Ільхан Омар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ільхан Омар
англ. Ilhan Omar

Офіційний портрет Ільхана Омара зроблений у грудні 2018 року
Народилася 4 жовтня 1982(1982-10-04)[1] (41 рік)
Могадішо, Сомалі
Країна  США
Національність діаспора сомалійців в СШАd[2] і Benadiri peopled[2]
Місце проживання Міннеаполіс
Діяльність політична діячка, political staffer, державна службовиця, активістка, policy advisor
Alma mater Північнодакотський державний університетd, Університет Північної Дакоти і Edison High Schoold
Науковий ступінь бакалавр мистецтв
Знання мов англійська і сомалійська
Членство The Squadd, Congressional Black Caucusd[3], Justice Democratsd[4] і Congressional Progressive Caucusd[5]
Magnum opus This is What America Looks Liked
Посада member of the Minnesota House of Representativesd, член Палати представників США[d][6][7] і член Палати представників США[d][7]
Партія Демократично-фермерсько-трудова партія Міннесотиd[8] і Демократична партія США
Конфесія іслам[9][10]
Батько Nur Omar Mohamedd
Діти Ісра Гірсі
Нагороди
IMDb ID 9129580
Сайт ilhanomar.com

Ільхан Абдуллахі Омар (англ. Ilhan Abdullahi Omar; нар. 4 жовтня 1981, Могадішо, Сомалі) — американський політик сомалійського походження, член Демократичної партії від штату Міннесота. У 2016 році була обрана членом Палати представників штату Міннесота, ставши першою з числа американців сомалійського походження, хто був обраний до складу законодавчого органу США.

6 листопада 2018 року Омар стала першою американкою сомалійського походження, обраною у Конгрес США (членом Палати представників США від штату Міннесота). Також Ільхан Омар (поряд з Рашидою Тлаіб) стала першою мусульманкою, обраною в Конгрес США. Крім того, Омар — перша представниця небілого населення, обрана до складу Палати представників США від штату Міннесота.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 4 жовтня 1981 року в Могадішо, дитинство провела в Байдабо. Була наймолодшою ​​з 7 дітей. Батько Ільхан, Нур Омар Мухамед — сомалієць, займався підготовкою педагогів. Її мати — Фадума Абукар Хаджі Хуссейн, з конфедерації Бенадір — померла, коли Ільхан було 2 роки. Після смерті матері дівчинку ростили батько і дід. Діда Ільхан звали Абукар, він очолював Національне управління Сомалі в сфері морського транспорту, її дядька й тітки працювали педагогами і чиновниками. Після початку громадянської війни в Сомалі в 1991 році родина Омар разом з нею виїхала з країни, і 4 роки вони провели в таборі біженців в Кенії.

У 1995 році сім'я Омар як біженці отримали дозвіл оселитися в США, перший час вони жили в окрузі Арлінгтон. Пізніше вони переїхали в Міннеаполіс, там Омар вивчила англійську мову. Її батько після переїзду в США працював спочатку таксистом, потім працівником пошти. Під час дорослішання Ільхан її батько і дід розповідали їй про важливість демократії, також дівчинка ходила разом з ними на кокуси. У 2000 році у віці 19 років Омар отримала громадянство США.

У 2011 році Ільхан Омар закінчила Університет Північної Дакоти зі ступенем бакалавра в галузі політології та міжнародних відносин.

В Палаті представників США[ред. | ред. код]

У серпні 2019 року Омар і Рашиде Тлаіб — її колезі по Демократичній партії в Палаті представників — було відмовлено у в'їзді до Ізраїлю в зв'язку з їх підтримкою політики бойкоту (BDS) — відповідно до ізраїльського закону (2017), що забороняє в'їзд в країну особам, підтримує бойкот Ізраїлю. Згідно організації NGO Monitor, одним з двох спонсорів не відбувся візиту Тлаіб і Омар було НКО «Міфтію», відоме своєю антиізраїльській діяльністю і підтримкою BDS.

Входить до Прогресивного Кокусу Палати представників Конгресу США. Була однією з підписантів листа до Президента США Джозефа Байдена про перегляд підходів щодо допомоги Україні, який підписали інші члени Прогресивного Кокусу. [11]

2 лютого 2023 року Ільхан Омар було виключено з комітету закордонних справ Палати представників Конгресу США за антисемітські ремарки, які вона робила в минулому. [12]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://cqrcengage.com/cair/app/person/659122
  2. а б http://www.aaiusa.org/from_refugee_to_st_house_race_ilhan_omar_looks_to_break_new_ground
  3. https://cbc.house.gov/membership/
  4. https://justicedemocrats.com/candidates
  5. https://progressives.house.gov/caucus-members
  6. https://www.congress.gov/member/ilhan-omar/O000173
  7. а б Biographical Directory of the United States CongressGPO, 1903.
  8. U.S. Rep. Ilhan Omar wins DFL endorsement in reelection bid // Star TribuneMinneapolis: Star Tribune Media Company, 2020. — ISSN 0895-2825; 2641-9556
  9. Ilhan Omar again makes history, becoming 1st Somali-American elected to U.S. House // Star TribuneMinneapolis: Star Tribune Media Company, 2018. — ISSN 0895-2825; 2641-9556
  10. CNN.com — 1995.
  11. Демократи у Конгресі відкликали лист, у якому закликали до переговорів з Росією, щоб закінчити війну в Україні. VOA (укр.). Процитовано 5 лютого 2023.
  12. Demirjian, Karoun (2 лютого 2023). House Ousts Ilhan Omar From Foreign Affairs Panel as G.O.P. Exacts Revenge. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 5 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]