Біллі Кід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біллі Кід
Billy the Kid
Ім'я при народженні англ. Patrick Henry McCarthy
Прізвисько Billy the Kid
Псевдо William H. Bonney
Народився 23 листопада 1859(1859-11-23)
м. Нью-Йорк,
шт. Нью-Йорк,
США
Помер 14 липня 1881(1881-07-14) (21 рік)

·вогнепальне поранення
Поховання Old Fort Sumner Cemeteryd[1]
Громадянство США США
Національність США США
Діяльність gunfighter, гравець, Ковбой, ranch hand, серійний вбивця
Знання мов англійська[2]
Суспільний стан злочинець

Вільям Генрі Маккарті (англ. William Henry McCarty; 23 листопада 1859 р. — 14 липня 1881 р.), відомий як Біллі Кід (англ. Billy the Kid, дослівно Малюк Біллі) — американський злочинець. Також був відомий під псевдонімами Генрі Антрім і Вільям Гаррісон Бонні.

Біографія[ред. | ред. код]

Біллі Кід народився у Нью-Йорку. Вперше вбив людину, коли йому було вісімнадцять років. Вважається, що він скоїв вбивство двадцяти однієї людини, але фактична кількість наближена до дев'яти (чотирьох він убив сам, п'ятьох — з чужою допомогою).

Низькорослий і гнучкий, він мав блакитні очі, гладкі щоки й випнуті передні зуби. Багато газетних репортерів говорили, що «Біллі привабливий і приємний». Він також був товариським і тямущим, але ці якості ховалися під жорстким характером і твердою рішучістю, які в поєднанні з відмінним володінням зброєю і майже тваринним чуттям, зробили його небезпечним злочинцем. Його найбільш помітним атрибутом був капелюх сомбреро з широкою зеленою декоративною стрічкою. Прекрасно грав на музичних інструментах.

Хоча Біллі Кід не був широко відомий при житті, він став легендою через рік після смерті, коли його вбивця, шериф Пет Ґерретт, опублікував сенсаційну біографію злочинця під назвою «Справжнє життя Біллі Кіда». З подачі Ґерретта Біллі Кід став одним із символів Дикого Заходу.

Спроба посмертного помилування[ред. | ред. код]

У грудні 2010 року адміністрація губернатора штату Нью-Мексико, Білла Річардсона, розглянула можливість посмертного помилування Біллі Кіда.

Підставою даного рішення вважається ймовірна угода, укладена між Кідом і тодішнім главою штату Лью Воллесом, який обіцяв дарувати Біллі Кіду прощення в обмін на зізнання, як мінімум, у трьох вбивствах, до того ж Воллес формально не дотримав свого договору.

У 2010 рік в офіс губернатора надав жителям Нью-Мексико можливість до 26 грудня висловити власну думку про можливість посмертного помилування знаменитого злочинця.[3][4]

31 грудня 2010 року чинний губернатор штату Нью-Мексико відмовився посмертно помилувати Біллі Кіда: за його словами, результати розгляду виявилися неоднозначними.[5]

Фотографії Біллі Кіда[ред. | ред. код]

Біллі Кід біля салуна в Форт-Самнер, Нью Мексико, 1879 або 1880. Оригінал загальновідомого ферротипного знімка.

Довгий час була відома єдина фотографія (феротипія) легендарного американського бандита кінця XIX століття Біллі Кіда (див. праворуч). Як повідомляє Associated Press 25 червня 2011 року зображення було продано на 22-му щорічному аукціоні Brian Lebel's Old West Show & Auction в Денвері Вільяму Коху за 2,3 мільйона доларів[6][7].

Однак, 15 жовтня 2015 року була проведена експертиза нового ферротипа (див. Нижче), яка підтвердила, що на ньому зображені Біллі Кід і члени його банди, які грають у крокет. Ферротіп був зроблений в окрузі Лінкольн, штат Нью-Мексико (Джерело CNN). Фотографія була придбана каліфорнійським колекціонером Ренді Гіхаро (Randy Guijarro) за 2 долари у 2010 році. Після експертизи вартість зображення зросла до 5 мільйонів доларів.[8]

Біллі Кід в мистецтві[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

У романі Стівена Кінга «Зелена миля» є персонаж Вільям Вортон, малолітній вбивця і ґвалтівник, якому ледве виповнилося вісімнадцять. Вільям захоплюється Малюком Біллом і прагне бути схожим на нього, навіть наполягаючи, щоб так називали його самого. Також на тілі він має татуювання зі словами «Малюк Біллі».

Біографії Біллі Кіда присвячене оповідання Хорхе Луїса Борхеса «Безкорисний вбивця Білл Гарріган» зі збірника «Світова історія ницості».

Кіно[ред. | ред. код]

Музика[ред. | ред. код]

Мультиплікація[ред. | ред. код]

Ігри[ред. | ред. код]

  • 2013 — Call of Juarez: Gunslinger
  • 2008 — Team Fortress 2 Комікси (Був першим розвідником синіх)
  • 2013 — Ігровий автомат Dead or Alive від компанії Net Entertainment (використаний як один з п'яти символів «Wild»)
  • 2001 — America: No Peace Beyond the Line
  • 2015 — Fate/Grand Order

Див. також[ред. | ред. код]

Коментарі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Find a Grave — 1996.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. «Billy the Kid» — Офіційна заява на сайті адміністрації губернатора штату Нью-Мексико (www.governor.state.nm.us), грудень 2010 [Архівовано 20 грудня 2010 у Wayback Machine.] [недоступне посилання — історія]
  4. Губернатор Нью-Мексико вирішив реабілітувати бандита Біллі Кіда // © Інтернет-газета «Лента. Ру» (Lenta.ru) 17 грудня 2010. Архів оригіналу за 29 лютого 2016. Процитовано 29 лютого 2016.
  5. Губернатор Нью-Мексико відмовився помилувати Біллі Кіда // © Інтернет-газета «Лента. Ру» (Lenta.ru) 31 грудня 2010. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 29 лютого 2016.
  6. Billy the Kid photograph fetches $2.3 million at auction / CNN. Архів оригіналу за 18 вересня 2018. Процитовано 18 вересня 2018.
  7. Billy the Kid portrait fetches $2.3m at Denver auction / BBC News. Архів оригіналу за 29 лютого 2016. Процитовано 18 вересня 2018.
  8. Фото найвідомішого злочинця США оцінили в 5 мільйонів доларів // «Styler» РБК-Україна (www.rbc.ua) 18 жовтня 2015. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 29 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]