багато в чому подібна до швейцарської системи освіти.

Завдяки численним угодам держави із сусідніми Австрією та Швейцарією діти можуть навчатися в усіх навчальних закладах цих країн. Отримані дипломи взаємно визнаються і приймаються.

Тип освіти Школа/рівень Клас Вік, років Кількість років Примітки
Початкова Початкова школа (нім. Primarschule) / початковий 1-5 6-11 6 Сертифікат / диплом: сертифікат 5-го класу
Середня Середня школа; Реальна школа / середній 6-10 11-15 4 Сертифікат / диплом: атестаційний сертифікат середньої школи; атестаційний сертифікат реальної школи
Середня Гімназія (нижній рівень) / середній 6-9 11-14 3
Середня Добровільний 10-й рік школи для учнів гімназії (нім. Freiwilliges 10. Schuljahr) 10 16-17 1 Сертифікат / диплом: атестаційний сертифікат
Додаткова середня Гімназія (верхній рівень) / додаткова 10 15-18 4 Сертифікат / диплом: атестат (нім. Maturazeugnis)
Професійна Середня спеціальна школа (нім. Berufsmittelschule) 19-21 2 Здобуваючи середню спеціальну освіту, учні розвивають власні теоретичні знання та практичні навички, здобуті у процесі професійної підготовки. Залежно від власних вподобань та професійних цілей, учень може обрати один із чотирьох напрямів підготовки:
  • Дизайн
  • Інформаційні та комунікаційні технології
  • Інженерія
  • Бізнес

По завершенні навчання учні отримують атестат про середню спеціальну освіту, який надає їм право для продовження навчання у вищих навчальних закладах Ліхтенштейну та Австрії, а також в університетах прикладних наук Швейцарії

Вища Бакалаврат
Вища Університет / вища освіта
Вища Магістр наступних ступенів: магістр мистецтв; магістр ділового адміністрування (підприємництво); магістр наук (банківський та фінансовий менеджмент, бізнес-інформаційних систем)
Вища Доктор 2

Початкова освіта[ред. | ред. код]

Освіта базується на принципах римо-католицької церкви та перебуває під контролем уряду. Діти, що досягли 6-річного віку, йдуть до школи та проводять там 12 років.

У теперішній шкільній системі, запровадженій у 1929 році, відбулися кардинальні реформи на початку 1970-х років. У 1974 році тривалість обов'язкового початкового періоду відвідування школи було знижено з восьми до п'яти років — діти йшли до початкової школи у 7 років, а закінчували її у 12.

На відміну від 5-річної початкової школи, навчання у дитячому садочку, відкритому для дітей віком від 5 до 7 років, не є обов'язковим.

Середня освіта[ред. | ред. код]

Середня освіта ділиться на три напрями:

Ліхтенштейн також має вечірнє технічне училище, музичну школу та дитячий педагогічної-побутовий гурток.

Професійна підготовка[ред. | ред. код]

Система професійної підготовки у Князівстві Ліхтенштейн надає щорічно 330 випускникам (70-75% від загальної кількості учнів) можливість отримання професії. 700 підприємств держави пропонують навчання за 80 різними напрямками, яке зазвичай триває від 3-х до 4-х років. Витрати держави на професійне навчання складають від 8 до 10 мільйонів швейцарських франків на рік.

Вищі навчальні заклади[ред. | ред. код]

Доки Ліхтенштейн не мав власних вищих навчальних закладів, абітурієнти продовжували свою освіту в університетах за кордоном, переважно у Німеччині (наприклад, у Тюбінгенському університеті), Австрії та Швейцарії.

  • Вища школа Ліхтенштейну, інша назва — Університет Ліхтенштейну (нім. Universität Liechtenstein; англ. University of Liechtenstein) міжнародно визнаний навчально-дослідницький центр, є найстарішим та єдиним державним вищим навчальним закладом князівства.
  • Приватний університет Ліхтенштейну, інша назва — Університет гуманітарних наук Ліхтенштейну (нім. Private Universität im Fürstentum Liechtenstein; англ. University for Human Sciences in the Principality of Liechtenstein) складається із медичного та юридичного факультетів; має право на присудження ступенів доктора наук.

Державна підтримка студентів[ред. | ред. код]

Стипендії[ред. | ред. код]

Держава зацікавлена ​​у високому рівні освіти своїх громадян і підтримує їх прагнення до навчання, надаючи різні стипендії та позики. Право на підтримку ґрунтується на громадянство і типі освітньої програми. Рішення приймається Комісією зі стипендій, яка діє відповідно до Закону про надання державної підтримки на освіту.

Програми обміну[ред. | ред. код]

Князівство Ліхтенштейн надає можливість своїм студентам брати участь у програмах Європейського співтовариства з професійного навчання. Це, в першу чергу, програми MOJA, Echange, FAMOUS і CEDEFOP. Спеціально створений Центр з професійного навчання (The Vocational Guidance Center) спільно з Центром планування кар'єри (Career Information Center) пропонує студентам широкий спектр послуг консультаційного характеру, що допомагають їм обрати професію до душі і знайти шляхи продовження навчання.

Одночасно з приєднанням Князівства Ліхтенштейн до Європейського економічного простору у 1995 році, країна почала брати участь у освітній програмі обміну Socrates. У 1999 році рішенням Уряду країни цю участь було продовжено ще на 7 років. Програма дає незвідані раніше можливості мовного та культурного обміну, що допомагають європейським студентам краще дізнатися Князівство Ліхтенштейн, а студентам і викладачам Князівства культуру, традиції та особливості інших народів континенту.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]