Володимир-Волинська ікона Пресвятої Богородиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ікона Богородиці Володимир-Волинська — головна православна святиня Волині.

Ікона Богородиці Володимир-Волинської. ХІХ ст. З колекції Музею української домашньої ікони "Замку Радомисль"

Ікона належить до типу «Одигітрія» влахернського ізводу. Тип обличчя Богородиці однак близький до ікон римського ізводу (голова дещо витягнута, очі мигдалеподібні).

Один з найдавніших списків цього образу зберігається в Музеї Волинської ікони в Луцьку.

Історія походження ікони до кінця не з’ясована. Згідно з однією гіпотезою, вона була написана в 1289 році для кафедрального собору Луцька на замовлення князя Мстислава Даниловича (роки життя невідомі) — молодшого брата руського короля Льва (12281301), сина короля Данила (Галицького).

Інша версія відносить час написання ікони до XIV ст. — саме в той час, коли Волинь опинилася на перетині інтересів Литви-Русі і Польського королівства, на руський і зокрема волинський іконопис поволі починають впливати західні іконописні зразки, переважно передренесансні італійські.

В іконі однак простежувався балканський вплив. Вона була визнана чудотворною, а в XV столітті опинилася в храмі Покрови Пресвятої Богородиці, збудованому в той же час.

До ікони часто зверталися по захист в час воєн, нашесть неприятеля.

День ушанування ікони — 13 лютого.

Можливо, місцевою версією Богородиці Володимир-Волинської є шанована в Галичині ікона Богородиці Теребовлянської, яка відрізняється лише дрібними деталями.

Література[ред. | ред. код]

  • Кондаков Н. «Иконография Богоматери». – СПб. – Т. I, 1914; Т. II, 1915
  • Поселянин Е. «Богоматерь. Описание Ее земной жизни и чудотворных икон». – М. АНО «Православный журнал „Отдых христианина“». – 2002

Посилання[ред. | ред. код]