Тереза Пельтьє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тереза Пельтьє
фр. Thérèse Peltier
Тереза Пельтьє у 1908 році
Ім'я при народженні фр. Marie Thérèse Juliette Cochet
Народилася 23 вересня 1873
Орлеан, Франція
Померла 18 лютого 1926
XVII округ Парижа, Париж, Франція
Громадянство Франція
Місце проживання Париж
Діяльність авіатриса, скульптор
Галузь авіація
Знання мов французька
Членство Société des Artistes Françaisd
Нагороди
officier de l’Instruction publique

Тереза Пельтьє (фр. Thérèse Peltier, урод. Marie Thérèse Juliette Cochet; 26 вересня 1873, Орлеан - 18 лютого 1926, XVII округ Парижа) - французька скульптор і льотчиця.

Француженки Тереза ​​Пельтьє і Раймонда де Ларош претендують на звання перших у світі жінок, які самостійно піднялися в повітря на літальному апараті важчим за повітря. Вважається, що вона була першою жінкою-пасажиром у літаку, але, можливо, вона була першою жінкою, яка пілотувала літак.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 26 вересня 1873 року в Орлеані та була дочкою винороба.

У 1893 році вона вийшла заміж за морського лікаря Альфреда Пельтьє (Alfred Peltier) з Парижа, де прожила більшу частину свого життя. Тереза ​​захопилася мистецтвом, почала брати уроки скульптури та виставлятися у численних салонах. У 1908 році вона отримала приз за свою роботу від Спілки жінок художників та скульпторів, яка була першою громадою жінок-художників у Франції. Пельтьє спеціалізувався на восковій скульптурі і була включена у 1902 році разом з Леоном Делагранжем і групою їх воскових робіт у The Literary Digest.

Делагранж захопився авіацією, і 8 липня 1908 року у Турині Тереза ​​Пельтьє пролетіла з ним як пасажир на відстань 200 метрів, у зв'язку з чим поширена думка, що вона була першою жінкою-пасажиром у літаку. Однак повідомлялося, що Анрі Фарман літав або намагався літати з мадемуазель П. Ван Поттельсберге (P. Van Pottelsberghe) у Генті, Бельгія, наприкінці травня цього ж року. Потім Делагранж навчив Пельтьє, як управляти своїм біпланом Voisin 1907, і вона виконала ряд одиночних польотів, хоча так і не отримала ліцензію пілота. Після кількох тренувань вона вперше самостійно полетіла одна в Іссі-ле-Муліно - це було описано у французькому авіаційному журналі L'Aérophile.

Леон Делагранж і Тереза Пельтьє, 1908 рік

Також у 1908 році Пельтьє супроводжувала Делагранжа у його успішній спробі встановити рекорд тривалості польоту, протягом якого без посадки він налітав 30 хвилин 28 секунд. Вона також перебувала з ним на кількох італійських авіаційних виставках у Турині та Римі, про які повідомила французькі газети. Під час цього туру вона здійснила політ на 200 метрів на висоті 2,5 метра на Військовій площі в Турині. Дата цього польоту невідома, але у щотижневому італійському журналі L'Illustrazione Italiana це повідомлялося 27 вересня 1908 року.

Наприкінці 1908 року Делагранж запропонував приз у 100 франків жінці-льотчиці, яка першою пролетить літаком відстань в один кілометр. Пельтьє почала підготовку до змагання за цей приз, але коли Леон Делагранж помер у Бордо у авіакатастрофі 4 січня 1910 року, вона залишила авіацію назавжди.

Померла 18 лютого 1926 року у Парижі.

Посилання[ред. | ред. код]