Благовіщення (Леонардо да Вінчі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Благовіщення пресвятої Богородиці
італ. Annunciazione

Автор Леонардо да Вінчі
Час створення 1472—1475
Розміри 98 * 217 см
Матеріал олія, дошка
Місцезнаходження Галерея Уффіці (Флоренція, Італія Італія)

«Благовіщення» (італ. Annunciazione) — картина італійського художника Леонардо да Вінчі, написана приблизно між 1472 і 1475 роками. Зберігається в галереї Уфіцці в місті Флоренція (Італія). Одна з перших картин да Вінчі на релігійну тему. Художник написав картину, будучи ще учнем в майтерні Андреа дель Верроккіо.

На задньому плані роботи Леонардо да Вінчі в центрі з'являється гора Сан-Мартіно озера Комо, вважається, що картина була зроблена в маленькому селі Лієрна, поблизу Фіумелатте.

Історія[ред. | ред. код]

Картина написана як запрестольний образ для церкви жіночого монастиря Святого Бартоломео в Монте-Олівето-Маджоре неподалік Флоренції. Напис на звороті підтверджує, що картина висіла в ризниці. Судячи з інших свідчень, деякий час вона прикрашала стіну монастирської трапезної. Прямокутна форма полотна вказує на те, що вона могла висіти безпосередньо над вівтарем. Картина залишалася в монастирі до 1867 року, після чого була передана в Галерею Уффіці у Флоренції.

Спершу картину приписували Доменіко Гірландайо, який був учнем Вероккіо одночасно з да Вінчі. У 1869 році Карл Едуард фон Ліпгарт, використовуючи методи Густава Ваагена, визначив це Благовіщення, яке на той момент тільки нещодавно надійшло в галерею Уффіці з церкви Сан-Бартоломео як ранній твір Леонардо да Вінчі, створений ним ще під час роботи в майстерні свого вчителя Андреа дель Верроккіо.

Сюжет[ред. | ред. код]

На картині зображено подію, яка описана в Євангелії від Луки (Лук. 1:26-39), коли архангел Гавриїл, посланий Богом, проголосив: «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою» і повідомив Діві Марії про її вагітність. Також архангел наказав назвати народженого сина Ісусом.

Опис[ред. | ред. код]

Композиція твору слідує традиції «Hortus conclusus». На передньому плані художник зобразив крилатого архангела Гавриїла в поклоні з білою лілією (символ непорочності Діви Марії) в лівій руці. Правою рукою архангел благословляє Марію, яка сидить біля свого будинку. Шати архангела стеляться по килиму з квітів і трав, зображених досить умовно. Діву Марію художник, згідно з традицією, пише з Біблією, яка поміщена на мармурову підставку, багато прикрашену рельєфом. Горизонтально орієнтована композиція дає можливість художнику помістити на задній план великий пейзаж: різьблені силуети дерев, річка, що йде вдалину, щогли кораблів, вежі і стіни портового міста, оповиті блідо-блакитним серпанком вершини гір.

Рентгенівське дослідження дозволило встановити, що спочатку голова Марії була нахилена сильніше, її права рука була коротшою, а мізинець не зігнутий. Чоло Марії повинен був прикрашати ланцюжок з підвісками.

Посилання[ред. | ред. код]