Ауд Багата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ауд Багата
давньосканд. Auðr in djúpúðga
 
Батько: Івар Широкі Обійми
Шлюб: Грьорік Сіяч Перснів і Ráðbarðrd
Діти: Гаральд Боєзуб і Рандвар Радбартсонd

Ауд Багата (давньосканд. Auðr in djúpúðga) — легендарна норвезька принцеса, донька Івар Широкі Обійми й мати Гаральда Боєзуба, яка фігурує в тексті «Історії про деяких стародавніх королів», а також у літературному творі «Як заселялась Норвегія» й «Пісня про Гюндлю»[1]. Проміжок життєвого часу — VII або VIII століття.

Родовід[ред. | ред. код]

Біографія[ред. | ред. код]

Уперше Ауд вийшла заміж за Грьоріка Сіяча Перснів, короля Зеландії, але вона виявила зацікавленість його братом Гельґі. Скориставшись ситуацією, батько Ауди розповів Грьоріку про її зраду з Гельґі. У результаті Грьорік вбив свого молодшого брата, згодом Івар сам здійснив напад на Грьоріка, вбивши його. Наслідком цього, стала втеча Ауди в Ґардарікі зі своїм сином Гаральдом Боєзубим і вдруге вийшла заміж за короля Радбарта, від якого пізніше народився син Рандвер, конунг Ґардарікі. Її батько, король Івар, був засмучений тим, що його дочка вийшла заміж без його згоди. Бажаючи покарати дочку, вирушив у Ґардарікі з великим лейданґом, але загинув у дорозі біля Карельського перешийка.

Коли трон Швеції та Данії став вакантним, син Ауди, Гаральд, за допомогою свого вітчима Радбарта, вирушив до Сканії, щоб отримати спадщину.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GV — GRUNDTVIGS VÆRKER: «Ød den Dybsindige»

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]