Бажане сім'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Бажане сім'я»
Обкладинка книги
Автор Ентоні Берджес
Назва мовою оригіналу The Wanting Seed
Країна Велика Британія Велика Британія
Мова англійська мова
Жанр роман-антиутопія
Видавництво Heinemannd
Видано 1962
ISBN 5-699-01642-2

«Бажане сім'я» (англ. The Wanting Seed; інший варіант перекладу — «Насіння бажання»)роман-антиутопія англійського письменника Ентоні Берджеса, в якому постає світ недалекого майбутнього, що потерпає через глобальне перенаселення. Автор описує хаос, в основі якого — людські вади, змушуючи читача замислитись: «Чи можливо зробити ідеальний світ, де живуть неідеальні люди?..» Вперше опубліковано в 1962 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Майбутнє. Світ потерпає через глобальне перенаселення. Щоб боротися з цим, уряд пропагує гомосексуальний спосіб життя, видає закон, згідно з яким «сім'ям дозволені тільки одні пологи, незалежно живою чи мертвою народиться дитина». Гомосексуали мають велику перевагу і ширші права перед гетеросексуалами, уряд рекламує самотність і відмову від дітей, канібалізм і війни без мети вважаються нормою. Старовіри вірять в Бога, а всі інші в Гоба.

У сімейної пари Тристрама і Беатріс-Джоани Фоксов помирає син Роджер, тепер їм не дозволено заводити дітей. З тіла Роджера зроблять добриво для майбутньої їжі. Беатріс-Джоанна мріє про дитину, самого Тристрама вона в сексуальному плані більше не хоче, зраджуючи йому з його братом Дереком. Дерек прикидається геєм, працюючи в поліції у високому званні, при цьому він і Трістрам ненавидять один одного з дитинства. Беатріс-Джоанна забуває прийняти протизаплідні таблетки й займається любов'ю з Дереком, розуміючи, що вона могла завагітніти вона займається любов'ю з Тристрамом, якому раніше відмовляла. Беатріс-Джоанна розуміє, що вагітна, але приховує це від чоловіка, який все ж здогадується про вагітність дружини через що у них відбувається сварка. Поліцейський капітан розповідає Тристраму, що його брат мав статевий зв'язок з Беатріс-Джоан. Також капітан розповідає про лист Беатріс, в якому вона зізнається в любові до Дереку. Капітан пропонує Тристраму позбутися брата. Дізнавшись правду, Тристрам напивається, і повернувшись додому влаштовує сварку, оскільки він розуміє, що батьком дитини Беатріс-Джоани може бути і його брат. Беатріс збирає речі і йде. Після цього Тристрама заарештовує поліція, вирішивши, що він брав участь у бійці між двома робітниками, що сталася поряд з його будинком.

Поки Трістрам під арештом, Беатріс-Джоанна приїжджає до своєї сестри Мейвіс і дядькові Шону, де народжує близнюків.

Капітан поліції знову зустрічається з Тристрамом, повідомивши йому, що Тристрама досі не випустили за наказом Дерека, який хоче позбутися брата, який заважає його зв'язку з Джоанною. Також капітан розповідає Тристраму, що Джоанна народила близнюків. Через кілька місяців Тристрам здійснює втечу і вирішує знайти Джоанну і поговорити з нею. Втеча вдається, але вийшовши з в'язниці Тристрам розуміє, що світ навколо змінився, почалася зміна політичних фаз. Від Шона, дядька своєї дружини, він дізнається, що поліціянти забрали Беатріс-Джоанну і близнюків, при цьому дітей самого Шона вбили та з'їли люди з Обіднього клубу, які процвітають по всій країні й промишляють канібалізмом через нестачу їжі. Тристрама обманом заманюють в армію, де він дослужує до сержанта. Незабаром починається війна і його відправляють на фронт. Пізніше, виживши в кровопролитному бою, яке на думку Тристрама було тільки постановкою, тому, що уряд придумує війну, що б вбивати там людей і так справлятися з проблемою перенаселення, Тристрам повертається в Лондон і влаштовується працювати вчителем.

З'ясовується, що Беатріс-Джоанну і близнюків поліціянти взяли за наказом Дерека. Нова влада, що встановилася в країні тепер вихваляє повні сім'ї й пологи дітей, у зв'язку з чим Дерек, щоб утриматися на своєму посту відрікається від гомосексуальності й вирішується одружитися з Беатріс-Джоанною і виховувати близнюків як батько. Дерек говорить Беатріс-Джоанні, що Трістрам помер на війні. Книга закінчується на те що Беатріс вирушає на прогулянку з близнюками, під час якої згадує Тристрама і замислюючись про майбутнє людства зустрічає Тристрама.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Тристрам Фокс — шкільний учитель, виступає проти того, що країною керують гомосексуали.
  • Беатріс-Джоанна Фокс — дружина Тристрама, зраджує йому з його братом, пізніше, завагітнівши від Дерека, кидає Тристрама.
  • Дерек Фокс — брат Тристрама, ненавидить його з дитинства, працює поліціянтом.
  • Шон — зять Беатріс-Джоани, переконаний вірянин, після того, як його дітей вбили по дорозі зі школи, сходить з розуму.
  • Капітан поліції — підлеглий Дерека, розповідає Тристраму про зраду його дружини з його братом.

Посилання[ред. | ред. код]