Релігія в Грузії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Релігія в Грузії
Православні
  
83.4%
Іслам
  
10.7%
Орієнтальне православ'я
  
3.9%
Католицизм
  
0.8%
Інші
  
1.2%

Релігія в Грузії відіграє важливу роль у культурі, мистецтві та суспільному житті. Сьогодні більшість населення Грузії сповідує православне християнство (Грузинська православна церква), чисельність вірян становить 82,4 % населення. З них близько 1 % належить до Російської православної церкви, тоді як близько 3,9 % населення належить до Вірменської апостольської церкви, основна частина якої є етнічними вірменами. Кількість мусульман становить 10,7 % населення і в основному вони знаходяться в районах Аджарії та Квемо-Картлі і як меншина у Тбілісі.[1]

Православ'я — основна релігія Грузії. Ікона Михайла Сабініна зображує історію Грузинської православної церкви.

Християнство[ред. | ред. код]

Християнство в Грузії почали проповідувати апостоли Симон та Андрій в І столітті. Християнство стало державною релігією Картлі (Іберія) у 337 ​​році. Навернення Картлі в християнство здійснилось Ніною Каппадокійською за часи правління царя Міріана III. Грузинська православна церква, спочатку частина Антіохійської церкви, отримала свою автокефалію та розвивала свою доктринальну специфіку поступово між V та X століттями. Біблія також була перекладена на грузинську в V столітті, адже грузинський алфавіт був розроблений саме для цієї мети. Християнська церква в Грузії мала вирішальне значення для розвитку писемності, і більшість ранніх писемних творів були релігійними текстами.

ГПЦ є однією з найдавніших апостольських і помісних церков. Мова священних грузинських книг є давньогрузинською, проте вона для сучасних грузинів зрозуміліша, ніж, до прикладу, для українців церковнослов'янська: у ній архаїчною є лексика, а не граматичні та синтаксичні норми[2].

Після окупації Грузії Російською імперією, у 1811 році ГПЦ втратила автокефалію.

Після революції 1917 року грузини оголосили автокефалію, на території країни почали діяти паралельно ГПЦ та РПЦ. Російська церква не визнавала незалежності першої упродовж чверті століття — аж до 1943 року. Натомість Константинопольський патріархат визнав автокефалію грузинської церкви значно пізніше — лише в 1990 році.

Іслам[ред. | ред. код]

Іслам в Грузії був введений в 645 році н. е. під час правління третього мусульманського халіфа Османа. У цей період Тбілісі (аль-Тефеліс) перетворився на центр торгівлі між ісламським світом та північною Європою. Історія ісламу продовжувалася в Грузії протягом кінця XIV — початку XV століття з набігами Тамерлана на Грузію, а протягом 16— початку 19 століть іранці та османи керували впливом у регіоні до його анексії Російською імперією в 1801 році.

Більшість мусульман — шиїти, також проживають суніти.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Georgia Religion Facts & Stats. www.nationmaster.com. Архів оригіналу за 28 січня 2020. Процитовано 28 січня 2020.
  2. Давня й амбітна. Чим живе сьогодні Грузинська православна церква. tyzhden.ua (укр.). Архів оригіналу за 28 січня 2020. Процитовано 28 січня 2020.