Андропауза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Андропа́уза (клімакс, клімактерій у чоловіків) — період у житті чоловіка, коли згасає гормональна активність яєчок. Настає між 50-60 роками життя. Тривалість клімактеричного періоду — 2-5 років.

Причини[ред. | ред. код]

Клімактеричний синдром, або патологічний клімакс — сукупність ендокринно-вегетативних порушень, що формуються у деяких людей під час клімактеричної гормональної перебудови. Вирішальне значення має наявність преморбідного фону — наявність стресових чинників, психоемоційних або сексуальних порушень, гострих або хронічних захворювань ЦНС, внутрішніх органів, геніталій.

Патогенез[ред. | ред. код]

Патогенез клімактеричного синдрому полягає в «старінні гіпоталамуса», порушенні функціонування гомеостатичних центрів, розташованих в гіпоталамусі і лімбічній системі, що призводить до дисфункції гіпофіза і статевих залоз. Характерним є зниження гормональної активності гонад з припиненням репродуктивної функції. Окрім порушення центральної регуляції, мають певне значення інволютивні зміни в периферичних органах репродуктивної системи.

Прояви[ред. | ред. код]

До патологічних варіантів клімактеричного періоду у чоловіків відносять ранній клімакс і клімактеричний синдром. Зрушення нейро-ендокринної перебудови нашаровуються на прояви атеросклеротичного ураження судин, яке у чоловіків формується на 7-10 років раніше, ніж у жінок.

  • Гіпертензивний синдром проявляється нестійким підвищенням артеріального тиску, транзиторною гіпертензією. Значніше підвищується систолічний тиск, що призводить до високого пульсового тиску.
  • Стенокардитичний синдром проявляється нападами стенокардії, не пов'язаними з фізичним навантаженням, що погано купіруються коронаролітіками. Болі усуваються на тлі лікування андрогенами.
  • Вазоастенічний синдром характеризується швидкою стомлюваністю і м'язовою слабкістю. Напади м'язової слабкості з'являються несподівано, не залежать від фізичного навантаження, є наслідком порушення регіонарного кровообігу.
  • Сечостатева дисфункція пов'язана зі зниженням тонусу сечового міхура, порушеннями функціонування передміхурової залози: турбують невизначені тупі болі в області сечового міхура, утруднення початку сечовипускання, інші дизуричні явища. Лібідо збережене, але можуть виникнути порушення копулятивного циклу.

Див. також[ред. | ред. код]