Валютна війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Валютні війни, або конкурентна девальвація — послідовні навмисні дії урядів та центробанків кількох країн щодо досягнення відносно низького обмінного курсу для своєї національної валюти з метою збільшення власних обсягів експорту та скорочення імпорту. Збільшення обсягів експорту відбувається за рахунок зниження в іноземній валюті собівартості виробництва вітчизняних підприємств-експортерів та можливості знизити ціни на продукцію експортерів. При знеціненні місцевої валюти імпорт стає дорожчим і, отже, зменшується, що створює конкурентні переваги місцевих виробників.

Історія[ред. | ред. код]

Явище валютних війн досі було досить рідкісним. Широко визнано, що одним з епізодів є те, що сталося в 1930, коли деякі держави здійснювали продаж валюти нижче її реальної вартості, з метою придушення обсягів зовнішньої торгівлі інших країн[1].

Глава МВФ Домінік Стросс-Кан 2 жовтня 2010 заявив, з посиланням на ситуацію в КНР і заяву Мінфіну Бразилії про початок світової валютної війни, що новий спалах валютних воєн знову можливий.

Можливе регулювання[ред. | ред. код]

Професор Каліфорнійського університету Берклі Баррі Ейхенгрін вважає, що результатом ослаблення національних валют буде частково скоординована лібералізація монетарної політики[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «What is the International Monetary Fund?» (russian Edition)(revised Sept 95) // Международный валютный фонд, 1998 г., С.— 27, стр.5. ISBN 1-55775-789-5
  2. «В мире идет война за ослабление валют» [Архівовано 2019-07-17 у Wayback Machine.] // Ведомости, 29.09.2010, № 183(2881)