Iron Marge

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Сімпсонів»
«Залізна Мардж»
англ. Iron Marge
Ліса знаходить фото Мардж та Піті
Ліса знаходить фото Мардж та Піті
Ліса знаходить фото Мардж та Піті
Сезон № 35
Серія № 756
Перший показ 12 листопада 2023
Сценарій Майк Скаллі
Режисер(и) Метью Фонан
Виконавчий продюсер Метт Селман і
Ел Джін
Співвиконавча продюсерка Керолін Омайн
Код виробника OABF22
Запрошені зірки
Меган Маллаллі в ролі Сари Віґґам
Хронологія
Попередня Наступна
Treehouse of Horror XXXIV It's a Blunderful Life
Сезон 35
Список серій

«Iron Marge» (укр. «Залізна Мардж») — шоста серія тридцять п'ятого сезону мультсеріалу «Сімпсони», прем'єра якої відбулась 12 листопада 2023 року у США на телеканалі «Fox».

Сюжет[ред. | ред. код]

О 3 годині ранку на Еверґрін Террас лунає гуркіт автомобіля. Коли всі сусіди збираються надворі, інші матері знущаються над халатом Мардж, — пошкодженим, зношеним і перев'язаний зарядним кабелем. Жінки розповідають, що вони отримали свої халати як подарунки на день народження, на що Мардж відповідає, діти дарують їй лише подарунки, зроблені власноруч.

Тим часом Кірк ван Гутен ледь не наступив на оголений дріт під напругою, але, на щастя, Гомер рятує його. Після похвали від Кірка, Гомер бажає робити більше. Він завантажує мобільгий додаток на «Панікер» (укр. «Alarmist»), де публікує відео про дріт. Зрозумівши, що Гомер у кінці таблиці лідерів, продавець коміксів радить йому повідомляти про більше загроз, щоб піднятися вище.

Наступного дня Барт робить подарунок на день народження для Мардж, — паперову індичку з приклеєними до неї макаронами. Ліса каже братові, що цьогоріч їм потрібно дати Мардж належний подарунок. В універмазі вони хочуть купити мамі новий халат. Майже узявши халат, дітям звалюється набір молодшого оперативного шпигуна. Хоча Ліса наполягає на купівлі халата, але Барт переконує, що для Мардж головне не подарунок, а увага. Як подарунок до шпигунського набору на касі вони отримують чохол для прасувальної дошки.

На святковій вечері Мардж відкриває свої подарунки і розчаровується, коли отримує два чохли для прасувальної дошки. Мардж все одно радіє подарункам, через що діти почуваються задоволеними. Повернувшись у будиночок на дереві Барта, Барт і Ліса використовують пристрій для підслуховування чужих розмов. Вони також чують розмову Неда Фландерса з Мардж. Жінка говорить, що насправді розчарована подарунками і не відчуває себе як особистість. Малі Сімпсони усвідомлюють, що вони зіпсувалися і повинні діяти краще.

Тим часом Гомер піднімається в таблиці лідерів «Панікера» і потрапляє до п'ятірки найкращих після повідомлення про фейкові проблеми. При виявленні чергової «загрози», він виявляє, що хтось на ім'я Срібна Куля вже повідомив про неї. Срібною Кулею виявилася Агнес Скіннер.

Удома Барт і Ліса намагаються скласти список речей, які вони знають про свою мати, однак виявляють, що насправді нічого не знають. Вони використовують шпигунський набір, щоб проникнути в скриньку спогадів Мардж. Діти знаходять фото з дитинства Мардж, коли у неї був папуга Піті. Барт і Ліса з'ясовують, що Піті хтось забрав до Північного Таунсбургу, і вирішують поїхати туди, щоб знайти його.

Гомер і Агнес так починають сваритися, що повідомляють про все як про «загрозу» в парку, що відлякує людей. Згодом біля зламаного спринклера відкривається провалля, в яку вони обоє падають.

Тим часом у Таунсбурзі малі Сімпсони дізнаються, що Піті втік і приєднався до зграї диких папуг у місті. Сумуючи через те, що їм знову не вдається знайти Піті, вони повертаються до автобусної зупинки, де чують Піті на сусідньому дереві. Вони заманюють його вниз, використовуючи запис голосу Мардж, і зі шпигунським набором ловлять птаха в пастку, перш ніж відвести назад у Спрінґфілд.

