Fire Punch

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вогняний удар)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Fire Punch
Перший том манґи, на якому зображено головний герой - Агні
ファイアパンチ
Faia Panchi
Вогняний удар
Жанртемне фентезі[1]
антиутопія[2]
надприродне[2]
трилер[2]
Аудиторіясьонен
Манґа
АвторФудзімото Тацукі
ВидавецьShueisha
Інші видавціViz Media
ІмпринтJump Comics+
ЖурналShonen Jump+
Період випуску18 квітня 2016 — 1 січня 2018
Кількість томів8 (Список томів)

Fire Punch (яп. ファイアパンチ, Faia Panchi, укр. Вогняний удар) — японська манґа, написана та проілюстрована Фудзімото Тацукі. З квітня 2016 року по січень 2018 року манґа була серіалізована на веб-сайті Shueisha Shonen Jump+, а її розділи було зібрано у вісім танкобонів. У Північній Америці компанія Viz Media отримала ліцензію на випуск манґи англійською мовою.

Дія манґи Fire Punch відбувається на замерзлій і безплідній Землі. Головний герой Агні — хлопець, який має благословення регенерації. Після того, як його село згоріло в невгасимому полум'ї, він постійно горів, страждаючи в муках і присязі помститися.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія «Вогняного удару» відбувається на Землі, яка замерзла й стала безплідною, нібито від рук істоти, відомої як Крижана Відьма. Відьма є однією з небагатьох, хто володіє особливими здібностями, відомими як «благословення». Головний герой, Агні, хлопець, який має благословення регенерації разом зі своєю сестрою Луною. Вони допомагають нечисленним мешканцям села жити на м'ясо з відрубаних рук Агні. Одного разу їхнє село відвідує благословенний Дома, який пропонує відвезти Агні до свого міста Бегемдорг. Дома, огидний їхньою практикою канібалізму, припалює мешканців своїм невгасимим полум'ям. Луна, регенерація якої відбувається повільніше, також піддається, але під час своєї смерті вона благає свого брата Агні «жити».

Постійно у вогні тіло Агні руйнується та відновлюється, залишаючи його в муках. За вісім років він знову може контролювати своє тіло, поклявшись помститися Домі. Агні натрапляє на конвой рабів у Бегемдорг і вбиває солдатів. Хлопчик на ім'я Сан (благословенний силою виробляти електрику), який вважає Агні богом, слідує за ним. Пізніше інші солдати знаходять Агні, і одна з них, Юда, блаженна, яка схожа на Луну, обезголовлює його. Вони везуть його в Бегемдорг, а Сана зв'язують і змушують генерувати електроенергію для міста. Розкаяний Дома просить вибачення в Агні, але не дозволяє Агні вбити його.

Юда вирішує спробувати вбити, здавалося б, безсмертного Агні, викинувши його відрубану голову в океан, і сідає там на поїзд. Також у поїзді знаходиться Тогата, ще один благословенний регенерацією та збочений кіноман, який зацікавився Агні, маючи намір зробити його героєм фільму режисера. Тогата вбиває всіх бегемдорзьких солдатів у поїзді, рятує дівчину на ім'я Ненето від зґвалтування та робить її оператором. Агні погоджується дозволити Тогаті зняти на відео помсту Домі в обмін на навчання.

У Бегемдорзі Агні вирішує звільнити рабів. Під час боротьби з благословеннями Бегемдорга полум'я Агні спалює місто, вбиваючи жителів. Агні перемагає благословенних, а рабів перевозить союзник, які також вважають Агні богом, називаючи його «Вогняним ударом». Юда, якій більше не потрібно підтримувати фасад божественного одкровення, підпалює себе полум'ям Агні, але її зупиняють, коли Крижана Відьма обезголовлює її. Крижана Відьма виявляє, що вона прихильниця Агні, і зникає, забравши з собою відрубану голову Юди.

