Ґластонбері (фестиваль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґластонбері
Головна сцена Ґластонбері
Жанр рок, електронна музика, фолк, хіп-хоп, реґґі, етнічна музика
Місце проведення неподалік від Гластонбері, Велика Британія
Країна  Велика Британія
Роки існування 1970 — дотепер
Відкрито 1970
Засновано Майкл Івіс
Вебсайт
glastonburyfestivals.co.uk

Ґластонберський фестиваль (або Гластонберський фестиваль) сучасного виконавського мистецтва (англ. Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts, часто скорочується до англ. Glastonbury або англ. Glasto) — музичний фестиваль, що відбувається з 1970 року недалеко від міста Гластонбері (Ґластонбері) у Великій Британії.

Історія[ред. | ред. код]

Worthy Farm — звичайна молочна ферма. На фоні — Pyramid Stage і перші намети людей, що приїхали на фестиваль 1983 року

Засновник фестивалю — фермер Майкл Івіс (Michael Eavis), на території його ферми й відбувається Ґластонбері. Захід (спочатку називався Glastonbury Fayre) з перших років свого існування здобув репутацію «британського Вудстока» і традиційно вважається однією з найважливіших подій музичного року в Британії. Фестиваль у Ґластонбері відомий передусім своїми рок-концертами, проте в його межах проходять також численні виступи танцювальних, фольклорних, театральних і циркових колективів, тривають художні експозиції. У 2009 році фестиваль відвідало близько 190 000 людей.

Протягом останніх років територія фестивалю — відгороджений комплекс з обмеженим доступом; на півночі розташована Пірамідальна сцена (Pyramid stage), на півдні — Додаткова сцена (Other stage), атракціони і цирк — на сході. Луки, розташовані на півдні, використовують для виставок.

Українська тема[ред. | ред. код]

24 червня 2022 Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників фестивалю з закликом поширювати правду про російську агресію проти України та допомагати українцям, які були змушені залишити свій дім через бойові дії[1]. Зеленський назвав фестиваль «найбільшою концентрацією свободи в наші дні»[2]. На фестивалі 2022 виступили переможці «Євробачення»-2022 гурт «Калуш»[3].

Фотографії[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Ґластонбері

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]