У проваллі Гомер і Агнес гукають про допомогу, але через повідомлені «загрози» в парку нікого. Вони продовжують сперечатися, поки Агнес не починає давитися цукеркою. Гомер рятує її та відчуває гордість за це — справжній порятунок життя. Гомер допомагає Агнес вибратися з воронки, і вона йде, кажучи Гомеру, що знайде когось, хто допоможе йому (і цим повернеться до лідерства в «Панікері»).

Удома Барт і Ліса приносять Піті до Мардж, від чого у неї… паніка. Зненацька Піті на неї нападає та руйнує спальню. Мардж розповідає дітям, що Піті таким чином виявляє одержиму прив'язаність до неї. Через цей жах його і віддали. Дітлахам знову погано, оскільки вони просто хотіли возз'єднати Мардж з її другом дитинства. Коли Мардж усвідомлює, скільки зусиль доклали діти, щоб дістати для неї хороший подарунок, вона дякує їм. Разом вони збираються відвезти Піті назад у Таунсбург.

Іншої ночі 3 годині ранку звук аварії знову будить усіх в районі. Коли всі виходять, то нічого не знаходять. Матері помічають новий халат Мардж, який їй купили Барт і Ліса. Вона демонструє його, але всі збентежені тим, що не бачать нічого, що могло б спричинити шум? Виявляється, що Барт і Ліса використали шпигунський набір, щоб зімітувати шум. Разом з Мардж по раціях годинників, вони говорять, що місію виконано.

Виробництво[ред. | ред. код]

Серія вийшла о 20:30 замість звичного слоту 20:00[1].

Сюжет епізоду натхненний справжнім досвідом сценариста Майка Скаллі.

Коли Майк Скаллі та його брат були дітьми, вони заощаджували на подарунок його мамі на день народження, але їх спокусила іграшка, і вони вирішили купити своїй мамі чохол для прасувальної дошки. Ми пропонували інші погані подарунки, але чохол для прасувальної дошки просто ідеальний.

— Кероліін Омайн, [2]

Скаллі також зізнався, що це був той самий магазин, де його впіймали на крадіжці, що стало натхненням для сценарію серії «Marge Be Not Proud», що він також написав[3].

За словами Керолін Омайн, співвиконачої продюсерки епізода, мрія Ліси підслуховувати «клуб крутих дівчат» натхненна її дитячою параноєю бути крутою, як вони[4].

Керолін Омайн і Майк Скаллі раніше мали какаду і сірого папугу, якої породи Піті[5]. Також, за словами Омайн, «у багатьох районах Лос-Анджелеса є зграї диких папуг. Я щодня бачу, як вони літають над моїм двором»[6].

Назва автомайстерні у Таунсбурзі, куди приходять Барт з Лісою, «Art's Auto Service» є даниною автомайстерні «Art Omine Auto Service» батька Омайн.

Я показала йому дизайн механічної майстерні, і він був у захваті. На жаль, у серпні він помер. Я не очікувала, що це буде якимось увіковічненням, але я рада, що це так[7].

Через страйк Гільдії сценаристів Америки із травня до вересня 2023 року, творча команда не мала достатньо часу для редагування кольорової версії серії. В результаті було вирізано сцену в автобусі, яким Барт і Ліса їдуть, за участі «Sha-Na-NABBA», кавер-гуртом «ABBA», який би мучив дітей своїми репетиціями. «Це [було] надто складно, щоб виправити» — сказала Омайн[8].

Культурні відсилання та цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Персонаж на піжамі продавця коміксів — це котяча версія ДІР з мультсеріалу «Завойовник Зім»[9].
  • Додаток «Alarmist» засновано на додатку «Citizen» (укр. «Громадянин»), де користувачі повідомляють про небезпечні ситуації у своїх районах за допомогою відео та текстів[10].
  • Божевільний, який бананом погрожує листоноші на статуї в Таунсбурзі — це актор Ніколас Кейдж[11].

Ставлення критиків і глядачів[ред. | ред. код]

Під час прем'єри серію переглянули 1,92 млн осіб, з рейтингом 0.6, що зробило її другим найпопулярнішим шоу на телеканалі «Fox» тієї ночі, після «Крапополіса»[12].

