Adromischus hemisphaericus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адроміскус напівкулястий
Adromischus hemisphaericus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Ломикаменецвіті (Saxifragales)
Родина: Товстолистові (Crassulaceae)
Підродина: Sedoideae
Триба: Kalanchoeae
Рід: Адроміскус (Adromischus)
Вид: Адроміскус напівкулястий
Adromischus hemisphaericus
(L.) Lem., 1852
Синоніми
Cotyledon crassifolia Salisb.
Cotyledon hemisphaerica L.
Cotyledon rotundifolia Eckl. & Zeyh.
Sedum hemisphaericum Kuntze
Посилання
Вікісховище: Adromischus hemisphaericus
Віківиди: Adromischus hemisphaericus
IPNI: 272139-1
NCBI: 1713645

Adromischus hemisphaericus (Адроміскус напівкулястий[1]) — сукулентна рослина з родини товстолистові (Crassulaceae). Типовий вид роду адроміскус.

Етимологія[ред. | ред. код]

Видова назва походить від лат. hemisphaerical, що, ймовірно, вказує на форму листків[2].

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Adromischus hemisphaericus в кімнатній колекції

Сукулентний багаторічник до з супрямими або полягаючими гілками 35 см завдовжки, зазвичай сильно розгалужені, з волокнистим корінням. Листки від оберненоланцетних до оберненояйцеподібних, рідше округлих, від 10 (зазвичай 15—25) (до 45) мм завдовжки і 10—20 (до 30) мм завширшки, стиснутих у спинно-черевній частині і часто дещо опуклих на обох поверхнях, часто з нечітким роговим краєм у верхній половині, зазвичай сіро-зелені з темнішими плямами або без них і з відшаровуванням воску. Суцвіття колосовидний щиток з 1 (-2)-квітковими цимами, 0,15—0,25 м завдовжки, зелене; квітконіжки від 1 до 2—3 мм завдовжки. Бруньки спіральні, різко звужені до верхівки, розпростерті. Чашолисток завдовжки 1,5—2,5 мм, сірувато-зелений. Віночок з циліндричною трубкою 9-13 мм завдовжки, зелений з більш-менш коричневим відтінком; частки широко трикутні, 2-2,5 мм завдовжки, гостриці, шорсткі та рідко з кількома булавоподібними трихомами в горлі, білі або з більш-менш рожевим відтінком і темніші навколо горла та на слизовій частині. Пильовики висунуті, пильовики коротко розпущені. Луски поперечно видовжені до квадратних, 0,8—1,1 x 1—1,2 мм, ледь вирізані, зазвичай найширші в середині або нижче.

Поширення[ред. | ред. код]

Adromischus hemisphaericus на Столовій горі, Західнокапська провінція, ПАР

Південноафриканський ендемік. Поширений в Західнокапській та Північнокапській провінціях.

Середовище проживання та екологія[ред. | ред. код]

Мешкає на скелястих гранітних та пісковикових схилах.

Природоохоронний статус[ред. | ред. код]

Adromischus hemisphaericus входить Червоного списку рослин Південно-Африканської Республіки (англ. Red List of South African Plants) зі статусом Види в найменшій загрозі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Urs Eggli, Leonard E. Newton: Etymological Dictionary of Succulent Plant Names (укр. Етимологічний словник назв сукулентних рослин). Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 2004. — P. 106 — ISBN 3-540-00489-0. (англ.)

Література[ред. | ред. код]

  • Goldblatt, P. and Manning, J.C. 2000. Cape Plants: A conspectus of the Cape Flora of South Africa. Strelitzia 9. National Botanical Institute, Cape Town.
  • Raimondo, D., von Staden, L., Foden, W., Victor, J.E., Helme, N.A., Turner, R.C., Kamundi, D.A. and Manyama, P.A. 2009. Red List of South African Plants. Strelitzia 25. South African National Biodiversity Institute, Pretoria.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Adromischus hemisphaericus (L.) Lem. World Flora Online (WFO). Процитовано 13.09.2023. (англ.)
  • Adromischus hemisphaericus (L.) Lem. Red List of South African Plants. South African National Biodiversity Institute (SANBI). Процитовано 13.09.2023. (англ.)