Ілляш Караїмович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілляш Караїмович
Псевдо Ілляш Ормянчик, Іван Ілляш
Народився невідомо
Помер 4 травня 1648(1648-05-04)
Кам'яний Затон
Країна  Річ Посполита
Національність караїм[1] або вірменин
Місце проживання Річ Посполита
Діяльність отаман
Посада Гетьман Війська Запорозького
Військове звання полковник переяславський
старший Війська Запорозького
Герб
Герб

Ілляш Караїмович (? — 4 травня 1648) — козацький отаман, військовик Речі Посполитої. Полковник Переяславського полку реєстрових козаків, старший Війська Запорозького реєстрового (16371638). Брав участь у придушенні повстання Павлюка 1637 року, повстання Острянина 1638 року. У джерелах відомий також як Іван Ілляш та Ілляш Ормянчик[2].

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Ілляш Караїмович походив з караїмського князівського роду Узунів[3][4]

У квітні 1634 року, під час Смоленської війни Речі Посполитої з Московським царством Ілляш Караїмович разом із Яковом Острянином командував загоном козаків, що входив до корпусу Лукаша Жолкевського та князя Вишневецького, який невдало облягав Сєвськ.

У 1638 році:

  • воював проти повстанців Острянина поблизу Говтви, де командував кількома тисячами реєстровців[5].
  • під командуванням Ілляша Караїмовича та інших козацьких старшин 4-тисячне реєстрове військо спільно з польськими загонами здійснило невдалий похід на Запорожжя, щоб оволодіти Січчю: запорожці на чолі з кошовим Дмитром Гунею, відбили штурм, а значна частина реєстровців перейшла на їх бік.

1646 року Ілляш Караїмович, разом із козацькою старшиною, серед якої були Іван Барабаш і Богдан Хмельницький, отримали від короля Владислава IV у Варшаві привілеї і гроші на виготовлення човнів для майбутньої війни з Туреччиною[6].

1648 року, на початку Хмельниччини, Караїмович і Барабаш виступили на чолі реєстровців проти військ Хмельницького. Проте 4 травня 1648 року на раді в Кам'яному Затоні реєстрові козаки вирішили перейти на бік повстанців, а Караїмовича і Барабаша скарали на смерть.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джерелознавець Юрій Мицик припускає, що Ілляш Караїмович міг бути караїмом за походження Мицик Ю. Євреї-козаки // Інтелектус
  2. Літопис Самовидця. видання підготував [[Дзира Ярослав Іванович|Я. І. Дзира]]. — Київ: [[Наукова думка]], 1971. Архів оригіналу за 4 липня 2008. Процитовано 2 квітня 2009.
  3. «Известия караимского Духовного Правления» № 1 за 1918г. С. 5. (рос.)
  4. «Военная энциклопедия» т.14, C. 437.
  5. Сражение коронных войск с Острянином у Голтвы // Коли земля стогнала: друга половина XVI — перша половина XVII ст. [Архівовано 10 лютого 2022 у Wayback Machine.] / У поряд, і передм. В. О. Щербака.— К.: Україна, 1995. — 432 с. — С. 414. — (Серія «Історія України в прозових творах та документах»). — ISBN 5-319-01072-9. (рос.)
  6. За народними думами і даними Літопису Самовидця, Хмельницький хитрощами забрав у Ілляша (Самовидець називає його Іваном Ілляшем та Ілляшем Ормянчиком [Архівовано 1 жовтня 2015 у Wayback Machine.]) королівські листи, з якими рушив на Запорожжя піднімати повстання.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник
Павло Павлюк
Гетьман України
1638
Наступник
Яків Острянин