Реян Мішра з «TheReviewGeek» оцінив серію на дві з половиною з п'яти зірок, сказавши:

Ця серія пропонує пристойну розповідь, яка іноді буває кумедною зі шматочками застарілого гумору тут і там. Однак, вона набагато менш складна, ніж попередні епізоди цього сезону. Якщо Ви — шанувальник «Сімпсонів», Ви можете сказати, що цю серію можна дивитися. З іншого боку, для тих, хто є шанувальником гарних анімаційних ситкомів, немає нічого, що захоплювало б[13].

Водночас, Джон Шварц із сайту «Bubbleblabber» оцінив серію на 8/10, сказавши, що вона «допомогти стерти смак рота від тьмяного „Будиночка жахів на дереві“ на дереві, який був минулого тижня»[14].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Listings - SIMPSONS, THE on FOX | TheFutonCritic.com. thefutoncritic.com. Процитовано 14 листопада 2023.
  2. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). When @scullymike and his brother were kids, they saved for his mom's birthday present but were tempted by a toy and decided to get their mom - an ironing board cover. We pitched other bad gifts but ironing board cover is just too perfect. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  3. Mike Scully [@scullymike] (12 листопада 2023). Sunday on @FOXTV! Based on thoughtless gift my brother Neil & I bought our mother when we were kids at Bradlees Dept Store in W. Springfield, MA (same store where I got caught shoplifting that was basis for Marge Be Not Proud). I was a shitty kid. Thx @mattselman & @CarolynOmine! (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  4. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). This comes from my own childhood paranoia that all the other girls were in sync about what was "cool" and by the time I figured out what it was, a new thing had been decided by the secret cool-girl council. If only I had an eavesdropper! @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  5. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). I once had a pet cockatoo and @scullymike had an African Grey -- so we know parrots. Kind of. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  6. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). There are flocks of wild parrots in many neighborhoods in Los Angeles. I see them flying over my backyard everyday. They seem happy. I'm sure Petey will be fine after he's abandoned in Townsburg. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  7. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). Before he retired, my father's shop was called, "Art Omine Auto Service". I showed him the design of the mechanic's shop and he was thrilled. Unfortunately, he died in August. I wasn't expecting this to be a memorial of sorts, but I'm glad it is. Good night. @TheSimpsons https://pic.twitter.com/SxkPdIeLJG (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  8. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). Because of the strike, this ep did not get a color rewrite. We did quick fixes after the strike. I'm mostly happy but one casualty: Sha-Na-NABBA (a doo-wop ABBA cover band) rehearsing and tormenting the kids on the bus - too complicated to fix. Oh, well. @TheSimpsons https://pic.twitter.com/O01mbU24hm (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  9. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). Comic Book Guy's shirt is meant to resemble Gir (a feline Gir) because CBG has excellent taste. If you haven't seen "Invader Zim" by @JhonenV - Find it - binge it - you are in for a treat. @TheSimpsons https://pic.twitter.com/cKibzZe4iu (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  10. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). The Alarmist app is based on the Citizen App. - Where users report dangerous situations in their neighborhoods through videos and texts. It really helps to foster a sense of community and impending doom. @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  11. Carolyn Omine [@CarolynOmine] (13 листопада 2023). If Nic Cage actually went crazy and attacked a mailman with a banana, I do think they would make a statue to commemorate it -- he is that beloved @TheSimpsons (Твіт) (англ.). Процитовано 14 листопада 2023 — через Твіттер.
  12. Pucci, Douglas (13 листопада 2023). Sunday Ratings: CBS Showcases Paramount+ Drama ‘Lawmen: Bass Reeves’. Programming Insider (амер.). Процитовано 14 листопада 2023.
  13. Mishra, Reyan (13 листопада 2023). The Simpsons – Season 35 Episode 6 “Iron Marge” Recap & Review. The Review Geek (англ.). Процитовано 14 листопада 2023.
  14. Schwarz, John (13 листопада 2023). Review: The Simpsons “Iron Marge”. Bubbleblabber (англ.). Процитовано 14 листопада 2023.

Посилання[ред. | ред. код]