Звільнені раби Бегемдорга (включаючи Сана) прибувають у покинуте село, і незабаром до них приєднуються Тогата та Агні. Тогата каже Агні, що для того, щоб село вижило, їм потрібно буде їсти м'ясо, вирізане з тіла Агні, і що селяни будуть поклонятися йому як своєму богу. Один з учнів Агні повідомляє йому, що поблизу були знайдені солдати Бегемдорга, серед яких і Дома. Учень, благословенний обмеженими телепатичними здібностями, також розкриває, що Тогата є трансгендерним чоловіком.

В іншому місці Крижана Відьма годує Юду через її регенерацію та показує, що вони двоє є «розвиненими» — членами розвиненої форми людства, які мають генетично ідентичний зовнішній вигляд і мають усі здібності кожного благословенного. Крижана відьма, насправді на ім'я Сурья, каже, що решта еволюційних істот мігрувала з Землі під час Льодовикового періоду, і що вона має намір знову зігріти планету, перетворивши Юду на велике дерево, яке поглинатиме життєву енергію всіх живих істот, тим самим розпочавши нову епоху. Причина, заявлена Сурьєю для цього, полягає в тому, що вона вірить, що дозволити планеті перезавантажитися врешті-решт призведе до створення іншої цивілізації, яка зніме фільм «Зоряні війни», виробництво якого було скасовано багато років тому.

Тим часом Агні заспокоює Тогату, оскільки він планував кинути Агні після того, як його таємниця була розкрита. Вони примиряються, і Агні заявляє, що збирається зіткнутися з Домою, якого Тогата дуже хоче зняти для свого фільму. Вони знаходять Дому, який зараз піклується про кількох дітей, і після короткої розмови Агні вирішує не вбивати його, щоб припинити цикл помсти. Однак його перемагають спогади про смерть Луни, і він закінчує тим, що вбиває Дому та багатьох дітей у стані фуги, знятий Тогатою. Прокинувшись, Агні намагається вбити себе, зайшовши в озеро; Тогата витягує його, але в процесі загоряється і помирає.

Несучи тіло Тогати, Агні виявляє, що велике дерево подолало село. Дерево — Юда, перетворена Крижаною Відьмою. Агні чує голос Юди, яку він вважає Луною, благаючи його вбити її на дереві. Він здатний знищити дерево, і в цьому процесі Юда використовує свої розвинуті сили, щоб погасити полум'я Агні та зупинити його регенерацію. Після того, як Юда регенерувалася, вона втратила будь-яку пам'ять про те, ким вона є, і Агні дає їй ім'я Луна та каже їй, що він її старший брат.

Агні та Луна йдуть, щоб знайти притулок, і знаходять покинуту соляну шахту, де вони знаходять деякий одяг. Пару затримує Лін, член невеликої групи вцілілих із групи дітей Доми, включаючи вагітну доньку Доми — Рану. Агні та Луна залишаються там протягом десяти років, поки Агні поступово відновлює свої регенеративні здібності. Оскільки Агні представляється лише «братом», ніхто з інших не знає, що він «Вогняний удар», відповідальний за смерть Доми. У цей час Агні та Луна починають сексуальні стосунки.

У селі Сан піднявся до месіанської позиції серед послідовників релігії Агні, агнізму. Він знає про таємне існування Агні в соляній шахті, але вирішує залишити їх у спокої, поки не дізнається, що Луна, з якою живе Агні, є Юдою, яка відповідальна за жорстокості в Бегемдорзі. Він наказує її схопити за наказом Крижаної Відьми, яка все ще бажає завершити ритуал дерева. Коли Луну схопили, Сан заявляє про свій намір спалити її живцем і страчує Крижану Відьму, коли вона протестує. Агні навмисно запалює себе знову і віддається своєму цілеспрямованому альтер-его «Вогняного удару», переслідуючи Агністів, щоб врятувати Луну. Сан радіє, коли бачить Агні, хоча той зовсім не впізнає його.

