Суперлогарифм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці суперлогарифм (або тетралогарифм[1]) є однією з двох зворотних функцій тетрації. Так само, як піднесення до степеня має дві протилежні функції — корінь і логарифм, тетрація також має дві протилежні функції — суперкорінь і суперлогарифм. Існують кілька способів інтерпретації суперлогарифму:

Точне визначення суперлогарифма залежить від точного визначення нецілої тетрації (тобто ). Немає чіткого консенсусу щодо визначення нецілочисельної тетрації, а тому не існує чіткого консенсусу і суперлогарифму для чисел з області значень нецілих чисел.

Визначення[ред. | ред. код]

Суперлогарифм неявно визначається як та .

Варто зазначити, що дане визначення може мати тільки цілочисловий результат, і прийматиме лише значення, які повертають цілі числа. Числа, які прийматиме дане визначення, мають вигляд і так далі. Існують кілька способів розширення області визначення суперлогарифму з даного рідкісного набору до дійсних чисел. Вони, як правило, містять третю вимогу на додачу до вищенаведених, яка змінюється від автора до автора. Такими способами є:

  • лінійне наближення Рубстова і Ромеріо,
  • квадратичне наближення Ендрю Роббінса,
  • регулярна функція Абеля Джорджа Сзекерса,
  • ітераційний функціональний підхід Пітера Вокера,
  • природний матричний підхід Пітера Вокера, пізніше узагальнений Ендрю Роббінсом.

Наближення[ред. | ред. код]

Як правило, спеціальні функції визначені не тільки для дійсних значень аргументів, а й на комплексній площині, диференціальному та / або інтегральному поданні, а також розкладання у збіжні й асимптотичні ряди. Та все ж, жодні з таких представлень не доступні для функції суперлогарифму. Попри це, було запропоновано деякі прості наближення.

Лінійне наближення[ред. | ред. код]

Лінійне наближення до суперлогарифму

є частково-визначеною функцією з лінійною «критичною частиною». Ця функція має властивість неперервності при (неперервність ). Першими авторами, які визнали таке наближення, були Рубстов і Ромеріо. З іншого боку, лінійне наближення до тетрації було відомо раніше, наприклад, Іоаннісу Галідакісу. Це природна протилежність лінійного наближення до тетрації.

Деякі автори, серед яких Холмс, визнають, що суперлогарифм широко використовуватиметься в наступній еволюції комп'ютерної арифметики з рухомою комою, але для цього функція не повинна бути нескінченно диференційовною. Таким чином, з метою подання великих чисел, підхід лінійного наближення забезпечує достатню неперервність (), аби гарантувати можливість подання будь-якого дійсного числа як суперлогарифму.

Квадратичне наближення[ред. | ред. код]

Квадратичне наближення до супер-логарифму

є частково-визначеною функцією з квадратичною «критичною частиною». Дана функція має властивості неперервності та диференційовності для (неперервність ). Першим автором, який опублікував таке наближення, був Ендрю Роббінс[3].

Така версія суперлогарифму дозволяє виконання основних операцій обчислення над ним, не вимагаючи великої кількості попередніх рішень. З використанням цього методу основне дослідження властивостей суперлогарифму та тетрації може бути виконано з невеликою кількістю обчислювальних накладних витрат.

Підходи до функції Абеля[ред. | ред. код]

Функцією Абеля називається будь-яка функція, що задовольняє функціональному рівнянню Абеля .

Інше рішення даної функції Абеля може бути отримане шляхом додавання будь-якої константи . Отже, з урахуванням того, що суперлогарифм визначається як і має третю особливу властивість, яка залежить від підходу, функція Абеля степеневої функції може бути однозначно визначеною.

Властивості[ред. | ред. код]

Іншими рівняннями, яким задовольняє суперлогарифм, є:

Ймовірно, перший приклад математичної задачі, рішення якої виражене в термінах суперлогарифмів, може бути таким: Розглянемо орієнтований граф з N вершин і такий, в якому орієнтований шлях із вершини i до вершини j існує тоді й тільки тоді, коли . Якщо довжина всіх таких шляхів не перевищує k ребер, то найменша кількість ребер дорівнює:

  • Випадки при вимагають супер-супер-логарифм, супер-супер-супер-логарифм і так далі[4].

Суперлогарифм як зворотна тетрація[ред. | ред. код]

у комплексній площині z

Так як тетрація (або суперекспонента) розглядається як аналітична функція[5] принаймні для деяких значень b, то обернена функція також може бути аналітичною. Поведінку визначену таким чином, для випадку зображено на зображенні на комплексній z-площині. Рівні цілих значень дійсних та уявних частин функції суперлогарифма зображено товстими лініями. Якщо існування й унікальність аналітичного продовження тетрації забезпечуються умовою її асимптотичного наближення до нерухомих точок та лінії [6] у верхній і нижній частинах комплексної площини, то обернена функція також повинна бути унікальною. Така функція є дійсною на дійсній осі. Вона має дві точки розгалуження в та . Вона наближається до свого граничного значення —2 в околі від'ємної частини дійсної вісі (всі смуги між розрізами зображено рожевими лініями на малюнку), і повільно зростає вздовж додатного напрямку дійсної вісі. Якщо похідна на дійсній вісі додатна, то уявна частина суперлогарифма залишається додатною над дійсною віссю і від'ємною під нею.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tetra-logarithms [Тетралогарифми]. Енциклопедія послідовностей цілих чисел (англійською) . 24 червня 2016. Архів оригіналу за 18 січня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  2. Мунафо, Роберт (2 квітня 2017). Large Numbers (англійською) . Архів оригіналу за 16 травня 2017. Процитовано 14 травня 2017.
  3. Роббінс, Ендрю (15 лютого 2006). Tetration [Тетрація]. Home of Tetration (англійською) . Архів оригіналу за 1 лютого 2009. Процитовано 14 травня 2017.
  4. Грінчук, М. І. (1986). О сложности реализации последовательности треугольных булевых матриц вентильными схемами различной глубины. № 44 (вид. Методы дискретного анализа в синтезе управляющих систем). с. 3—23.
  5. Вокер, Пітер (1991). Infinitely Differentiable Generalized Logarithmic and Exponential Functions. Mathematics of Computation[en]. American Mathematical Society. 57 (196): 723—733. doi:10.2307/2938713. JSTOR 2938713.
  6. Кнезер, Г (1950). Reelle analytische Losungen der Gleichung und verwandter Funktionalgleichungen. Crelle's Journal[en]. 187: 56—67.

Посилання[ред. | ред. код]