Релігія в Молдові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Молдова переважно православна. Конституція Республіки Молдова забезпечує свободу віросповідання, і національний уряд поважає це право на практиці. Православ'я має чисельну перевагу, держава та церква офіційно розділені.

Дружні стосунки між релігіями в молдовському суспільстві сприяють релігійній свободі; однак суперечки між різними гілками православної церкви тривають.

Інші релігії, що практикуються в Молдові, включають юдаїзм.[1]

Релігії[ред. | ред. код]

Молдавська православна церква в Кондріці

Східна православна церква[ред. | ред. код]

Основною релігією є християнство, 90,1 % населення номінально є православними згідно з даними перепису 2014 року . В адміністративному відношенні існують дві автономні церкви, які належать до двох автокефальних церков (Російської та Румунської) в межах східного православного співтовариства . Автономна Кишинівська і Молдовська митрополія (належить до Російської православної церкви), за даними Державної служби у справах релігій, має 1194 парафії; автономна Бессарабська митрополія (належить до Румунської Православної Церкви) має 124 парафії. Крім того, послідовники Російської православної старообрядної церкви (старообрядці) складають приблизно 0,09 % населення.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Moldovans Rally To Protest Formal Recognition Of Islam. RadioFreeEurope/RadioLiberty. 19 травня 2011.