Обидва борються між собою, в результаті чого Сан згорає до смерті. Луна, відновивши деякі зі своїх попередніх спогадів, руйнує половину мозку Агні, дозволяючи йому регенерувати без спогадів, як це робила вона раніше. Потім вона доручає турботу про хворого на амнезію Агні Ненето, та дозволяє собі завершити ритуал дерева, щоб розморозити планету.

Через вісімдесят років невелика громада живе в теплій, родючій землі навколо основи дерева Луни, яке розгалужується далеко до зірок, щоб черпати енергію з далеких планет. Агні — якого тепер звуть Сан — проводить час у порожньому кінотеатрі, хоча фільмів для показу немає. Його викликають до ліжка Ненето, коли вона помирає. Один із її підлеглих передає йому таблетку, яка дозволить йому покінчити життя самогубством без регенерації, і закликає його використати її, оскільки люди, що вижили на Землі, виявили зброю, здатну вбити все живе, що залишилося. Вони також передають камеру Тогати, хоча — через пошкодження файлу — кадри, записані на ній, не мають звуку і повністю чорно-білі. Сан дивиться кадри свого власного життя в ролі Агні, і хоча він не впізнає людей чи подій, під час перегляду він стискає свій кулак.

Через сотні років Луна залишається на дереві, а гілки поширюються до все більш далеких зірок. Минають тисячоліття, і вона думає сама собі, чи опиниться в пастці назавжди. Вона спостерігає, як Земля під нею зруйнована астероїдом. Через мільйони років, коли Всесвіт уже мертвий, Сан приєднується до неї там, і хоча вони не пам'ятають одне одного, вони обіймаються, а потім засинають.

Публікація[ред. | ред. код]

«Вогняний удар», написаний та проілюстрований Тацукі Фудзімото, публікувався на веб-сайті Shonen Jump+ від Shueisha з 18 квітня 2016 року[3] до 1 січня 2018 року[4][5] Shueisha зібрали розділи манґи у вісім танкобонів, випущених з 4 липня 2016 року до 2 лютого 2018 року.

У Північній Америці Viz Media оголосили, що манґа отримала ліцензію на випуск англійською мовою в січні 2018 року. Вісім томів було опубліковано під підписом VIZ з 16 січня 2018 року до 15 жовтня 2019 року.

Список томів[ред. | ред. код]

Японською Англійською
Дата виходу ISBN Дата виходу ISBN
1 4 липня 2016 року[6]ISBN 978-4-08-880731-716 січня 2018 року[7]ISBN 978-1-4215-9717-1
2 4 жовтня 2016 року[8]ISBN 978-4-08-880797-317 квітня 2018 року[9]ISBN 978-1-4215-9718-8
3 2 грудня 2016 року[10]ISBN 978-4-08-880873-417 липня 2018 року[11]ISBN 978-1-4215-9719-5
4 3 березня 2017 року[12]ISBN 978-4-08-881014-016 жовтня 2018 року[13]ISBN 978-1-4215-9808-6
5 2 червня 2017 року[14]ISBN 978-4-08-881061-415 січня 2019 року[15]ISBN 978-1-4215-9944-1
6 4 серпня 2017 року[16]ISBN 978-4-08-881147-516 квітня 2019 року[17]ISBN 978-1-9747-0039-4
7 2 листопада 2017 року[18]ISBN 978-4-08-881170-316 липня 2019 року[19]ISBN 978-1-9747-0451-4
8 2 лютого 2018 року[20]ISBN 978-4-08-881327-115 жовтня 2019 року[21]ISBN 978-1-9747-0452-1

Сприйняття[ред. | ред. код]

На початку серіалізації манґу майже не рекламували через невеликий бюджет і не очікували, що вона стане темою для розмов, але одразу після публікації першого розділу вона дуже швидко «розлетілася» в соціальних мережах та навіть потрапила в тренди Twitter[22]. Головний редактор Shonen Jump+ Сюхей Хосоно сказав, що за 16 років, відколи він приєднався до Shueisha, це був перший випадок, коли твір так швидко поширився і став гарячою темою в онлайн-медіа[23]. Хосоно також заявив, що ця манґа разом з «World's End Harem» стали каталізаторами нового напливу користувачів Shonen Jump+ навесні 2016 року, і що щотижнева кількість активних читачів стрімко зросла з 1,1 мільйона до 1,3 мільйона[24].

