Бредлі Ченс Солтцман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бредлі Ченс Солтцман
Ім'я при народженні Bradley Chance Saltzman
Прізвисько Salty
Народження 1969(1969)
США Девісс, Кентуккі
Країна США США
Вид збройних сил Повітряні сили США ПС США
Космічні сили США КС США
Рід військ ракетні війська
Освіта Бостонський університет
Університет Монтани
Університет Джорджа Вашингтона
Десантно-штурмова школа армії США
Командно-штабний коледж Повітряних сил США
Повітряний університет Повітряних сил США
Воєнний коледж Повітряних сил США
Національний інститут космічної безпеки
Роки служби 1991–по т.ч.
Звання  Генерал
Формування Командування космічних операцій, 14-та повітряна армія
Командування Керівник космічних операцій США, заступник керівника космічних операцій з операцій, кібернетичної та ядерної безпеки
Автограф
Нагороди
Медаль «За видатні заслуги» ВПС США
Медаль «За видатні заслуги» ВПС США
Медаль «За відмінну службу в Збройних силах» (США)
Медаль «За відмінну службу в Збройних силах» (США)
Легіон Заслуг (Легіонер) (США)
Легіон Заслуг (Легіонер) (США)
Медаль «За похвальну службу в Збройних силах» (США)
Медаль «За похвальну службу в Збройних силах» (США)
Медаль «За похвальну службу» (США)
Медаль «За похвальну службу» (США)
Медаль за досягнення об'єднаних штабів та сил Медаль за досягнення ПС (США) Нагорода за видатну єдність частини (США)
Відзнака прославленій частині ПС (США) Відзнака прославленій частині (США) ідзнака за досконалість організації (США)
Медаль «За службу національній обороні» (США)
Медаль «За службу національній обороні» (США)
Медаль за бойову готовність (США)
Медаль «За службу у війні з тероризмом» (США)
Медаль «За службу у війні з тероризмом» (США)
Медаль за участь у військово-космічній кампанії Медаль за операції з ядерного стримування Нашивка влучного стрільця Повітряних сил (США)
Медаль за влучну стрільбу з гвинтівки (США) Медаль за влучну стрільбу з пістолета (США) Нашивка за проходження курсу підготовки ПС та КС (США)
Відзнака за тривалу службу у Повітряних силах (США)
CMNS: Бредлі Ченс Солтцман у Вікісховищі

Бредлі Ченс Солтцман (англ. Bradley Chance Saltzman; нар. 1969) — американський воєначальник, генерал космічних сил США (2021), 2-й керівник космічних операцій США (з 2022). Генерал Ченс Солтцман є однією з найвидатніших постатей у сфері багатопрофільного командування і управління, особливо в аерокосмічному секторі. Завдяки його зусиллям і внескам його називають «батьком багатопрофільних операцій», що дозволило йому зайняти найвищу посаду в керівництві Космічних сил США[1].

Біографія[ред. | ред. код]

Солтцман народився в окрузі Девісс, штат Кентуккі, 1969 року. Він виріс у Боулінг-Грін. Солтцман навчався в Бостонському університеті на стипендію Повітряних сил, який закінчив у 1991 році зі ступенем бакалавра історії. Пізніше він здобув ступінь магістра державного управління в Університеті Монтани в 1994 році і ступінь магістра стратегічного менеджменту в Школі бізнесу Університету Джорджа Вашингтона в 1998 році. Він також закінчив семінарські програми в Університеті Північної Кароліни в Чапел-Хілл та Гарвардській школі Кеннеді.

Солтцман пройшов базову підготовку ракетних військ на авіабазі Ванденберг, Каліфорнія, в 1992 році. У 1997 році він отримав відзнаку «Десантно-штурмовий значок»[en] за успішне проходження курсу підготовки в Десантно-штурмовій школі армії[en]. Він також здобув кваліфікацію офіцера з космічної зброї, закінчивши у 2001 році Школу озброєння ПС США[en].

Інша професійна військова освіта Солтцмана включала навчання в Школі офіцерів ескадрильї[en], командно-штабному коледжі ПС, Школі передових повітряно-космічних досліджень, Воєнному коледжі повітряних сил, Космічному інституті національної безпеки, Центрі творчого лідерства, Національному університеті оборони, Інституті оборонного бізнесу та Центрі розвитку доктрини та освіти ім. Ле Мея.

Проходження військової служби[ред. | ред. код]

15 травня 1991 року Солтцман був призначений у ПС у званні другого лейтенанта за програмою підготовки офіцерів резерву Бостонського університету. Після отримання диплома з відзнакою служив на авіабазі Ванденберг у ракетних військах стратегічного призначення (МБР LGM-30 Minuteman). У 1996 році Солтцмана призначили до Управління директора відділу розвідки, спостереження та рекогносцировки ПС та Управління історії ПС. У 1998 році його призначили до Національного розвідувального управління (NRO), в оперативний відділ 4 (OD-4). У OD-4 він служив флайт-командером, старшим командиром польоту та командиром польоту з планування місії, відповідальним за планування, командування та контроль трьох угруповань розвідувальних супутників NRO.

У 2000 році Солтцман поступив на навчання до Школи озброєння ПС США, після закінчення якої у 2001 році, став інструктором у Школі.

З 2003 по 2007 рік проходив службу на різних посадах на авіабазі Ванденберг. У березні 2003 року його перевели на посаду начальника оперативної оцінки у стратегічній дивізії 14-ї повітряної армії під час операції «Свобода Іраку». У липні 2005 року був призначений першим начальником бойового планування Об'єднаного центру космічних операцій, а згодом — начальником бойових операцій.

У липні 2009 року він отримав звання полковника і повернувся до Пентагону на посаду начальника відділу стратегічних планів і політики. З 2010 по 2014 рік він служив на авіабазі Баклі, штат Колорадо, командиром 460-ї оперативної групи з червня 2010 по червень 2012 року та начальником Центру аерокосмічних даних NRO в Колорадо з червня 2012 по червень 2014 року.

У червні 2014 року Солтцман перейшов до Космічного командування ПС на базі ПС Петерсон, штат Колорадо, на посаду заступника директора з планів і програм. Менш ніж через рік перебування на цій посаді став начальником штабу у генерала Джона Е. Гайтена, який тоді був командувачем Космічного командування ПС. 3 липня 2016 року отримав звання бригадного генерала.

Після служби в Пентагоні генерал-лейтенант Джозеф Т. Гуастела, командувач Центрального командування Повітряних сил США (AFCENT), обрав Солтцмана своїм заступником. Він став першим заступником командира AFCENT, який не був пілотом бойової авіації.

Після створення Космічних сил США, з серпня 2020 до листопада 2022 року Бредлі Солтцман був заступником керівника космічних операцій з операцій, кібернетичної та ядерної безпеки.

27 липня 2022 року президент США Джо Байден висунув кандидатуру Солтцмана на підвищення в генерали та призначення другим керівником космічних операцій (CSO) Космічних сил США. 2 листопада 2022 року він вступив на посаду другого керівника космічних операцій у ході першої церемонії зміни командування Космічних сил.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

Командування військовими формуваннями (установами)
США
Попередник:
генерал
Джон Вільям Реймонд

2-й
Керівник космічних операцій США

2 листопада 2022 — у посаді
Наступник:
у посаді