Індекс цитувань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Індекс цитувань — тип бібліографічного індексу, індекс цитування, який допомагає читачеві швидко встановити які з раніших документів цитують пізніші документи. Це ключовий показник, що широко використовується в усьому світі для оцінки роботи дослідників і наукових колективів.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Інструмент, що оцінює вплив вченого або організації на світову науку, визначає якість проведених наукових досліджень.

Іноді трактується як реферативна база даних наукових публікацій, що індексує посилання, зазначені в пристатейних списках цих публікацій і надає кількісні показники цих посилань (такі як сумарний обсяг цитування, індекс Гірша, I10-індекс та ін.) Статистичні дані щодо індекса цитувань відомих вчених світу представлені в Science Citation Index (SCI) та Journal Citation Reports (JCR), що випускаються Інститутом наукової інформації (англ. Institute for Scientific Information, ISI), який знаходиться в м. Філадельфія (США).

  • Індекс цитування (Science Citation Index, — SCI), система Філадельфійського інституту наукової інформації, в основу якої покладені зв'язки між документами по прямих, зворотних і перехресних посиланнях (цитуванню).

Система для обчислення SCI (або його інтернет-версія ISI Web of Knowledge) містить бібліографічні описи всіх статей з наукових журналів, що входять до переліку JCR, і висвітлює в основному публікації з фундаментальних галузей науки в провідних міжнародних і національних журналах.

Негативні наслідки[ред. | ред. код]

На думку російського вченого Кирила Єськова[джерело?] масове використання індексу цитування стало однією з причин занепаду наукової дискусії, оскільки будь-яке згадування опонента під час неї автоматично підвищує його індекс цитувань. Відповідно, вигідніше стало ігнорувати наукові погляди, відмінні від власних, аніж боротися з ними.

В 2015 група вчених з Нідерландів опублікувала Лейденський маніфест, що остерігає від надміроного використання індексів цитування в оцінці наукової роботи.

Чимало вчених, зокрема в Росії та Україні мають підвищений рівень самоцитувань, тобто цитувань власних публікацій у своїх наукових працях[1][2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Van Noorden, Richard; Singh Chawla, Dalmeet (2019). Hundreds of extreme self-citing scientists revealed in new database. Nature. 572 (7771): 578–579. doi:10.1038/d41586-019-02479-7. ISSN 0028-0836. (англ.)
  2. Ioannidis, John P. A.; Baas, Jeroen; Klavans, Richard; Boyack, Kevin W. (2019). A standardized citation metrics author database annotated for scientific field. PLOS Biology. 17 (8): e3000384. doi:10.1371/journal.pbio.3000384. ISSN 1545-7885. {{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]