Вайсер Володимир Зельманович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вайсер Володимир)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Зельманович Вайсер
Народження 17 липня 1921(1921-07-17)
Проскурів
Смерть 20 грудня 1943(1943-12-20) (22 роки)
Малинський район, Житомирська область, Українська РСР, СРСР
Країна СРСР СРСР
Рід військ  танкові війська
Роки служби 19401943
Партія КПРС
Звання молодший лейтенант
Командування танк 2-го танкового батальйону 111-ї Новоград-Волинської танкової бригади 25-го танкового корпусу 60-ї армії 1-го Українського фронту
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Вітчизняної війни I ступеня
CMNS: Вайсер Володимир Зельманович у Вікісховищі

Володи́мир Зе́льманович Ва́йсер (17 липня 1921, Проскурів — 20 грудня 1943) — радянський офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки Другої світової війни командир танку 2-го танкового батальйону 111-ї Новоград-Волинської танкової бригади 25-го танкового корпусу 60-ї армії 1-го Українського фронту, молодший лейтенант.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 17 липня 1921 року в Проскурові (нині Хмельницький) Хмельницької області. Єврей. Член ВЛКСМ з 1937 року. У 1939 році закінчив середню школу.

У 1940 році призваний до лав Червоної Армії. У боях Другої світової війни з червня 1941 року. Закінчив танкові курси у м. Ульянівську. Воював на Південно-Західному, Донському і 1-му Українському фронті фронтах. За особливу військову майстерність і мужність, виявлену в боях на 1-му Українському фронті, В. З. Вайсеру присвоїли звання молодшого лейтенанта і призначили командиром танка Т-34.

У грудні 1943 року бригада, в якій служив Володимир Вайсер, обороняла станцію Чоповичі на Житомирщині від контрнаступу німецької армії, яка прагнула знову прорватися до Києва. 20 грудня танковий екіпаж В. Вайсера, утримуючи важливу стратегічну позицію, вступив у нерівний бій, в якому одразу знищив три танки та два бронетранспортери ворога. Але під шквальним вогнем противника машина В. Вайсера запалала. За наказом молодшого лейтенанта поранені члени екіпажу покинули танк і загасили вогонь, а сам командир залишився у машині та продовжував бій, знищивши ще два бронетранспортери. Сильний вогонь ворожих самоходок черговий раз вразив танк і знову підпалив його, важко поранило стрільця башти, гвардії молодший лейтенант Вайсер був вбитий і згорів разом з танком.

надгробна плита

Останки танкіста поховали на станції Чоповичі у братській могилі в числі 90 військових, що загинули в бою за визволення станції Чоповичі.

Нагороди[ред. | ред. код]


Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Його іменем названо одну з вулиць Хмельницького. Також вулиця Вайсера є у місті Малин.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 1. М.: Воениз., 1987(рос.)
  • Золотые Звезды Полесья. 3-е изд., Киев, 1985(рос.)