Тартан (орнамент)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Три різноманітні тартани


Тартан — орнамент, що складається з перехресних горизонтальних та вертикальних кольорових смуг. Слово «тартан» у буквальному розумінні означає «малюнок». Первинне звучання цього слова, запозиченого з англійської, було «тартанем».

Картатий малюнок типу "тартан" характерний для людей, що проживали у горах у всьому світі. Також знайдені деякі єгипетські мумії, що були обгорнені тканинами з малюнком і забарвленням тартану. Римські аристократи носили одяг з тартановим малюнком. Проте тартан став культовим тільки для кельтської народної творчості та кустарного промислу, а пізніше й обов'язковою складовою національного шотландського одягу. Тартан використовується для розфарбовування шотландки і символізує певний клан.

У кельтських кланах, що населяли Шотландію та Ірландію, тартан ткався з шерсті домашніх овець. Для кожного клану був свій орнамент тартану і кожна людина мусила носити тартан свого клану, щоби відрізнятися від інших. До наших часів дійшов 101 вид візерунків тартанів. Закони геральдики поширювалися на тартани і не допускали будь-яких змін. У кельтських тартанах закладалася інформація про клан, в острівних кельтів — різна кількість клітинок та їх рядів визначала суспільний стан.

Шотландські кілти практично завжди мають рисунок тартан. З вовняного картатого полотна створюють не тільки чоловічий, жіночий і дитячий одяг, але й постільну білизну, а з шовкового полотна — стрічки, краватки та інші вироби.

Кольорове кодування тартану[ред. | ред. код]

Тартан визначається кольорами і кількістю ниток, що використовуються для плетення тканини. Загальним правилом є те, що основа і човник повинні повторювати одну і ту ж послідовність кольорів, та, щоб існувала діагональна лінія, відносно якою візерунок буде симетричний. Для запису цієї послідовності існує система, в якій записують кольори і кількість ниток у смузі. Перший і останній кльори називають якорями (pivot) і кількість ниток у них записують через косу риску. Наприклад: W/8 R64 K4 B8 K4 Y16 K4 Y16 K4 B8 K4 G64 B/8.

Тартани можуть бути симетричними і несиметричними. При плетенні симетричного тартану кольори смуг повторюються в обох напрямках, при плетенні несиметричного тартану кольори смуг повторюються тільки в одному напрямку між якорями. Наприклад, якщо є послідовність B K Y K R W. Для цієї послідовності симетричний тартан буде таким: B K Y K R W R K Y K B K Y K R W R. Несиметричний тартан для цієї послідовності: B K Y K R W B K Y K R W.

Симетричні тартани крім діагональної осі мають ще вертикальну і горизонтальну вісь.


Таблиця позначень кольорів, що використовуються при кодуванні тартанів
Колір Літера Англійською мовою
Синій (пурпурний, блакитний…) B Blue, purple, navy, azure
Зелений (оливковий, пляшечний…) G Green, olive, lime, bottle
Чорний K Black
Сірий N Neutral Grey
Помаранчевий O Orange
Червоний (рожевий, бордовий, винний…) R Red, pink, wine, maroon, scarlet
Брунатний T Tan, brown, camel, fawn
Білий W White
Жовтий Y Yellow


Український тартан[ред. | ред. код]

Під час фази широкого вторгнення російсько-української війни, щоб висловити солідрність з Україною, шотландська компанія Great Scot розробила дизайн тартану, який складається з горизонталних та вертикальних синьо-жовтих смуг. Тартан отримав назву "Україна назавжди" (англ. Ukraine forever)[1]. Компанія надіслала запит щодо реєстрації тартану в Шотландський Реєстр Тартанів .Компанія обіцяє,що отримані кошти від продажу тартану, передасть Україні у вигляді допомоги [2].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Шотландці зареєстрували новий тартан синьо-жовтого кольору на знак солідарності з Україною
  2. Scots fashion firm launches 'Ukraine Forever' tartan as symbol of 'alliance and defiance'. Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 17 березня 2022. 

Джерела[ред. | ред. код]