Шаумянівський район (Азербайджанська РСР)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шаумянівський район

азерб. Şaumyan rayonu,
вірм. Շահումյան

Адм. центр Шаумянівськ
Країна СРСР
РСР Азербайджанська РСР
Населення
 - повне
Площа
 - повна 630 [1] км²
Часовий пояс UTC+4, влітку UTC+5
Дата заснування 1930

Шаумя́нівський райо́н (азерб. Şaumyan rayonu, вірм. Շահումյան) — адміністративна одиниця у складі Азербайджанської РСР.

Історія[ред. | ред. код]

Цей район, переважно заселений вірменами, не був, однак, включений до складу НКАО під час її створення 1923 року.

За етнічним складом населення до наступу азербайджанців в 1992 р., в районі було 18 сіл, з них 13 вірменських, 4 азербайджанських та одне російське. Відповідно до перепису населення 1989 р. населення району складалося з 17 тис. вірмен, 3,5 тис. азербайджанців та 1 тис. росіян[2][3].

17 березня 1988 року, після того як позачергова сесія народних депутатів НКАО звернулась до Верховної Ради Вірменської РСР, Азербайджанської РСР та СРСР з проханням розглянути й позитивно вирішити питання про передачу НКАО зі складу Азербайджану до складу Вірменії, органи радянської влади Шаумянівського сільського району й Геташенського підрайону направили клопотання про включення їх до складу НКАО.

12 лютого 1991 року рішенням Верховної Ради АзРСР район було ліквідовано та включено до складу Геранбойського району.

2 вересня 1991 року спільна сесія Нагірно-Карабаської обласної та Шаумянівської районної Рад народних депутатів проголосила утворення Нагірно-Карабаської Республіки (НКР) у межах Нагірно-Карабаської автономної області (НКАО) та Шаумянівського району Азербайджанської РСР. Територія Шаумянівського району АзРСР і частина Ханларського району АзРСР увійшли до Шаумянівського району Нагірно-Карабаської Республіки.

Влітку 1992 року, в ході наступу азербайджанських військ, вірменів було відкинуто на південь. В ході Карабаського конфлікту більша частина мирного населення району або загинула, або втекла до Вірменії, Нагірного Карабаху чи Росії [4].

Нині відповідно до адміністративно-територіального поділу Азербайджану, територія колишнього Шаумянівського району АзРСР входить до Геранбойського району Азербайджану. Відповідно до адміністративного поділу Нагірно-Карабаської Республіки, територія колишнього Шаумянівського району АзРСР є частиною Шаумянівського району НКР, контрольованого Азербайджаном.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Азербайджанська РСР - Адміністративно-територіальний поділ, Баку, Азгосиздат-1979
  2. Ашот Бегларян: Ґюлістан[недоступне посилання з червня 2019]
  3. Перепис населення СРСР 1989 р. Архів оригіналу за 22 грудня 2014. Процитовано 14 травня 2011.
  4. Вірмено-азербайджанський конфлікт: демографічні й міграційні аспекти. Архів оригіналу за 25 січня 2012. Процитовано 13 травня 2011.