Унітарна влада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Унітарні органи влади в Англії (червоний; за винятком островів Сіллі)

Унітарний орган влади — це місцевий орган влади, який відповідає за всі функції місцевого самоврядування в межах своєї території або виконує додаткові функції, які в інших місцях зазвичай виконуються вищим рівнем субнаціонального уряду або національного уряду.

Зазвичай унітарні органи влади охоплюють містечка, які є достатньо великими, щоб функціонувати незалежно від ради чи іншої влади. Орган влади може бути підрозділом округу або комбінованим органом влади.

Канада[ред. | ред. код]

У Канаді кожна провінція створює власну систему місцевого самоврядування, тому термінологія суттєво різниться.

У деяких провінціях (напр Альберта, Нова Шотландія) у цій провінції існує лише один рівень місцевого самоврядування, тому для опису ситуації не використовується спеціальний термін.

У Британській Колумбії є лише один такий муніципалітет, регіональний муніципалітет Північних Скелястих гір, який був заснований у 2009 році[1].

Центральна Європа[ред. | ред. код]

У Німеччині райони є еквівалентним терміном для міста з компетенцією як громади (муніципалітет), так і райони адміністративного рівня. Прямо обраний головний виконавчий офіцер округу міста називається Oberbürgermeister (буквально Superior Burgomister , англійською «Головний мер» або «лорд-мер»). Британські графства не мають прямого відповідника в Німеччині. Ця німецька система відповідає статутним містам в Австрії та Чехії.

Данія[ред. | ред. код]

До 1 січня 2007 року муніципалітети Копенгаген, Фредеріксберг і Борнхольм не входили до складу графства Данії.

Франція[ред. | ред. код]

Місто Париж працює як рада департаменту та муніципальна рада. Адміністративно на державному рівні це водночас департамент з єдиним департаментським округом (не плутати з 20 міськими округами Парижа, або arrondissements municipaux, які є місцевими підрозділами, що існують у дуже густонаселених муніципалітетах, включаючи Париж, Ліон і Марсель, з їхні власні ради округів і мерів округів, які також обираються під час муніципальних виборів), однак префектура Парижа поділена на префектуру поліції Парижа (яка охоплює 3 інші навколишні департаменти в першому кільці) і префектуру департаменту (яка також є регіональна префектура, компетенція якої щодо поліції не охоплює 4 департаменти Парижа та мале кільце). Оскільки департамент Парижа не має ради департаменту, обраної під час виборів департаменту, він не поділяється на кантони, але його 20 округів вважаються еквівалентними.

Нова Зеландія[ред. | ред. код]

У Новій Зеландії унітарна влада – це територіальна влада (району, міста або столичної області), яка також виконує функції регіональної ради (відділення першого рівня). Існує п’ять унітарних органів влади (із роком їх заснування): окружна рада Гізборна (1989), окружна рада Тасмана (1992), міська рада Нельсона (1992), окружна рада Мальборо (1992) і рада Окленда (2010)[2][3].

Польща[ред. | ред. код]

У Польщі miasto na prawach powiatu, або скорочено powiat grodzki (місто з правами повіту, або скорочено міський повіт) — це, як правило, велике місто, яке також відповідає за районний (повіт) адміністративний рівень, не будучи частиною жодного іншого повіту (наприклад, Краків, Лодзь, Вроцлав, Познань). Загалом у Польщі такий статус мають 65 міст.

Тайвань[ред. | ред. код]

Більшість міст на Тайвані, на відміну від округів, мають лише один рівень місцевого самоврядування. На відміну від трьох окружних міст (Цзяї, Кілун і Синьчжу), вони незалежні від навколишнього округу. Спеціальні муніципалітети, за винятком кількох гірських районів корінного населення в них, також є унітарними.

Об'єднане Королівство[ред. | ред. код]

Англія[ред. | ред. код]

Борнмут: Дерево єдиної влади. Дерево ліворуч, на коридорі Борнмутської ратуші, було посаджено 1 квітня 1997 року на честь нагоди того, як у цей день рада Борнмута стала єдиною владою. Це було частиною реорганізації місцевого самоврядування наприкінці 1990-х років, коли деякі інші міські райони були фактично відокремлені від відповідної ради округу, і тепер Рада округу Дорсет не надає жодних послуг жителям Борнмута.

