Аннет Фергюсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аннет Фергюсон
Народилася 20 століття
Дамбартон, Велика Британія
Країна  Велика Британія
Діяльність астроном, астрофізикиня, викладачка університету
Alma mater Торонтський університет
Університет Джонса Гопкінса
Галузь астрономія
Заклад Единбурзький університет
Науковий керівник Розмарі Вайс[1]
Членство МАС
Нагороди

Аннет Майрі Нельсон Фергюсон FRSE (англ. Annette Mairi Nelson Ferguson; нар.?) — шотландська астрономка-спостерігачка, яка спеціалізується на еволюції галактик. Професор в Інституті астрономії, Единбург[2].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Її дослідження фокусуються на проведенні спостережень зірок і міжзоряного газу в сусідніх галактиках, щоб отримати уявлення про формування та еволюцію систем у Чумацькому Шляху. Більша частина її останніх робіт була зосереджена на галактиці Андромеди — гігантській спіральній галактиці в нашому галактичному районі. Її дослідження використовують наземні телескопи на Канарських островах, Чилі та Гавайях, а також складні інструменти на космічному телескопі Хаббл.

Родом з Шотландії, Фергюсон закінчила бакалаврат з фізики та астрономії в Університеті Торонто і здобула ступінь астрофізики в Університеті Джона Хопкінса в Балтіморі. Раніше закінчила докторантуру в Інституті астрономії, Кембриджі, астрономічному інституті Каптейн у Гронінгені, Нідерланди, і була докторантом Марі Кюрі в Інституті Макс-Планка для астофізиків в Гарчіні, Німеччина.[3]

Відзнаки[ред. | ред. код]

Фергюсон отримала Премію імені Енні Джамп Кеннон в галузі астрономії у 2003 році й була обрана членом Единбурзького Королівського Товариства, Національної академії наук Шотландії в березні 2016 року[4]. У 2017 році отримала премію Фрідріха Вільгельма Бесселя від Фонду Олександра фон Гумбольдта.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://aas.org/sites/default/files/2019-09/Newsletter_115_2003_06_June.pdf
  2. Professor Annette Mairi Nelson Ferguson FRSE - The Royal Society of Edinburgh. The Royal Society of Edinburgh (en-GB) . Архів оригіналу за 17 червня 2018. Процитовано 17 червня 2018.
  3. Ferguson, Annette. Personal Web Page. Архів оригіналу за 17 грудня 2018. Процитовано 9 листопада 2007.
  4. Fellows - The Royal Society of Edinburgh. The Royal Society of Edinburgh (en-GB) . Архів оригіналу за 9 березня 2016.
  5. Alexander von Humboldt Foundation Award | School of Physics and Astronomy. www.ph.ed.ac.uk (англ.). Архів оригіналу за 17 червня 2018. Процитовано 17 червня 2018.