Раймон Лефевр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Раймон Лефевр
Raymond Lefèvre
Основна інформація
Дата народження 20 листопада 1929(1929-11-20)
Місце народження Кале, Франція
Дата смерті 27 червня 2008(2008-06-27) (78 років)
Місце смерті Сен-Пор, Франція
Поховання Пер-Лашез
Громадянство Франція
Професії композитор, аранжувальник, диригент
Освіта Паризька вища національна консерваторія музики й танцю
Інструменти флейта
Жанри класична музика, естрадна музика, легка музика, музика для кінематографа
Співпраця Поль Моріа, Франк Пурсель, Франсіс Лей, Даліда
Лейбли Monument Recordsd і Disques Barclay
CMNS: Файли у Вікісховищі

Раймо́н Лефе́вр (фр. Raymond Lefèvre; 20 листопада 1929(19291120), Кале — 27 червня 2008, Сен-Пор)— французький композитор, аранжувальник та диригент. Писав легку інструментальну музику, автор саундтреків для фільмів, виступав акомпаніатором на записах ряду співаків Франції.

Біографія[ред. | ред. код]

Раймон Лефевр народився 20 листопада 1929 року в місті Кале. З ранніх років навчався грі на флейті. Випускник Паризької консерваторії.

Кар'єру музиканта почав ще в студентські роки, граючи на фортепіано в нічних клубах Парижа. На початку 50-х років виступав в оркестрі Франка Пурселя.

В 1956 році уклав контракт з французьким лейблом Barclay, почавши тим самим сольну кар'єру. Його колегами по «цеху» легкої інструментальної музики в різні роки були Поль Моріа, Франк Пурсель та Френсіс Лей.

Наприкінці 50-х — 60-х років Р. Лефевр зі своїм оркестром акомпанував різним співакам, перш за все Даліді. Паралельно з цим Лефевр регулярно запрошувався на французьке телебачення для участі в програмах «Musicorama» та «Palmare's des Chansons».

Особливу популярність Р. Лефевр здобув як автор саундтреків для кінофільмів. Перша кінострічка, де звучала його музика — «Fric-frac en Dentelle» Гійома Радо — вийшла на екрани в 1957 році. Але головним напрямком його творчості протягом багатьох років стало створення музичних тем до циклу комедій про пригоди французьких жандармів за участю Луї де Фюнеса у головній ролі. Зйомки проходили з 1964 по 1982 роки, і Раймон Лефевр встановив своєрідний рекорд за тривалістю роботи над одним кінопроєктом, створивши в загальній складності саундтреки до 6 фільмів. Крім цього, в 1980 році він знявся у фільмі «Simone Barbès ou la vertu», зігравши роль кінолюбителя.

В 1995 році Раймон Лефевр як флейтист брав участь у створенні альбому-реквієму «Квартет для Кобе» в пам'ять жертв великого землетрусу в японському місті. іншими учасниками проекту стали Поль Моріа (фортепіано), Франк Пурсель (скрипка) та Френсіс Лей (акордеон).

Раймон Лефевр помер 27 червня 2008 року в місті Сен-Пор.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Raymond Lefèvre — Grand Orchestras(англ.) — сайт, присвячений естрадним оркестрам
  • Raymond Lefèvre(рос.) — сайт, присвячений естрадним оркестрам
  • Raymond Lefevre Chef d'Orchestre(фр.) — сайт, присвячений Раймону Лефевру (посилання не дійсна)