Асаф Джах VI

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асаф Джах VI
Асаф Джах VI
Асаф Джах VI
Прапор
Прапор
9-й Нізам Хайдарабаду
26 лютого 1869 — 29 серпня 1911 року
Попередник: Асаф Джах V
Спадкоємець: Асаф Джах VII
 
Народження: 17 серпня 1866(1866-08-17)
Хайдарабад, Британська Індія, Британська імперія
Смерть: 29 серпня 1911(1911-08-29) (45 років)
Хайдарабад, Британська Індія, Британська імперія
Поховання: Мечеть Мекка
Країна: Хайдарабад
Релігія: Іслам
Рід: Асаф Джахи
Батько: Асаф Джах V
Мати: Уджала Бегум
Діти: Мір Осман Алі-хан
Нагороди:
ордена Лазні
Великий Хрест ордена Червоного орла
Великий Хрест ордена Червоного орла

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Мір Махбуб Алі-хан Асаф Джах VI (урду میر محبوب علی خان‎, тел. మీర్ మహబూబ్ ఆలీ ఖాన్; 17 серпня 1866 — 29 серпня 1911) — Найвища Високість нізам Хайдарабаду від початку 1869 до серпня 1911 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Коли помер нізам Асаф Джах V, його спадкоємцю було лише два з половиною роки. Тому до досягнення повноліття він правив за регентської ради. Особливу увагу регенти приділяли освіті молодого Махбуба Алі-хана.

Досягнувши повноліття, Асаф Джах VI почав правити самостійно. Він любив розкіш і вів розгульний спосіб життя. Особливу пристрасть нізам мав до одягу й авто. Його колекція одягу була на той час однією з найбільших у світі. Окрім того, він придбав Алмаз Джекоб, що став головною прикрасою скарбниці правителів Хайдарабаду. Нині той діамант належить уряду Індії.

За часів правління Асаф Джаха VI у Хайдарабаді замість фарсі офіційною мовою було оголошено урду. У той же період було видано першу поштову марку й засновано місцеву поштову службу, проведено електрику й першу залізницю. Особливу увагу нізам приділяв садово-парковим об'єктам. Окрім іншого, він заборонив обряд саті — спалення вдів разом з їхніми померлими чоловіками. Нізам заснував поліцію та пенітенціарну службу. Він реалізував законодавчу реформу, подарувавши підданим конституцію. За його правління зріс рівень медичного обслуговування населення.

Нагороди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]