Феодосійський військовий клінічний санаторій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Феодосійський військовий клінічний санаторій
Вид закладу:військовий санаторій
Рік заснування:1945 (потребує уточнення)
Адреса:вул. Генерала Горбачова, 5, АР Крим, Україна
Координати:45°02′26″ пн. ш. 35°22′49″ сх. д. / 45.0406611° пн. ш. 35.3804528° сх. д. / 45.0406611; 35.3804528
Сайт:Сторінка Феодосійський санаторій МО України

Феодосійський військовий клінічний санаторій — один із чинних санаторіїв Міністерства оборони України,[1] розташований на узбережжі Чорного моря у центральній частині міста Феодосії, АР Крим.

Історія[ред. | ред. код]

Історія будівель розташованих на території санаторію починається з 19 століття коли вони належали губернатору Феодосії, Броневському С.М. На той час будівлі використовувались як дача і знаходились на околиці міста, з часом місто розросталось і тепер це вже центральна частина Феодосії. На зазначеній території збереглася невелика споруда у вигляді гроту з колонами яка має назву Пушкінський грот. Вважається що саме тут відпочивав великий російський поет О.С. Пушкін який у серпні 1820 року на кілька днів зупинявся у міського губернатора під час своєї подорожі на Кавказ.[2]
Будівлі належали Броневському С.М. до його смерті у 1830 році.

Далі у 1838 році дача з майном була придбана генералом Котляревським П. С. На початку 20 століття у період з 1911 по 1914 роки у двоповерховій будівлі винаймав квартиру та проживав Дмитро Ілліч Ульянов, молодший брат В.І.Леніна. Саме у нього у квітні–травні 1913 року гостювали мати, Марія Олександрівна Ульянова та молодша сестра, Ганна Іллівна Єлізарова-Ульянова. На зазначеній будівлі встановлена пам'ятна дошка з відповідним написом.

Пізніше у радянські часи тут був створений військовий шпиталь, який у подальшому було реорганізовано у військовий санаторій.

Загальні відомості про санаторій[ред. | ред. код]

Лікувально оздоровчий комплекс розташовано у безпосередній близькості до моря в унікальній кліматичній зоні. Середньорічна кількість годин сонячного сяйва перевищує 2300 годин. Санаторій є закладом гастроентерологічного профілю, що використовує лікувальні грязі та лікувальну мінеральну воду "Феодосійська". Існуючі лікувальні методики спрямовані на лікування захворювань органів травлення, ендокринної системи, патологій органів дихання, опорно-рухового апарату, жіночої безплідності, захворювання зубів та слизової порожнини рота. Проводяться діагностичні дослідження: фіброгастроскопія, сігмоколоноскопія, дуоденальне зондування, РН-метрія, ультразвукова діагностика, ЕКГ, велоергометрія, реографія печінки, судин нижніх кінцівок, тетрополярна реографія, спірографія, різноманітні види рентгендіагностики. Лікувальні процедури: фізіолікування, включаючи магнітолазеротерапію, сифонні промивання кишківника, зрошення мінеральною водою шлунку, кишечнику, вагіни, грязелікування (сегментарні грязьові аплікації, ректальні тампони, вагінальні тампони, гальваногрязь), мікроклізми з трав'яними відварами, голкорефлексотерапія. [1]

Інфраструктура:

  • два 12-поверхових корпуси (один із корпусів недобудований);
  • 4-поверховий корпус;
  • 2-поверховий корпус;
  • два пляжі;
  • їдальня до 1000 місць;
  • спортивна база: тенісний корт, столи для настільного тенісу, майданчики для гри у волейбол і бадмінтон, тренажерний зал для колективних та індивідуальних занять спортом.

Повна адреса санаторію: 98102, Автономна Республіка Крим, м. Феодосія-2, вул. Генерала Горбачова, 5.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Феодосійський військовий кліничний санаторій МО України
  2. Коцюбинский С.Д. Пушкин в Крыму. — Симферополь: Госиздат Крым, АССР, 1937. — С.21.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Коцюбинский С.Д. Пушкин в Крыму. — Симферополь: Госиздат Крым, АССР, 1937, замовлення № 4364 — 15 000 прим.

Посилання[ред. | ред. код]