Бгарата (імператор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бгарата
санскр. भरत
Біографічні дані
У шлюбі з Bhumanyud
Діти Indradyumnad і Bhumanyud
Батько Душ'янта
Мати Шакунтала

Бга́рата, або Бгарат[1] (санскр. भरत, Bharata) — легендарний магараджа індуїстської міфології. За легендами, він був першим імператором Індії, об'єднавши її у єдину державу, після того названу на його честь Бгаратаварша (Bhāratavarṣa IAST), більше того, згідно з Пуранами, ця назва поширювалася на всю Землю. Згідно з Магабгаратою, царство Бгарати вкривало всю Південну Азію та простягалася до Ірану і Кирґизстану.

Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Бгарата у санскриті означає «виплеканий». У дитинстві, цар був відомий під ім'ям «Сарвадамана» (санскр. सर्वदमनः, Sarvadamanaḥ), тобто «приборкувач усіх». Мешканці ашраму ріші Канва[en] прозвали його так, бо навіть у шість років, Бгарата міг ловити та вгамовувати диких тварин.

Сучасна Індійська Республіка і зараз, поряд із англійською назвою, офіційно на гінді називається Бгаратою (Bhārat або Bhārata, санскр. भारत«нащадок Бгарати» або «той, що походить від Бгарати») за ім'ям Бгарати.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бгаґавадґіта, глава 1 / Переклад із санскриту та коментарі Д. В. Бурби. // Східний світ 2018, № 2 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 12 серпня 2018. Процитовано 12 серпня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]