Битва біля Козмінського лісу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва біля Козмінського лісу
Польсько-турецька війна (1485–1503)
Молдавська кампанія (1497–1499)
Козмінський ліс
Дата26 жовтня 1497
МісцеКозмінський ліс, поблизу села Валя Кузьмина (нині – Україна Україна)
Результат перемога молдавсько-турецького війська
Сторони
Королівство Польське Молдавія
Командувачі
Ян I Ольбрахт Штефан III
Сили
50–100 тисяч вояків[1] невідомо
Втрати
2–5 тисяч вояків[1] незначні

Битва біля Козмінського лісу — подія 26 жовтня 1497 року біля Козмінського лісу на Буковині (біля села Валя Кузьмина на території сучасної Чернівецької області України), битва армій молдавського господаря Штефана III і польського короля Яна I Ольбрахта. Молдавський господар вийшов переможцем.

Хід битви[ред. | ред. код]

Тронна фортеця, яку безуспішно тримав в облозі польський король

Наприкінці XV століття наступ турків на північ створив умови до оборонного союзу Молдавії і Польщі. За попередньою угодою монархів польська армія вступила на територію Молдавії з наміром пройти на південь і взяти в облогу турецьку Кілію, проте несподівано відхилилася від цього маршруту і попрямувала до столиці Штефана ІІІ Сучави, щоб осадити її. У Польщі цей маневр пояснювався наміром покарати молдавського государя за його хижацькі набіги на польські землі, в Молдавії — прагненням польського короля посадити на молдавський престол свого молодшого брата Сигізмунда.

У сучасній польській історичній науці головну причину зміни маршруту просування королівського війська пояснюють непевною поведінкою воєводи Молдови, який, начебто, всупереч обіцянкам відкрито не підтримав ідею війни проти Оттоманської Порти[2].

За сучасними оцінками, польське військо Яна Ольбрахта нараховувало близько 80 тис. осіб, включаючи значну частину слуг, в той час як молдавське військо Штефана, враховуючи допоміжні валаські, турецькі і татарські загони, близько 40 тис. вояків[3].

Облога Сучави виявилася вкрай невдалою. Зневірившись взяти добре укріплене місто і на вимогу угорського посольства, яке погрожувало розривом відносин між Угорщиною і Польщею в разі відмови покинути територію Молдови[4], король Ян I Ольбрахт домовився з воєводою Штефаном, що його воїнам буде дозволено безперешкодно повернутися в Польщу. Замість розореної ним раніше дороги через Хотин він пішов назад обхідним шляхом в напрямку Чернівці - Снятин.

26 жовтня 1497 року Штефан III підстеріг польські війська у Козмінському лісі, що на півдні від Чернівців, і за три дні розсіяв їх. Перемозі сприяло те, що в лісистій місцевості поляки не могли використовувати свою головну силу — важку кавалерію.

Поразка ослабила сили Польщі, що, в свою чергу, незабаром спричинило спустошення країни, особливо Червоної Русі і Поділля, татарами, турками і молдавськими загонами воєводи Штефана. Разом з турками молдавани забрали близько 100 тис. полонених, які потім були поселені частково в Молдові, а частково в Туреччині[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The Battle of Cosmin Forest, Tadeusz Grabarczyk, The Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology, Vol. 1, ed. Clifford J. Rogers, (Oxford University Press, 2010), 434.
  2. Федорук А. «Козмин»: історична розвідка Е.Фішера… — С. 73
  3. Федорук А. «Козмин»: історична розвідка Е.Фішера… — С. 74-75
  4. Fischer E. = Фішер Е. Kozmin. Zur Geschichte des polnisch-moldauischen Krieges… — S. 34
  5. Fischer E. = Фішер Е. Kozmin. Zur Geschichte des polnisch-moldauischen Krieges… — S. 54

Література[ред. | ред. код]

  • Чучко М.К. Козмин (1497): буковинська перемога Штефана Великого. — Чернівці : «Місто», 2019. — 96 с. (link [Архівовано 7 вересня 2021 у Wayback Machine.])
  • Федорук А. «Козмин»: історична розвідка Е.Фішера про польсько-молдавську війну 1497 року / Андрій Федорук, Михайло Чучко // Зелена Буковина. — 2003. — № 1–2. — С. 69–78.[1] [Архівовано 28 липня 2021 у Wayback Machine.]
  • Fischer E. = Фішер Е. Kozmin. Zur Geschichte des polnisch-moldauischen Krieges im Jahre 1497 = Козмин. До питання про історію польсько-молдавської війни 1497 року / пер. з нім. В. Іванюка // Зелена Буковина. — 2003. — № 1–2. — С. 2–77.[2] [Архівовано 28 липня 2021 у Wayback Machine.]
  • Jonathan Eagles, Stephen the Great and Balkan Nationalism: Moldova and Eastern European History, (I.B. Tauris, 2014), 58. (англ.)