Туаль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фото тканини туаль-де-Жуї на кріслі у стилі французької репродукції

Туа́ль (фр. toile de Jouy — «полотно з Жуї») — натуральна бавовняна тканина з набивним малюнком. Слово «туаль» може вживатися щодо самої тканини, одягу, зшитого з цього матеріалу, або типу тканини для оздоблення поверхонь.

Етимологія[ред. | ред. код]

Французьке слово toile («полотно, тканина», зокрема тканина або полотно для малювання) походить через старофр. teile від лат. tela («сітка»).

Використання[ред. | ред. код]

Туаль де Жуї[ред. | ред. код]

«Туаль де Жуї», іноді скорочується просто до «туаль», — це тип декорування, що складається з білого або майже білого тла, на якому є повторюваний візерунок, що зображує досить складну сцену, як правило, на пасторальну тему, наприклад, пара на пікніку біля озера або композиція з квітів[1]. Візерунок зазвичай одного кольору, найчастіше чорного, темно-червоного або синього. Зелені, коричневі та пурпурові туалі зустрічаються рідше. Туаль найчастіше використовується для виготовлення штор та як тканина для обивки меблів, хоча популярні також і туалеві шпалери. Туаль можна використовувати також на постільній білизні, одязі тощо.

Туалі початково вироблялися в Ірландії в середині 18 століття і швидко стали популярними у Британії та Франції.[2] Термін toile de Jouy зародився у Франції наприкінці 18 століття.

Незважаючи на те, що туалі виробляються з того часу постійно, значного зростання популярності вони зазнали близько 2000 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. toile de Jouy. Art & Architecture Thesaurus. The J. Paul Getty Trust. Архів оригіналу за 5 жовтня 2013. Процитовано 17 квітня 2012.
  2. American Toile. Fabricmuseum.org. Архів оригіналу за 23 листопада 2019. Процитовано 26 серпня 2012.

Література[ред. | ред. код]

  • Stanley D. Chapman and Serge Chassagne (1981). European Textile Printers in the Eighteenth Century: A Study of Peel and Oberkampf. London: Heinemann Educational. (англ.)
  • Aziza Gril-Mariotte (2015). Les toiles de Jouy: Histoire d'un art décoratif, 1760—1821. Rennes: Presses universitaires de Rennes. (фр.)
  • Mélanie Riffel and Sophie Rouart (2003). La toile de Jouy. Paris: Citadelles & Mazenod. ISBN 2-85088-191-0 (фр.) (англ.)