Різдво в Іспанії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різдво в Іспанії
Країна  Іспанія
CMNS: Різдво в Іспанії у Вікісховищі
Різдвяні вогні у Валенсії (2008)

В Іспанії особливо відчувається святкування Різдва.

Святкові заходи тривають з 22 грудня по 6 січня. Святкування починається саме 22 числа з розіграшу Різдвяної лотереї (Lotería de Navidad), дуже важливої події, яка сприяє створенню різдвяної атмосфери. Розіграш починається рано вранці й транслюється радіо- та телевізійними станціями; голоси дітей Колегіо де Сан Ільдефонсо, які щороку співають, чути всюди. Лотерея також має великий економічний успіх: продається багато квитків. Вони, як і в інших місцях, роблять велике дерево, щоб святкувати Святе Різдво.

Ла Ночебуена[ред. | ред. код]

Святвечір святкується 24 грудня: Ночебуена (буквально «на добраніч»). У цей вечір іспанці збираються, щоб відсвяткувати найважливішу вечерю в році. Зазвичай збираються у бабусь і дідусів, рідше у дітей. Це дуже пишна вечеря, під час якої їдять типові місцеві продукти та фірмові страви іспанської кухні. Вночі лунають або співають віллансіко — пісні, які виражають радісні, але іноді також ностальгічні та сумні настрої. Деякі розповідають про події, пов'язані з Віфлеємом або життям Ісуса, інші розповідають про щоденні події та почуття. Для цих пісень використовуються різні інструменти залежно від регіону, наприклад, конча де віейра на північному узбережжі, замбомба в Ла-Манчі та Естремадурі або кастаньєти в Андалусії. Після вечері Санта-Клаус роздає подарунки дітям під ялинкою. У Каталонії 25 грудня заведено отримувати подарунки: приносить їх не Санта-Клаус, а так званий Тіо де Надаль. Загалом, однак, 25 грудня, Навідад, святкується бенкетом, подібним до того, що був напередодні. У цей день король Іспанії зачитує послання з добрими побажаннями, яке транслюється по телебаченню.

Інокентій Лос Сантос[ред. | ред. код]

Після триденної перерви святкування продовжуються 28 грудня в день los Santos Inocentes (дослівно «святих невинних», вшанування пам'яті жертв масового вбивства невинних), під час якого люди розігрують один одного, вирізають з паперу чоловічка і кладуть його в спину «жертві». Потім в новинах несподівано розповідають фейкову історію.

La Nochevieja[ред. | ред. код]

31 грудня, новорічна ніч, називається Nochevieja (буквально «стара ніч»), оскільки це остання ніч року. Це свято не носить сімейного характеру Різдва, проте є традиції, які потрібно поважати. Наприклад, заведено їсти las uvas de la suerte (буквально «виноград удачі»), тобто 12 виноградин одна за одною в останні секунди, які вказують на кінець року; або тости з ігристим вином (схоже на ігристе вино), а на світанку їсти гарячий шоколад із чуррос перед сном.

Богоявлення[ред. | ред. код]

Дитяче зображення трьох королів у торговому центрі

Увечері 5 січня організовується парад, в якому виступають los Reyes Magos (Три королі), який закінчується перед ратушею в усіх містах. 6 січня зазвичай день подарунків. Фактично, якщо протягом року діти були хорошими, вони отримують іграшки, про які вони просили в листі до волхвів, інакше, якщо вони поводилися погано, вони отримують вугілля, таку ж нагороду, як італійська Бефана. Саме в цей день їдять знаменитий Roscón de Reyes (Роскон де Рейес), один із найдавніших десертів цих свят.

Типові страви іспанських різдвяних свят[ред. | ред. код]

Ось деякі іспанські особливості цих свят з натяками на їхню історію, але не всі вони є рідними для цієї країни, деякі насправді були імпортовані з інших європейських країн.

Туррон[ред. | ред. код]

Туррон де Хіхона

Як і нуга, це солодощі, без яких не обійтися під час різдвяних святкувань. Популярним він став у 1887 році, але є відомості про його виробництво ще в 1585 році в Хіхоні (Аліканте). Назва turròn походить від дієслова turrar, що означає підсмажувати. Цю солодкість готують з явно підсмаженого мигдалю або волоських горіхів, змішаних з медом і цукром. Районами, де він найбільше поширений, є Аліканте та Каталонія.

Мазапанес[ред. | ред. код]

Мазапанес

Відповідник марципану — це солодощі, запроваджені арабами у восьмому столітті. Тоді вони виготовлялися з цукру та мигдалю, а сьогодні збагачені сухим молоком і яєчним жовтком. Його авторство приписують Толедо, коли під час битви з арабами за часів короля Кастильї Альфонсо VIII деякі черниці монастиря Сан-Клементе почали виробляти його як хліб.

Polvorones y Mantecados[ред. | ред. код]

Полворони

Солодощі андалузького походження, яке традиційно готували під час забою свиней. Спочатку до його складу, крім борошна, входило сало цієї тварини. Найвідомішим містом його виробництва є Севілья.

Роскон де Рейес[ред. | ред. код]

Роскон де Рейес

Це один із найдавніших десертів різдвяних свят, навіть якщо його походження є чисто язичницьким. До речі, під час зимових свят у римські часи було заведено обирати царя свята, і для цього готувався пиріг з інжиром, фініками та медом, який ділили й роздавали народу і рабам. Між різними скибочками ховали сушену бобоу культуру (хаба = квасоля), а щасливчика, який випадково знаходив її, називали царем. Ця традиція прийшла спочатку до Франції, а потім до Іспанії, коли король Філіп V вирішив запровадити її під час різдвяних свят. У сьогоднішньому торті замість бобових заховані маленькі іграшки або ляльки, і все це прикрашається цукром і сухофруктами. Торт роздають дітям, і той, хто знайде приз, вважається королем свята.

Див. також[ред. | ред. код]

Інші проєкти[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • (ісп.). {{cite web}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка); Текст «Navidad Latina» проігноровано (довідка); Текст «http://www.navidadlatina.com» проігноровано (довідка)