Бостонський метрополітен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бостонський метрополітен
Опис
Країна  США
Місто Великий Бостон
Дата відкриття 1897 рік
Річний пасажиропотік 167 200 000 ± 50 000
Сайт mbta.com/schedules/subway
Оператор Транспортне управління затоки Массачусетс
Маршрутна мережа
Кількість ліній 3 метро + 2 ЛРТ
Кількість станцій 54 (метро) з яких 24 підземних
74 (ЛРТ) з яких 11 підземних
Довжина мережі 63,9 км (метро)
40,6 км (ЛРТ)
Схема маршрутів

Схема ліній

CMNS: Бостонський метрополітен у Вікісховищі

Бостонський метрополітен (англ. MBTA Subway) — система ліній метрополітену та ЛРТ що обслуговують Великий Бостон, Массачусетс, США. Як і інші види громадського транспорту міста, знаходиться під керівництвом компанії Транспортне управління затоки Массачусетс або MBTA. Відкритий у 1897 році тунель став першим тунелем метро у Сполучених Штатах.

Лінії метрополітену[ред. | ред. код]

В місті працюють три лінії метро.

Лінія Рік відкриття Останнє
продовження
Кількість
станцій
Кінцеві
станції
Довжина, км Кількість
підземних станцій
Помаранчева 1901 2014 20 «Оак-Гров»—«Форест-Гіллс» 18 7
Синя 1904 1954 12 «Вондерленд»—«Бовдуїн» 9,7 5
Червона 1912 1985 22 «Алівайф»—«Ашмонт» / «Алівайф»—«Брейнтрі» 36,2 12

Лінії ЛРТ[ред. | ред. код]

Доповнюють систему ліній метро Бостона, дві лінії легкорейкового транспорту Зелена та лінія «Ашмонт — Маттапан».

Зелена лінія має підземну ділянку в центрі де організовані зручні пересадки на лінії метро. Після проходження спільної пдземної ділянки, Зелена лінія виходить на поверхню та розгалужується на чотири маршрути. На поверхні маршрути нагадують звичайні трамвайні лінії прокладені у розділювальній смузі великих вулиць, зі звичайними зупинками замість станцій.

Лінія «Ашмонт — Маттапан» є своєрідним продовженням Червоної лінії метро. Через конструктивні обмеження лінію обслуговують історичні трамваї.

Назви ліній[ред. | ред. код]

Спочатку всі лінії мали тільки географічні назви, або за районами по яких проходили або за кінцевими станціями. Номера до назв кожної лінії додали у 1936 році, але ідентифікація за номерами не прижилася серед пасажирів, які і надалі використовували звичні географічні назви. У середині 1960-х МВТА провела ребрендинг своїх ліній давши кожній лінії свій колір. Три лінії метро стали Синьою, Помаранчевою та Червоною, трамвайна мережа стала Зеленою лінією. Щоб відрізняти тодішні п'ять маршрутів зеленої лінії до кожного з них додали літеру від А до Е. Але в 1969 році маршрут А зеленої лінії був ліквідований, після чого залишилися лише маршрути B, C, D та E.

Рухомий склад[ред. | ред. код]

Бостонський метрополітен відрізняється тим що на всіх лініях використовується рухомий склад різних типів. Хоча на всіх лініях використовується стандартна ширина колії, через конструктивні обмеження використовувати потяги однієї лінії на інші повністю неможливо. На Синій лінії курсує рухомий склад що використовує різний тип живлення, у тунелі третю рейку а на наземні ділянці контактну мережу. Через те що вона перебудована з трамвайної її потяги вужчі та коротші, рухомий склад з інших ліній не вписався в габарити тунелю. Потяги Помаранчевої лінії конструктивно схожі але ширші, при використанні рухомого складу Синьої лінії на станціях була б небезпечно широка відстань між вагоном і платформою.

На лініях ЛРТ також неможливе використання рухомого складу один одного. На Зеленій лінії використовуються важкі зчленовані моделі трамваїв, тоді як на лінії «Ашмонт — Маттапан» курсують лише легкі одиничні трамваї.

Весь рухомий склад має той же колір що і лінія на якій він використовується.

Вартість проїзду[ред. | ред. код]

Квиток на одну поїзку у 2018 році коштує 2,75 долара, при придбанні багаторазової транспортної картки одна поїздка коштує 2,25. Безлімітний квиток на один місяць коштує 84,5 долара.

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]