Іен Маккаллох

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іен Маккаллох
англ. Ian McCulloch
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'яІен Стефен Маккаллох
Дата народження5 травня 1959 (60 років)
Місце народженняЛіверпуль, Велика Британія
Роки активності1977 - по сьогодні
ГромадянствоВелика Британія
НаціональністьБританець
ПрофесіяМузикант, вокаліст, автор пісень
ОсвітаAlsop High Schoold
Співацький голосТенор
Інструментигітара, Дванадцятиструнна гітара, клавішні
Жанрпост-панк, new wave, неопсиходелія, альтернативний рок, поп-рок
КолективиEcho & the Bunnymen, The Crucial Three, Electrafixion
ГуртEcho & the Bunnymen
СпівпрацяУїлл Сарджент, Лес Паттінсон, Піт де Фрейтас
ЛейблKorova Records, Sire Records, Warner Music Group
ianmcculloch.info
CMNS: Файли у Вікісховищі

Іен Маккаллох (англ. Ian McCulloch; наро. 5 травня 1959, Ліверпуль, Велика Британія) — британський музикант, автор пісень незмінний вокаліст британського пост-панк-гурту Echo & the Bunnymen, один із засновників колективу. На початку 1980-х у гурті Echo & the Bunnymen є вокалістом і гітаристом, автором пісень гурту.

Біографія

[ред. | ред. код]

Іен Маккаллох народився 5 травня, 1959, року, в місті Ліверпуль, Велика Британія. Навчався в середній школі Олсоп, виріс в Ліверпульському районі, Норріс Грін, на вулиці, Парфенон-драйв. Музичну кар'єру Маккаллох почав в 1977, році в гурті The Crucial Three, що виконув пост-панк, і нову хвилю, у гурті також грав Джуліан Коуп, який потім сформував гурт The Teardrop Explodes, і Піт Вайлі, який сформував гурт Wah!. В 1978, році Іен Маккаллох разом з гітаристом Уїллом Сарджентом, і басистом Лесом Паттінсоном, сформували гурт Echo & the Bunnymen, четвертим учасником гурту став барабанщик Піт де Фрейтас який приєднався до гурту в жовтні 1979, року. Творчість гурт викликало велике захоплення в критиків, які оцінили високий творчий понтеціал Маккаллоха, до написання текстів використовуючи філософську тематику, до написання текстів, в піснях гурту, будучи під впливом, психоделічного року. Сам Маккаллох був під впливом таких виконавців: Лу Рід, Іггі Поп, The Doors, Девід Бові.

В кінці 1980-х років, Іен Маккаллох покинув Echo & the Bunnymen, почавши сольну карєру. На його місце був взятий вокаліст по імені Ноел Бурк, який записав з гуртом альбом Revebration, 1990 року, цей альбом не мав комерційного успіху, Echo & the Bunnymen в 1990 році припинив існування. В 1989, році Іен Маккаллох випустив свій сольний альбом Candleland, який мав комерційний успіх, альбом характеризує похмуру лірику, написані пісні до пам'яті, трагічно загинутого Піта де Фрейтаса, і батька Маккалохха. В 1997 році Іен Маккаллох, Уїлл Сарджент, Лес Паттінсон відновлюють Echo & the Bunnymen, і записують альбом Evergreen, який здобув комерційну успішність, але Маккаллох далі працював на стороні в сольній творчості.

Сім'я

[ред. | ред. код]

В 1983 році Іен Маккаллох одружився з Лоррейн Фокс, у подружжя народилося двоє дочок, Кенді, і Мімі. В кінці 2003 року подружжя розійшлося.

Джерела

[ред. | ред. код]

[1]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Discogs - Music Database and Marketplace. www.discogs.com. Архів оригіналу за 27 лютого 2021. Процитовано 28 грудня 2019.