Чатні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різні види чатні

Чатні, Тогаял — традиційні індійські приправи, що містять своєрідні, але взаємодоповнювальні спеції та овочі.

Назва[ред. | ред. код]

У тамілів чатні називають тогайял.[1]

Приготування[ред. | ред. код]

Варені чатні іноді виготовляють з овочів, але частіше — з фруктів. На їх приготування йде доволі багато часу, оскільки компоненти слід варити, допоки вони не розваряться повністю. Сирі чатні виготовляють, змішуючи між собою компоненти й змелюючи їх в однорідну пасту. У минулому чатні розтирали з використанням ступки й товкача з каменю. У наш час електричні змішувачі замінили кам'яні знаряддя.

Чатні зазвичай солодкі та приємні на смак. Вони збуджують апетит і стимулюють процес травлення. Щоб відтінити смак основної страви, достатньо однієї-двох ложок чатні, котрі подають у маленьких розетках або кладуть на тарілку поруч із рисом.

Різновиди[ред. | ред. код]

Традиційна індійська ступка для приготування чатні
Торан з щириці, керальське чатні

Існує досить багато різновидів чатні, бо цей соус можна приготувати практично з будь-яких рослин/фруктів/трав/спецій або їх комбінацій. Чатні бувають двох основних груп — солодкі й гострі; обидві форми зазвичай містять різні спеції, зокрема чилі, але розрізняються за їх основним ароматом. Види чатні та спосіб їх приготування різняться по всій території Індії та Пакистану.

Основні типи чатні:

Посилання[ред. | ред. код]


  1. Kerala Style Dry Coconut Chutney | Thogayal Thoran. Vidhya’s Vegetarian Kitchen (амер.). 14 серпня 2019. Архів оригіналу за 9 жовтня 2020. Процитовано 6 жовтня 2020.