В Англії «унітарні органи влади» — це органи місцевого самоврядування, створені відповідно до Положення про місцеве самоврядування в Англії 1994 року, які внесені відповідно до повноважень, наданих Законом про місцеве самоврядування 1992 року для формування єдиного рівня місцевого самоврядування в певних областях і які відповідають за майже всі органи місцевого самоврядування функціонують на таких територіях. Хоча зовні виглядають схожими, однорівневі органи влади, сформовані на основі старішого законодавства, не є унітарними органами влади, таким чином виключаючи, наприклад, Раду островів Сіллі чи будь-який інший однорівневий орган влади, сформований згідно зі старішим законодавством і не отримавши статусу унітарного повноваження.

Решта Сполученого Королівства[ред. | ред. код]

У законодавстві Сполученого Королівства остаточний опис «унітарної влади» характерний лише для Англії. Таким чином, однорівневі органи влади в інших місцях Великої Британії не називаються належним чином унітарними органами влади; також їхні права, привілеї та обов'язки не однакові.

Північна Ірландія[ред. | ред. код]

Округи Північної Ірландії

Для цілей місцевого самоврядування Північна Ірландія поділена на одинадцять округів. У Північній Ірландії місцеві ради не несуть відповідальності за освіту, будівництво доріг чи житло (хоча вони призначають членів до дорадчої Житлової ради Північної Ірландії). До їхніх функцій входять послуги з утилізації та переробки відходів, дозвілля та громадські послуги, контроль за будівництвом та місцевий економічний і культурний розвиток. Після реорганізації в 2015 році ради Північної Ірландії також взяли на себе відповідальність за функції планування. Збором ставок займається Земельно-майнове агентство.

Шотландія[ред. | ред. код]

Місцева влада в Шотландії є унітарною за своєю природою, але не за назвою. Місцева влада тощо. (Шотландія) Закон 1994 року створив єдиний рівень місцевого самоврядування по всій Шотландії. 1 квітня 1996 року 32 райони місцевого самоврядування, у кожному з яких є рада, замінили попередню дворівневу структуру, яка мала регіональні, острівні та районні ради. Comhairle nan Eilean Siar (колишня Рада Західних Островів) використовує альтернативне гельське позначення Comhairle. Хоча фраза «унітарна влада» не використовується в шотландському законодавстві (незалежно від парламенту Шотландії чи парламенту Великої Британії), цей термін можна зустріти (використовувати або описово, або помилково) у кількох офіційних публікаціях[4] і в (зазвичай помилкових) використання урядовими департаментами Сполученого Королівства[5].

Уельс[ред. | ред. код]

Органи місцевого самоврядування в Уельсі є унітарними за своєю природою, але в Законі про місцеве самоврядування (Уельс) 1994 року описані як «головні ради», а їхні райони — як головні райони[6]. Різне інше законодавство (наприклад, Закон про навколишнє середовище 91(1) 1995 року) включає графства та округи Уельсу в рамках їх індивідуальних тлумачень фрази «унітарний орган влади» як тлумачення, а не остаточного опису. У розділі 2 Закону кожній раді, сформованій для округу, надається відповідний опис англійською та валлійською мовами «Рада графства» або «Сингор сер», кожній раді, сформованій для округу, надається відповідний опис «Рада округу» або « Cyngor Bwrdeistref Sirol »; у всіх випадках можна використовувати коротші альтернативні форми «Рада» або «Цингор».

Сполучені Штати[ред. | ред. код]

У Сполучених Штатах є кілька типів однорівневого уряду. У штатах Коннектикут, Род-Айленд і більшій частині Массачусетсу уряд округу було скасовано, а муніципалітети (відомі як міста Нової Англії ) є єдиним рівнем управління нижче уряду штату, хоча колишні округи все ще існують у церемоніальному сенсі. . У деяких областях все навпаки; наприклад, округ Говард, штат Меріленд, і округ Арлінгтон, штат Вірджинія, є прикладами округів, які, незважаючи на щільну забудову, не мають муніципалітетів і, таким чином, є єдиним рівнем місцевого самоврядування загального призначення.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fort Nelson becomes B.C.'s first Regional Municipality. Brent Hodson. 10 лютого 2009. Процитовано 27 червня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. 2013 Census definitions and forms: U. Statistics New Zealand. Процитовано 30 квітня 2014.
  3. Glossary. localcouncils.govt.nz. Department of Internal Affairs. Процитовано 30 квітня 2014.
  4. About Falkirk Council. Falkirk Council. Архів оригіналу за 6 April 2009. Процитовано 22 лютого 2009.
  5. Local Councils in Scotland. DirectGov. Архів оригіналу за 14 November 2008. Процитовано 22 лютого 2009.
  6. Local Government (Wales) Act 1994. Процитовано 16 вересня 2009.