Пальма винна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Винна пальма)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пальма винна

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Streptophytina
Ембріофіти (Embryophyta)
Судинні (Tracheophyta)
Euphyllophyta
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Пальмоцвіті
Родина: Пальмові (Arecaceae)
Рід: Каріота (Caryota)
Вид: Пальма винна
Caryota urens
L., 1753
Посилання
Вікісховище: Caryota urens
EOL: 1090472
IPNI: 665636-1
ITIS: 506745
МСОП: 44393459
NCBI: 561305

Пальма винна (Caryota urens) — вид квіткових рослин родини пальмові (Arecaceae).

Назви[ред. | ред. код]

Завдяки своєму широкому ареалу пальма має багато побутових назв залежно від регіону. Найчастіше використовуються назви «винна пальма» або «каріота пекуча». Інші відомі назви: тоддієва пальма, пуншова пальма, цукрова пальма (є кілька видів цукрових пальм), рибохвоста пальма. Тамільською мовою назва пальми пишеться — கூந்தற்பனை, сингальською — කිතුල්, мовою каннада — ಬೈನೆ ಮರ, малайською — ചൂണ്ടപ്പന. На санскриті пальма називається моха-карін.

Винною, пуншовою або цукровою цю пальму називають через те, що із її суцвіть видобувають цукристий сік, який йде на виробництво вина та інших алкогольних напоїв. Звідси і походить назва «тоддієва пальма», адже із цього соку виробляють тодді (пальмове вино). Рибохвостою (англ. Fishtail-Palm) пальму називають за форму листя, що нагадує плавці риби.

Назва Caryota urens або каріота пекуча зобов'язана невеликим, 1-2 см в діаметрі, округлим плодам, соковита м'якуш яких містить кристали оксалату кальцію, що діють на шкіру дратівливо. У поводженні з ними треба бути обережними. Плоди ці неїстівні, хоча птахи та інші тварини поїдають їх.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширена у тропічних вологих лісах, на схилах гір на висоті до 1500 м над рівнем моря в Східній Індії, М'янмі, Таїланді, на Малайському архіпелазі.

Опис[ред. | ред. код]

Це одностовбурні дерева, 9-15 м заввишки і 30-45 см в діаметрі. Листя 5-6 м завдовжки і до 4,5 м шириною; частки неправильно-трикутне, 15 см завдовжки і 75-10 см шириною; вершина нерівномірно розсічена до половини частки. Суцвіття велике, багатоквіткове, що звисає. Вісь суцвіття 3-4 м завдовжки. Плід округлий, 1-2 см в діаметрі, червоний. Цвітіння настає в кінці життя дерева. Монокарпний вид — вмирає, коли дозріють плоди у найнижчій волоті. Цвітіння настає в віці 12-15 років і триває 5-7 років, так що тривалість життя рослини обмежена 20-25 роками.

Використання[ред. | ред. код]

Суцвіття при підрізанні виділяють солодкий сік, з якого отримують пальмовий цукор, а при зброджуванні — вино і горілку «тодді». Серцевина стовбура старих рослин дає їстівне саго, а вагінальні основи листових черешків — джерело міцного волокна, відомого під назвою «кітуль». З нього виготовляють папір, щітки, кошики, рибальські снасті, канати, мотузки. Волокно настільки міцне, що мотузками з нього пов'язують диких слонів.

Декоративна рослина, підходить для теплих світлих і просторих приміщень. Розмножують насінням, а також нащадками.

Посилання[ред. | ред. код]