Сє Лінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сє Лінка
Народилася 1981
Країна  КНР
Заклад Wuhan Union Hospitald[1]

Сє Лінка (спрощ.: 谢琳卡; ютпхін: Xiè Línkǎ, 1981) — китайська лікар, яка завчасно попередила про початок поширення COVID-19 в китайському місті Ухань. Вона стала відома як інформатор про нову хворобу. Цей титул присвоювали іншим особам у Китаї, таким як Лю Вень і лікар Лі Веньлян, який інфікувався і пізніше помер від коронавірусу, які попереджали громадськість про початок поширення нової хвороби.[2]

Освіта і початок кар'єри[ред. | ред. код]

Сє Лінка отримала ступінь доктора філософії в медичному коледжі Тунцзі Науково-технологічного університету Хуачжун в Ухані, після чого працювала лікарем онкологічного центру в Уханській об'єднаній лікарні для вчителів.[3][4]

Повідомлення від Сє Лінка в групі WeChat «肿瘤中心» о 20:43 30 грудня 2019 року

Шановні вчителі, мій колега з інфекційного відділення поділився з нами інформацією з відділення: найближчими днями, будь ласка, уникайте оптового ринку морепродуктів Хуанань , кілька людей, які туди побували, зараз хворіють на пневмонію невідомого походження (схожу на ГРВІ). Сьогодні наша лікарня вже прийняла кількох хворих на пневмонію, які відвідали оптовий ринок морепродуктів Хуанань.

  • Просимо всіх бути обережними, носити хірургічні маски чи респіратори

Скріншот зі звіту Caixin[5]

Викривальне повідомлення[ред. | ред. код]

30 грудня 2019 року Сє Лінка опублікувала повідомлення в групі WeChat для свого робочого місця, онкологічного центру в Уханській об'єднаній лікарні. Вона повідомила: «Не відвідуйте найближчим часом ринок морепродуктів Хуанань. Багато людей захворіли незрозумілою пневмонією (схожою на SARS). Сьогодні наша лікарня прийняла багатьох хворих із пневмонією з оптового ринку морепродуктів Хуанань. обов'язково носіть маски та провітрюйте свою кімнату», і процитувала своє джерело як «новини, опубліковані в нашій групі новачком, молодим співробітником моєї лікарні».

Спілкування з поліцією[ред. | ред. код]

Приблизно 3 січня 2020 року Сє отримала телефонний дзвінок від поліції Уханя, який наказав їй не поширювати «неправдиву інформацію», хоча вона зазначила, що тон співрозмовника був «дуже ввічливим».[5]

Коментар заяви[ред. | ред. код]

Сє Лінка пізніше заявила в інтерв'ю, що її «раннє попередження» громадськості було частиною обов'язку лікаря.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://nypost.com/2020/02/10/more-chinese-doctors-claim-backlash-for-sounding-coronavirus-alarm/
  2. Salo, Jackie (10 лютого 2020). More Chinese doctors claim backlash for sounding coronavirus alarm. New York Post (англ.). Процитовано 3 липня 2021.
  3. AsiaNews.it. China cracking down on the free information virus about the epidemic. www.asianews.it. Процитовано 12 березня 2020. (англ.)
  4. Chinese doctor says he was punished after warning about coronavirus outbreak. fox8.com (англ.). 4 лютого 2020. Процитовано 12 березня 2020.
  5. а б 覃建行; 王颜玉 (1 лютого 2020). 王逸吟 (ред.). 新冠肺炎又一"吹哨人"现身 曾被警方口头教育. 财新网. Процитовано 7 лютого 2020. (кит.)
  6. 张晓晖 (1 лютого 2020). 专访武汉"造谣"者之一谢琳卡医生:我的事情其实很简单,希望更多支援医护人员抗疫物资. 经济观察网. Процитовано 8 лютого 2020. (кит.)