Багряна королева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Багряна королева»
обкладинка українського перекладу книги
Автор Вікторія Авеярд
Назва мовою оригіналу Red Queen (Red Queen #1) by Victoria Aveyard
Країна США
Мова англійська
Укр. видавництво Наш формат
Видавництво HarperCollins
Видано 2015
Видано українською 2017
Перекладач(і) Ярослава Стріха
Сторінок 332
ISBN 978-617- 7513-64- 2

«Багряна королева» ('англ. Red Queen)) — фентезійний роман письменниці-фантастки та сценаристки Вікторії Авеярд. Перша публікація книги датується 10 лютого 2015 року[1]. 2017 року роман перекладено українською мовою видавництвом «Наш формат» (перекладач — Ярослава Стріха).

Огляд книги[ред. | ред. код]

«Багряна королева» є романом про світ, поділений за кров'ю — світ Червоних та Срібних. Червоні є простолюдинами, якими керують Срібні — наділена суперсилами та ототожнена з божеством еліта. Для 17-ти річної Мари Бароу, дівчини зі світу простаків, яка проживає з родиною в одному бідному селищі, здається нічого ніколи не зміниться.

Найкращого друга Мари зараховують до рядів армії, відтоді вона виношує ідею звільнити його будь-яким шляхом. Ситуація загострюється, коли головна героїня починає прислуговувати в палаці Срібних. Перебуваючи в оточенні людей, яких вона найбільше ненавидить, Мара дізнається про свої надможливості, які здатні знищити нанівець усталений баланс. Єдиний нюанс — в її жилах тече червона кров…і утаємничити цей парадокс королівській владі вдається — вони замикають Мару та тримають в полі зору.

Срібні шаленіють, адже Червоні можуть бути наділені такими ж силами як і вони. Король переконує Мару, що вона одна з них, і намагається використати дівчину, щоб згладити та утихомирити довготривалий конфлікт двох сторін. Для загалу король оголосив Мару раніше зниклою безвісти принцесою та терміново влаштував заручини з одним зі своїх синів.

В цей час Мара тренується в королівських лавах, розвиває та нарощує свою силу.[2]

Знаючи, що один хибний крок може призвести до смерті, вона все ж тишком-нишком допомагає вартовому Червоних та повалює режим Срібних.

Та це світ зради та брехні і Мара почала в ньому небезпечну гру — добро проти зла, принцеса проти принца, та, власне, боротьба Мари з собою.[3]

Переклад українською[ред. | ред. код]

  • Авеярд, Вікторія. Багряна королева / пер. Ярослава Стріха. К.: Наш Формат, 2017. — 176 с. — ISBN 978-617-7513-22-2

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 6 Awesome YA Books Coming In February. The Huffington Post. Архів оригіналу за 9 березня 2016. Процитовано 21 жовтня 2018.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 жовтня 2018. Процитовано 18 жовтня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Red Queen Series. Архів оригіналу за 21 жовтня 2018. Процитовано 18 жовтня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]