Амок (новела)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амок
Der Amokläufer
Жанр новела
Форма роман
Тема Пристрасть, колонія, подорож, божевілля і аборт
Автор Стефан Цвейг
Мова німецька
Опубліковано 1922
ISBN-13: 978-84-96136-21-2
ISBN-10: 84-96136-21-3
У «Гутенберзі» 57850

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Амок» (нім. Der Amokläufer) — новела австрійського письменника і драматурга Стефана Цвейга написана у 1922 році.

Назва[ред. | ред. код]

Амок (від малай. amoq «впасти в сліпу лють і вбивати») — психічний синдром, що виникає в результаті розладу свідомості, властивий жителям Малайзії, Філіппін і прилеглих регіонів, що характеризується різким руховим збудженням і агресивними діями, безпричинними нападами на людей[1]. На момент публікації оповідання термін «амок» не був загальновживаним і був характерний лише для малайзійської культури. Вважалося, що це стан одержимості, викликаний наркотичним сп'янінням. У німецькій мові слово amok отримало розширене значення і позначає шалену, сліпу, невмотивовану людську агресію поза будь-яких етнічних або географічних рамок[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

1912 рік. До Європи відпливає пароплав. Вночі в тіні його борту зустрічаються двоє чоловіків. Між ними відбувається відверта розмова, в якій один з співрозмовників, перейнявшись довірою до іншого, намагається вилити йому душу й розповідає випадок, який нещодавно з ним стався.

Він розповідає про те, як підписавши довгостроковий контракт, відправився з Голландії у далеке селище в тропіках працювати лікарем. Перебуваючи довгий час на чужині, він впав у депресію і відчай. Одного разу до нього звернулася незнайома знатна жінка з проханням таємно перервати їй вагітність за велику суму. Однак, в пориві суперечливих почуттів, які охопили лікаря, він відмовляється від грошей і вимагає інтимної зустрічі з нею. Будучи приниженою, жінка вибігає. Розкаявшись у своєму вчинку, герой новели кидається за нею, але не встигає її наздогнати.

Пізніше герой дізнається, що його відвідувачка — дружина багатого комерсанта і походить із знатного англійського роду. Її чоловік тривалий час знаходиться в Америці і незабаром має повернутися. Довгий час лікар перебуває в стані одержимості, переслідує її скрізь, намагаючись виправити свою помилку і допомогти їй приховати невірність чоловікові. Однак, жінка ще більше остерігається його. Зрештою, з'ясовується, що вона, аби уникнути розголосу, звернулася до місцевого знахаря. Лікар знаходить бідолашну в той момент, коли вона перебуває в передсмертній агонії і дає їй слово приховати подію від суспільства у що б то не стало.

Екранізації[ред. | ред. код]

Радіопостановки[ред. | ред. код]

  • 2006: Амок. Deutschlandradio Kultur (52:58 хвилини, режисер: Улріке Брінкманн, у ролях Майкл Кеніг, Фальк Рокстрох, Ганс Теушер).

Театральні постановки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ernest Weekley. Amuck, amok // An Etymological Dictionary of Modern English. — Courier Corporation, 2013. — P. 44. — ISBN 978-0-48-612287-8.
  2. Stefan Zweig: Amok and other stories. theasylum.wordpress.com. Архів оригіналу за 19 грудня 2017. Процитовано 10 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]