Проєкт з будівництва об'єктів «Централізоване сховище відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання» (ЦСВДІВ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проєкт зі створення безпечного і надійного у довгостроковій перспективі сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання (ДІВ)  у 30-км Чорнобильській зоні відчуження «Централізоване сховище відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання» (ЦСВДІВ) реалізований у 2008-2015 рр.

Фінансування проєктних робіт відбулося за рахунок коштів донорської технічної допомоги уряду Великої Британії в рамках ініціативи держав Великої вісімки «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї та матеріалів масового знищення» та за додаткової підтримки Європейського Союзу. Представником донора в Україні стали Crown Agents, які взяли участь у розробці проєктної документації і будівництві сховища.

Бюджет проєкту – понад 15 млн євро[1].

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво об’єкту здійснювалося на території комплексу виробництв «Вектор», що розташований у зоні відчуження на відстані 17 км у південно-західному напрямку від Чорнобильської АЕС. Сховище відпрацьованих ДІВ на сьогодні не має аналогів у світі та є основним елементом щодо вдосконалення усієї системи поводження з відпрацьованими ДІВ в Україні[2].

Рішення про будівництво сховища було прийняте з метою скорочення обсягів радіоактивних відходів (РАВ) та зосередження їх в одному строго контрольованому місці.

Цілі і завдання[ред. | ред. код]

Цей проєкт сприяє виключенню негативного впливу на навколишнє середовище та населення потенційного джерела забруднення та поліпшенню екологічної обстановки і зниження соціальної напруженості в регіонах України, з яких відпрацьовані ДІВ будуть вивозитися на комплекс виробництв. Основним завданням ЦСВДІВ є прийом, ідентифікація, сортування, обробка, комплектація, упаковка, паспортизація і подальше роздільне зберігання відпрацьованих джерел альфа-, бета-, гамма- і нейтронного випромінювання закритого типу для їх передачі в подальшому на захоронення[3]. Період зберігання – до 50 років [4].

ЦСВДІВ має забезпечити централізоване розміщення усього обсягу відпрацьованих ДІВ (близько 500 000 одиниць відпрацьованих ДІВ різних типів та конструкцій), які на сьогодні накопичені на майданчиках спеціалізованих підприємств з поводження з РАВ Державної корпорації «УкрДО “Радон”», а також знаходяться у використанні у медицині, науці та промисловості[5] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відеоматеріал з телепрограми «Вікно в європу» (5 канал) про реалізацію проєкту
  2. Сайт з питань ядерної безпеки, радіаційного захисту та нерозповсюдження ядерної зброї. Архів оригіналу за 6 січня 2018. Процитовано 26 грудня 2017.
  3. Завершено проєкт з будівництва об'єктів «Централізоване сховище відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання» (ЦСВДІВ)
  4. Офіційна церемонія відкриття будівництва
  5. Державна інспекція ядерного регулювання України надала ліцензію на експлуатацію Централізованого сховища для довгострокового зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання. Архів оригіналу за 15 липня 2018. Процитовано 26 грудня 2017.