Танака Чігаку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Танака Чігаку
яп. 田中智學
Ім'я при народженні яп. 田中 巴之助
Народився 14 грудня 1861(1861-12-14)
Едо, Японія
Помер 17 листопада 1939(1939-11-17) (77 років)
Країна  Японія
Діяльність богослов
Знання мов японська[1]
Діти Takuji Tanakad і Kishio Satomid

Танака Чігаку (яп. 田中智學, 4 грудня 1861 – 17 листопада 1939) — японський буддистський учений і проповідник буддизму секти «Нітірен-сю», оратор, письменник і ультранаціоналістичний пропагандист який діяв в Японській імперії в період правління японських імператорів Мейдзі, Тайсьо та раннього періоду правління імператора Сьова. Його вважають батьком (засновником) світогляду «Нічіренізму», який складався з різкої ультранаціоналістичної суміші буддизму секти«Нітірен-сю» і японського націоналізму, яку сповідували такі японські діячі, як «Нісшо Іноуе», «Кандзі Ісівара» та Іккі Кіта. Цікавим також є те що японський дитячий письменник, поет і сільський активіст Міядзава Кендзі також обожнював Танаку Чігаку, і як Міядзава, так і Ісівара приєдналися до його флагманської організації «Кокучукай» у 1920 році.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Танака Чігака народився під іменем Тада Томоносуке в Токіо (тодішня назва міста було Едо), він був третім сином відомого лікаря та колишнього прихильника буддизму гілки «Чистої Землі», який прийняв буддизм секти «Нітірен-сю». Після смерті своїх батьків в 1870 році, Танака Чігаку був переданий під опіку преподобного Кавасе Нітірена. Бувши послушником у буддійському храмі Кавасе, Танака Чігаку згодом вступив до буддистської академії «Нітірен» Дайкьо-ін (попередника університету Рісшо), під час свого навчання якого він прийняв прізвисько «Чігаку», що означає «Мудрість і вченість».

Однак за час свого навчання, Танака Чігаку розчарувався в керівництві цієї буддійської секти, яких він вважав надто пасивними у своїх вченнях, і в 1879 році він покинув чернецтво і вирішив утвердитися як світський проповідник «справжнього» буддизму секти «Нітірен-сю». Недовго працюючи в німецькій інженерній компанії яка працювала на території Японії, а саме в Йокогамі, він швидко захопився релігійним прозелітизмом, приєднавшись до світської організації «Нічіренкай» (日蓮会) проповідником у цій організації, він відточив свої навички публічних виступів і розробив власну чітку безкомпромісну доктрину «Нітірен-сю», яку почали називати «нікіренізмом» (日蓮主義, Нічіренсюгі).

Еволюція духовно-політичної філософії[ред. | ред. код]

У 1890-х роках духовна філософія Танаки Чігаку почала розвиватися у дедалі більшій націоналістичній манері, він почав завершувати свої твори подвійним привітанням, буддійським «Наму-Мьо-Хо-Рен-Ге-Кьо» «Вшанування Лотосової сутри» та націоналістичним «Імператорська Японія на віки віків» (日本帝国万々歳 (яп. Nippon teikoku banbanzai)). Протягом десятиліття Танаки Чігаку проводив численні лекційні тури по всій Японській імперії та заснував свою групу вивчення «Нітірен-сю», під назвою «Рісшо Анкокукай» (立正安国会) вони також створили свою нову базу в Камакурі .

Танаки Чігаку був відомий японським антихристиянином, який був рішучим противником християнських місіонерів (християнських місій) в Японську імперію, він аплодував тріумфу Японської імпері в ході російсько-японській війні 1905 року, заявивши, що «війна з Росією є божественним натхненням, щоб японські громадяни усвідомили своє небесне завдання»[2]. У 1908 році він переніс свою базу в японській ліс Міхо, який був розташований в японській префектурі Сідзуока, де Танака Чігаку написав свою найвідомішу працю, «Доктрина святого Нічірена» (日蓮聖人の教義 (яп. Nichiren shonin no kyogi)) в 1911 році, в цій праці Танака Чігаку називає японського радикального буддійського монаха 13-го століття Нітірена захисником японської нації та закликає до об'єднання світу через світогляд «Нічіренізм» з японським імператором як його ядром. «Самою метою існування Японії, — пише він, — є реалізація цього плану, як країни, задуманої для побудови буддизму Нічірен»[3].

