Ампурдан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ампурдан
Адм. центр Фігерас і Ла-Бісбал-д'Ампурда
Країна  Іспанія
Регіон Жирона
Населення
 - повне
Етнікон ампурданці
Площа
 - повна 2261,62 км²
Висота
 - максимальна 43 м
 - мінімальна 43 м

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Ампурдан

Ампурдан (від офіційної назви каталонською: Empordà) — каталонський природний та історичний регіон, що розташовано у північно-східній частині Іспанії, між гірськими хребтами Альбера та Гаваррес[ca]

Після поділу території країни на округи у 1936 році, який враховував економічні та ринкові критерії, територія Ампурдан було поділено на два адміністративні комарки: Альт-Ампурда та Баш-Ампурда, а також дюжину муніципалітетів, що знаходяться у графствах Жирунес і Пла-де-л'Астані.[1]

Місто Фігерас, головний міський центр та економічний і комерційний центр Ампурда, було визначено столицею Альт Ампурда, а центр промислового виробництва кераміки та винної корки Ла-Бісбаль-д'Ампурда став столицею Баш-Ампурда. Муніципалітети. Сан-Феліу-де-Гішольс і Валь-д'Аро[ca] були приєднані до Баш-Ампурда через сильні історичні зв'язки та економічну порідненість (коркова промисловість).

Мешканці Ампурда загалом називають себе ампурданцями[2], здебільшого ігноруючи адміністративні кордони.

Ампурда була колискою для багатьох живописних шкіл, серед яких виділявся сюрреалізм, зокрема такі художники, як Сальвадор Далі, Анхель Планельс, Жоан Массане та Еваріст Валлес.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва регіону походить від Empúries давньогрецькою мовою, що означає «ринки».

Ампурда отримала свою назву через послідовні фонетичні похідні від стародавнього графства Ампурдіс, спочатку зі столицею в нинішньому Сант-Марті д'Ампурієс[ca], а пізніше в Кастельо д'Ампурієс, місті, яке було справжньою середньовічною столицею Ампурда протягом століть, під час найбільшого політичного розквіту цього графства. Графство одне з останніх приєдналось до Арагонської корони, впливало на перенаправлення течії річки Тер та будівництво барвистого замку Монгрі[ca] каталонськими королями на вершині однойменного масиву.

Історія[ред. | ред. код]

Територія Ампурда була заселена ще з доісторичних часів. В печерах Каталонського прибережного хребта, а саме на масиві Монтгрі знайдені докази присутності людини нижнього та середнього палеоліту. Найвідоміші з них знайдені у Торроеллі та Уллі. Важливі мегалітичні комплекси були знайдені в масиві Гаваррес та масиві Кадіретес[ca]. Численні дольмени розташовані в центральній частині хребта Гаваррес.

Греки в регіоні мали поселення в Розас у 8 столітті до нашої ери та в Емпоріоні на початку 6 століття до нашої ери.

Іберійці побудували одне зі своїх головних міст в Улястрет в 6 столітті до нашої ери. [3] Але з приходом римлян почався процес трансформації, який змінив систему зайнятості та економічне використовування ресурсів території, що призвело до залишення іберійцями Улястрет у 2 столітті до нашої ери. [4]Після цього Територія Ампурда була в складі Римської Імперії. У 3-му та 5-му століттях нашої ери територія мала вторгнення варварів, що призвело до значного збідніння регіону та зменшення кількості міських центрів.

Попри те, що в регіоні залишилося багато слідів романізації, на його розвиток почали впливати вестготи та араби. Близькість до Франкського королівства призвела до швидкого створення незалежних графств під командуванням феодалів.[5] Мусульманське вторгнення в регіон тривало не більше шістдесяти років (714-785 рр. ).

Адміністративний поділ імперії Каролінгів поділяв завойовану територію Каталонії на графства. У той час територія сучасного Ампурда належала графам Ампурієс, феодалам єпископа Жирони, баронів гілок Кардони.[6] В той час Ампурда стає морською територією. Перші верфі було зроблено в 10 столітті. [7]

Гастрономія[ред. | ред. код]

Кухню Ампурда називають кухнею моря і гір, [8] а іноді і «гастрономічним заповідником» Каталонії. [9]

Гастрономія Ампурда сформувалась морською природою, що доповнюється посушливими районами, гірськими лісами та водно-болотними угіддями річок Муга, Флувіа та Тер. Основними елементами гастрономії є риба, свинина, птиця та овочі. [10] Розвиток туризму створив великий ресторанний сектор, який мав кілька ресторанів високого класу, наприклад, El Bulli в Розас.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Enric Lluch i Oriol Nel•lo (a cura de) (1983). La gènesi de la Divisió Territorial de Catalunya. (1931-1936). Edició de documents de l'Arxiu de la Ponència. Barcelona: Diputació de Barcelona,. с. 413. ISBN 84-500--8693-0.
  2. Diccionario de la Lengua española - Vigésima segunda edición. Real Academia Española
  3. La Jonquera a l’època dels romans (I). InfoJonquera (Catalan) . Процитовано 31 липня 2023.
  4. La Jonquera a l’època dels romans (II). InfoJonquera (Catalan) . Процитовано 31 липня 2023.
  5. Abadal i de Vinyals, Ramon (1926-55). Catalunya carolíngia. I. nstitut d'Estudis Catalans.
  6. Inici. Turisme - La Bisbal d'Empordà (es-es) . Процитовано 31 липня 2023.
  7. Terradas Muntañola, Robert (2009). Las Atarazanas de Barcelona: Trazado, construcción, y restauración (castellà) . Editorial Enginyeria i Arquitectura La Salle. с. 20. ISBN 978-84-937011-9-2.
  8. gastronomia, Turisme Baix Empordà. Consell Comarcal (ред.). Cuina empordanesa. Процитовано 7 agost 2014. {{cite web}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка)
  9. Fàbrega, Jaume (1990). La cuina de l'Empordà i la Costa Brava. Magrana. с. 19.
  10. 'Alt Empordà', guia publicada per la Generalitat de Catalunya, 2004

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jesús Revelles. La interpretació portuguesa de Josep Pla. Treball de recerca del Doctorat d’Humanitats, Universitat Autònoma de Barcelona, 2008 Escrits empordanesos. Front Cover. Josep Pla. Destino, 1980 - Ampurdán (Spain:Region) - 526 pages
  • Padrosa Gorgot, Inés. Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà. – Girona: Diputació, 2009. – 912 p.: il. – 17 x 24 cm – DL: GI-000/0000. ISBN: 978-84-96747-54-8
  • Montserrat Llorens, Rosa Ortega y Joan Roig (1993). Història de Catalunya (en catalán). Editorial Vicens Vives. ISBN 84-316-2624-0.
  • VV.AA., El llibre d'or de Catalunya. Editado por El Periódico de Catalunya, Barcelona, 1996. Depósito legal: B 33160-1996.