У 2017 році «Вогняний удар» був номінований на 10-тий конкурс Manga Taishō.[25] Також манґа посіла 15-те місце в опитуванні «Комікси, рекомендовані працівниками національного книжкового магазину 2017 року», проведеному онлайн-книгарнею Honya Club.[26] Вона також посіла третє місце в списку найкращої манги 2017 року для читачів чоловічої статі Kono Manga ga Sugoi від Takarajimasha[27].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 「ファイアパンチ」最終8巻発売、炎を纏いし男のダークファンタジー. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 2 лютого 2018. Архів оригіналу за 15 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  2. а б в VIZ Media Announces the New Manga Series Fire Punch. Viz Media via Anime News Network. 15 січня 2018. Архів оригіналу за 13 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  3. Natalie. Natalie (яп.). Natasha, Inc. 18 квітня 2016. Архів оригіналу за 18 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  4. Shonen Jump+. Shōnen Jump+. Shueisha. 1 січня 2018. Архів оригіналу за 31 грудня 2017. Процитовано 24 червня 2020.
  5. Ressler, Karen (25 листопада 2018). Shonen Jump Magazine Launches 3 New Manga in December. Anime News Network. Архів оригіналу за 3 травня 2021. Процитовано 14 вересня 2019. Fujimoto launched Fire Punch on Shueisha's Shonen Jump+ website and app in April 2016, and ended it on January 1.
  6. ファイアパンチ 1 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 23 грудня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  7. Fire Punch, Vol. 1. Viz Media. Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  8. ファイアパンチ 2 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 22 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  9. Fire Punch, Vol. 2. Viz Media. Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  10. ファイアパンチ 3 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 2 червня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  11. Fire Punch, Vol. 3. Viz Media. Архів оригіналу за 18 листопада 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  12. ファイアパンチ 4 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 25 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  13. Fire Punch, Vol. 4. Viz Media. Процитовано 29 березня 2019.
  14. ファイアパンチ 5 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 29 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  15. Fire Punch, Vol. 5. Viz Media. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  16. ファイアパンチ 6 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 24 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  17. Fire Punch, Vol. 6. Viz Media. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  18. ファイアパンチ 7 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 28 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  19. Fire Punch, Vol. 7. Viz Media. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  20. ファイアパンチ 8 (яп.). Shueisha. Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.
  21. Fire Punch, Vol. 8. Viz Media. Архів оригіналу за 25 січня 2021. Процитовано 29 березня 2019.
  22. Inc, Natasha. 「ファイアパンチ」藤本タツキインタビュー - コミックナタリー 特集・インタビュー. コミックナタリー (яп.). Процитовано 17 липня 2023.
  23. 少年ジャンプ副編集長に聞く「漫画アプリ」の手ごたえ--デジタル作家の仕事場にも潜入. CNET Japan (яп.). 18 серпня 2016. Процитовано 17 липня 2023.
  24. 無料配信とも読み放題とも違う――自分だけのジャンプを作れる「Myジャンプ」の狙い. ITmedia Mobile (яп.). Процитовано 17 липня 2023.
  25. Hodgkins, Crystalyn (23 січня 2017). 10th Manga Taisho Awards Nominates 13 Titles. Anime News Network. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 14 вересня 2019.
  26. Pineda, Rafael Antonio (2 лютого 2017). Japanese Bookstores Recommend 15 Top Manga for 2017. Anime News Network. Архів оригіналу за 21 березня 2019. Процитовано 2 листопада 2020.
  27. Ressler, Karen (9 грудня 2016). Kono Manga ga Sugoi! Reveals 2017's Series Ranking for Male Readers. Anime News Network. Архів оригіналу за 7 червня 2019. Процитовано 14 вересня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]