У 1914 році Танака Чігаку об'єднав усіх своїх послідовників в одну організацію (国柱会 (яп. Kokuchūkai, "Національне товариство опори" анг: "National Pillar Society") що базується в лісі Міхо. Наприкінці 1930-х років Танака Чігаку підтримував напружений графік виголошення своїх лекцій, доки хвороба не припинила його діяльність, подорожуючи не лише Японською імперією, він виступав в окупованій Японською імперією Кореї та маріонеткової держави Маньчжоу-Го, де він підтримував і читав лекції «імператору» Пуї, який був призначений японською окупаційною адміністрацією «імператором» Маньчжоу-Го. Націоналістичні та імперіалістичні переконання Танаки Чігаку лише зміцнилися з віком, він вірив, що захоплення території Маньчжурії Японської імперією в 1931 році було божественно встановлено та є частиною божественного плану поширення «справжнього» буддизму секти «Нітірен-сю» по всій Азії.Танака Чігаку навіть дійшов до того, що склав діаграми держав, у яких відбуватиметься «нічіренізація світу». До 1950-х років Танака Чігаку передбачив загалом 19 900 студентів, 19 200 інструкторів і 23 033 250 послідовників, які розповсюдять світогляд «Нітірен» по всьому Азіайсько-Тихоокеанському регіону аж до Нової Зеландії[4].

Хоча Танака Чігаку був найбільш відомий в першу чергу як проповідник і оратор, він також був вправним японським поетом і драматургом, який дуже цікавився традиційним театральним мистецтвом Японії. Танака Чігаку написав і зіграв численні п'єси, які всі були з сильним моральним відтінком, і створив томи есеїв, пісень і віршів.

Танака Чігаку помер у 1939 році у віці 79 років і був похований у мавзолеї Мьосю в столиці Японської імперії, місті Токіо. Його син, доктор Сатомі Кішіо, очолив створену своїм батьком організацією та залишався непохитним захисником свого батька у післявоєнну епоху, коли численні науковці засудили Танаку Чігаку як японського «фашиста» за зв'язки його ідеології з такими японськими ультранаціоналістичними діячами, як Нісшо та Іккі Кіта.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  2. Lee, p. 28
  3. Hori, pp. 174–175
  4. Lee, p. 27

Джерела[ред. | ред. код]

  • 堀まきよう (Hori Makiyo), 「井上日召の`カギの折伏、:血盟団事件について」(«Іноуе Нісшо та його терористична ідеологія: кілька приміток про обітницю крові) Корпусний інцидент») у Waseda Journal of Political Наука та економіка (早稲田政治経済学雑誌) 328 (1996).
  • Джеральд Іґучі, «Нічіренізм як модернізм: імперіалізм, фашизм і буддизм у сучасній Японії» (докторська дисертація), Каліфорнійський університет, Сан-Дієго, 2006 р. — * Годарт, Г. Клінтон, «Нічіренізм, утопізм і сучасність: переосмислення руху Ліги Східної Азії Ісівара Кандзі», Японський журнал релігієзнавства, 42/2: 235—274
  • Едвін Лі, «Нічірен і націоналізм: релігійний патріотизм Танаки Чігаку», у Monumenta Nipponica 30:1 (1975).
  • Муракамі Шигейоші. Японська релігія в сучасному столітті. Токіо: University of Tokyo Press, 1908, стор. 19–32
  • 大谷栄一 (Ōtani Ei'ichi), 『近代日本の日蓮主義運動』 (Нічіренізм сучасної Японії), Kyōto: Hōzōkan, 2001.
  • Джордж Танабе молодший, «Танака Чігаку: Лотосова сутра та політика тіла», у Г. Танабе, ред. Лотосова сутра в японській культурі . Гонолулу: University of Hawai'i Press, 1989.
  • 戸頃重基 (Tokoro Shigemoto), 『近代日本宗教とナショナリズム』(Сучасна японська релігія та націоналізм), Токіо: Fuzanbo Press, 1966.
  • Профілі Шизуоки: Танака Чігаку (англ.)
  • Кішіо Сатомі; Чігаку Танака, Відкриття японського ідеалізму, Лондон: K. Paul, Trench, Trubner & Co. ; Нью-Йорк: EP Dutton & Co., 1924
  • Монтгомері, Деніел (1991). Вогонь у лотосі, Динамічна релігія Нічірена, Лондон: Мандала,ISBN 1852740914, сторінки 217—218

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Маршан Луї. Містика панджапонізму. Un " Mein Kampf " nippon. В: Annales. Економіки, суспільства, цивілізації. 1e année, N. 3, 1946. стор. 235–246. (французька) [1]
  • Танака Чігаку: Що таке Ніппон Кокутай? Вступ до Ніппонських національних принципів. Шишіо Бунка, Токіо 1935-36

Посилання[ред. | ред. код]