Сират

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Частина серії статей на тему:
Іслам
Аллах
Аллах
Аллах
ЄдинобожністьІсторіяТермінологія
Шаблон ШаблониКатегорія Категорія Портал

Сират (араб. الصراط‎‎, арабізоване лат. strata; «шлях»)

1. У Корані це слово зустрічається більше 40 разів у значенні «прямий (правильний) шлях» (ас-сират аль-мустакім). Шиїти-імаміти трактують коранічний сират як «вірність», «відданість» Алідам: шлях до Аллаха веде через визнання їх і слідування за ними.

2. У мусульманській есхатології сират має інше значення: міст («тонший за волосину і лезо меча»), що призначений для випробування віруючих. Не виключено, що у описах сирату міститься алегорія.

Згідно з уявленнями суннітів про рай і пекло, праведники проходять цим мостом «зі швидкістю блискавки», а грішники падають з нього до пекла. Шиїти-імаміти вважають, що в День воскресіння мостом, справа від якого буде Мухаммед, а зліва — Алі (до них промовляє Аллах: «Вкиньте вдвох до гієнни всякого невірного, впертого» — Коран, 50: 24/23), пройдуть до раю лише ті, хто отримає указ (фірман) від Алі — «розпорядника» раю і пекла.

Ідея мосту для випробування віруючих запозичена мусульманами, очевидно, з системи есхатологічних уявлень зороастрійців. Там добре божество Вай, що виступає захисником праведних зороастрійців, проводить душі померлих мостом Чинват до відведеного місця.

У вченні єзидизму існує поняття Сарат, що запозичене з зороастризму та Корану. Це міст, який праведники проходять беперешкодно, а грішники падають з нього у пекло. На мосту стоїть заступник єзидів Малак Шихисін.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сират // Ислам: Энциклопедический словарь. — М.: Наука. Главная редакция восточной литературы, 1991. — 315 с. / С. 211—212 (рос.)
  • Сират // А. Али-заде[az]. Исламский энциклопедический словарь. (Серия «Золотой фонд исламской мысли»). М.: Ансар, 2007. — 400 с. (рос.)

Див. також[ред. | ред. код]