Бачурін Федір Гнатович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федір Гнатович Бачурін
рос. Фёдор Игнатьевич Бачурин
Народження 8 серпня 1922(1922-08-08)
Борщень, Суджанський повіт, Курська губернія, Російська СФРР
Смерть 11 січня 1945(1945-01-11) (22 роки)
Zámolyd, Székesfehérvár Districtd, Феєр, Угорське королівство
Поховання Zámolyd
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил сухопутні війська
Рід військ  танкові війська
Роки служби 1941—1945
Партія КПРС
Звання  Лейтенант
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна

Фе́дір Гна́тович Бачу́́рін (19221945) — радянський військовик часів Другої світової війни, командир танка 3-го танкового батальйону 9-ї гвардійської танкової бригади 1-го гвардійського механізованого корпусу, гвардії лейтенант. Герой Радянського Союзу (1945).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 8 серпня 1922 року в селі Борщень, нині Большесолдатського району Курської області Росії, в селянській родині. Росіянин. Здобув середню освіту. Працював на одному з заводів у місті Макіївка Донецької області.

До лав РСЧА призваний у 1941 році. У 1943 році закінчив Камишинське танкове училище. Учасник німецько-радянської війни з 1943 року: командир танка Т-34 3-го танкового батальйону 9-ї гвардійської танкової бригади. Брав участь у визволенні України, зокрема, у Корсунь-Шевченківській операції, а також у бойових діях на території Румунії та Угорщини. Член ВКП(б) з 1944 року.

11 січня 1945 року танк під командуванням гвардії лейтенанта Ф. Г. Бачуріна у складі 3-го танкового батальйону перебував у обороні поселеного пункту Замой. Після артилерійської підготовки супротивник пустив близько 100 танків і самохідних гармат в обхід поселення Замой. Оцінивши складність обстановки, що склалася, Ф. Г. Бачурін вирішив вивести свій танк з укриття й, підпустивши ворога на відстань 500—800 метрів, вступив у вогневий поєдинок з 21 танком супротивника. У нерівному поєдинку екіпаж танка під командуванням гвардії лейтенанта Ф. Г. Бачуріна підбив 3 важких танки супротивника, але й сам був упритул розстріляний.

Похований у місті Замой, медьє Феєр, Угорщина.

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 29 червня 1945 року «за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками та виявлені при цьому відвагу і героїзм», гвардії лейтенантові Бачуріну Федору Гнатовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Нагороджений орденом Леніна (29.06.1945).

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Ім'ям Федора Бачуріна названа одна з вулиць у місті Макіївка Донецької області.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Бачурін Федір Гнатович. // Сайт «Герои страны» (рос.).