Аблаєв Енвер Назімович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Енвер Аблаєв
Аблаєв Енвер Назімович
Загальна інформація
Громадянство  Україна[1]
Місце проживання кримський татарин
Народження 5 червня 1979(1979-06-05) (44 роки)
Чирчик, Ташкентська область, Узбецька РСР, СРСР
Зріст 169 см
Вага 68 кг
Alma mater УжНУ
Дружина Аблаєва Світлана
Діти Ніяра і Раміль
Спорт
Країна Україна Україна
Вид спорту фристайл
Дисципліна лижна повітряна акробатика
Спортивне звання
Майстер спорту України міжнародного класу
Майстер спорту України міжнародного класу
Участь і здобутки
Світові змагання Кубок світу з фристайлу, Кубок Європи з фристайлу
Олімпійські ігри Зимові Олімпійські ігри 2002, Зимові Олімпійські ігри 2006, Зимові Олімпійські ігри 2010
Тренує Збірна України з фристайлу
CMNS: Аблаєв Енвер Назімович у Вікісховищі
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня

Аблаєв Енвер Назімович (крим. Enver Nazim oğlu Ablayev, Энвер Назим огълу Аблаев; нар. 5 червня 1977, Чирчик, Ташкентська область, УзРСР) — український спортсмен кримськотатарського походження, переможець Кубка світу з фристайлу, який проходив в Італії, в містечку Мадонна-ді-Кампільйо (2005), головний тренер збірної України з фристайлу. Кращій тренер України 2021 та 2022 року. Майстер спорту України міжнародного класу з фристайлу.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився Енвер Аблаєв 5 червня 1979 року у місті Чирчик (нині Узбекистан). Із семи років почав займатися спортивною гімнастикою. Першим його тренером був Анатолій Мазур, пізніше — Галина Досова. Уже через півтора року Енвер зацікавився спортивним фристайлом, як новим видом спорту в Узбекистані і в СРСР зокрема. У віці 16 років батьки переїхали до України і оселились у Береговому. Тут він закінчив загальноосвітню школу. Прийняв українське громадянство. Уже з 1995 року виступав на етапах Кубка Європи з фристайлу.

У 1998 році на базі Тисовця (Львівська область) став переможцем спартакіади України. У цьому ж році він поповнив ряди збірної України з фристайлу. З 1998 по 2002 роки, одночасно займаючись спортом, навчався у Мукачівському технологічному інституті. Пізніше — в Ужгородському національному університеті.

У 2000 році став срібним призером етапу Кубка Європи з фристайлу, що проходив у Швейцарії. У 2001 році на етапі Кубка Європи з фристайлу, зайняв четверте місце.

У 2002 році брав участь у XIX зимових Олімпійських іграх, які проходили у Солт-Лейк-Сіті (США), на яких зайняв 22-е місце.

У 2003 році на етапі Кубка світу з фристайлу в Чехії підтвердив звання майстра спорту України міжнародного класу. Через два роки здобув перемогу на етапі Кубка світу, який проходив в містечку Мадонна-ді-Кампільйо.

У 2006 році брав участь XX зимових Олімпійських іграх, які проходили в Турині (Італія), на яких зайняв 11 місце. У 2010 році був учасникам XXI зимових Олімпійських ігор у Ванкувері та Кубка світу з фристайлу в Монт-Габрієлі[2].

На XXII зимових Олімпійських іграх в Сочі був старшим тренером збірної України з фристайлу. Нині Енвер Аблаєв є головним тренером збірної України з фристайлу. Під його керівництвом український фристайліст Олександр Абраменко завоював золоту медаль на зимовій Олімпіаді 2018 у Пхьончхані (Південна Корея).

Одружений. Має двох дітей.

Нагороди[ред. | ред. код]

Енвер Аблаєв (праворуч) на врученні йому та його підопічному олімпійському чемпіонові Олександру Авраменку орденів За заслуги III ступеня
  • Орден «За заслуги» II ст. (23 серпня 2022) — за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, відстоювання національних інтересів нашої держави, сумлінне виконання професійного обов'язку.[3]
  • Орден «За заслуги» III ст. (28 лютого 2018) — за досягнення високих спортивних результатів на XXIII зимових Олімпійських іграх 2018 року у місті Пхьончхані (Південна Корея), виявлені самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України[4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sports-Reference.com
  2. Закарпатці взяли участь в Кубку світу з фристайлу. Архів оригіналу за 5 березня 2018. Процитовано 29 травня 2017.
  3. Указ Президента України від 23 серпня 2022 року № 593/2022 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Незалежності України»
  4. Указ Президента України від 28 лютого 2018 року № 47/2018 «Про нагородження орденом "За заслуги"»
  5. Президент вручив чемпіону ХХІІІ зимових Олімпійських ігор Олександру Абраменку орден «За заслуги» [Архівовано 2 березня 2018 у Wayback Machine.] // Офіційне інтернет-представництво Президента України

Джерела[ред. | ред. код]