Вовк Ангеліна Михайлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ангеліна Михайлівна Вовк
Ім'я при народженні Ангели́на Миха́йловна Вовк
Народився 16 вересня 1942(1942-09-16) (81 рік)
Тулун, Іркутська область, РРФСР, СРСР
Національність росіянка
Громадянство СРСР СРСРРосія Росія
Діяльність телеведуча, акторка
Alma mater Державний інститут театрального мистецтва (1965)
Роки діяльності 1966 — тепер. час
IMDb nm0903872
Нагороди та премії

CMNS: Ангеліна Михайлівна Вовк у Вікісховищі

Ангеліна Михайлівна Вовк (рос. Ангели́на Миха́йловна Вовк, нар. 16 вересня 1942, Тулун, Іркутська область, РРФСР, СРСР) — радянська і російська телеведуча та акторка. Ведуча телепрограми «Надобраніч, малюки». Народна артистка Росії (2006).

З 15 січня 2023 року перебуває під санкціями РНБО за антиукраїнську діяльність.[1][2]

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 16 вересня 1942 року в місті Тулун Іркутської області.

Батько, Михайло Микитович, під час Німецько-радянської війни служив військовим льотчиком-винищувачем. Загинув восени 1944 року, розбившись на літаку під час вильоту до Югославії. Мати, Марія Кузьмівна, після загибелі чоловіка переїхала з сім'єю до Москви, де працювала бухгалтером в аеропорту «Внуково».

1965 року закінчила акторський факультет ГИТИС а (курс майстрів: народного артиста РРФСР Григорія Кінського і народної артистки СРСР Про. М. Андровською, учнів До. С. Станіславського і В. І. Немировича-Данченка). Будучи студенткою, підробляла манекенницею в Загальносоюзному будинку моделей на Кузнецькому Мосту в Москві.

Після закінчення театрального інституту в 1966 році знялася у військовому фільмі «Прощавай» режисера і автора сценарію Григорія Поженяна.

1968 року вступила на режисерський курс, що відкрився у Москві у Всесоюзному державному інституті підвищення кваліфікації працівників телебачення і радіо при Держтелерадіо СРСР. Після першого року навчання, коли проходила режисерську практику на Шаболовці, зрозуміла, що ця професія їй не підходить.

Коли залишила режисерські курси, вирішила вступити на дикторські курси. Після їх закінчення була прийнята на роботу в дикторський відділ Центрального телебачення СРСР. Спочатку їй було доручено читати новини. Не любила і не вміла читати з папірця, оскільки у неї був поганий зір. Крім того, під час читання новин в прямому ефірі не могла довго зберігати серйозне обличчя, їй постійно хотілося сміятися. Тому, щоб уникнути звільнення, з посади диктора їй довелося відмовитися. Стала вести дитячі передачі «Будильник» і «На добраніч, малюки!», Музичні програми «Ранкова пошта» і «Музичний кіоск», концерти, фестивалі, конкурси та багато інших телевізійні передачі.

Громадський діяч. Щорічно влітку в Всеросійському дитячому центрі «Орлятко» на березі Чорного моря проводить дитячий музичний фестиваль «Писанка року», автором якого є.

Є президентом Російського фонду культури і мистецтва, підтримки дитячої творчості.

Громадянська позиція[ред. | ред. код]

Підтримує війну Росії проти України[3].

Ангеліна Вовк на книжковому фестивалі "Красная площадь". август 2019

Фігурант бази даних центру «Миротворець» (Свідоме порушення державного кордону України (поїздка до окупованого Криму); участь у пропагандистських заходах РФ та у спробах легалізації анексії АР Крим Росією.)[4].

Нагороди[ред. | ред. код]

Державні нагороди і звання[ред. | ред. код]

Громадські нагороди[ред. | ред. код]

  • 2006 — лауреат Всеросійської премії «Національне надбання» в номінації «За внесок в культуру».
  • 2007 — кавалер громадського Ордена Святого Олександра Невського «За працю і Вітчизна».
  • 2007 — Медаль преподобного Сергія Радонезького I ступеня і грамота Російська православна церква.
  • 2007 — Медаль ЦК КПРФ «90 років Великої Жовтневої соціалістичної Революції».
  • 2007 — кавалер ордена Міжнародного благодійного фонду «Меценати сторіччя» — за допомогу малозабезпеченим дітям.
  • 2012 — кавалер ордена «Ключ дружби», однією з вищих нагород Кемеровської області — за багаторічну успішну творчу діяльність, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток культури, відданість своїй справі, багаторічну плідну співпрацю з Кемеровською областю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України від 15 січня 2023 року № 23/2023 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 січня 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"»
  2. ВОВК Ангеліна Михайлівна - біографія, досьє, активи | Війна і санкції. sanctions.nazk.gov.ua (укр.). Процитовано 14 березня 2023. 
  3. "Дає гроші на війну проти нас": російська телеведуча в шоці від "зради" Ротару - Главред. glavred.net (укр.). Процитовано 16 листопада 2022. 
  4. Центр «Миротворець»: Вовк Ангеліна Михайлівна