Вулиця Павла Сивицького (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Павла Сивицького
Мелітополь
Місцевість Піщане
Назва на честь Павла Сивицького
Колишні назви
Тельмана
Загальні відомості
Протяжність 2,4 км
Транспорт
Рух двосторонній
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа

Вулиця Павла Сивицькоговулиця в місті Мелітополь, одна з центральних вулиць селища Піщане. На ділянці від вулиці Михайла Оратовського до вулиці Білякова по вулиці Павла Сивицького йде значна частина транспортного потоку з автодороги М14 «ОдесаМелітопольНовоазовськ».

Перша відома згадка вулиці відноситься до 17 січня 1939[1]. Тоді її назвали на честь Ернста Тельмана. Але у 2016 р. вулицю перейменували, згідно із законом про декомунізацію, на честь видатного російського лісівника Павла Сивицького. 7 квітня 2023 року, під час Російського вторгнення в Україну, російська окупаційна влада Мелітополя видала наказ про повернення вулиці імені Тельмана[2].

Починається біля Річкового провулка, з'єднуючись там із Монастирською вулицею. Далі перетинається з вулицею Дружби, перетинає мостом Піщанський струмок, перетинається з вулицями Михайла Оратовського, Грибоєдова, Курчатова, Бердянською, Моторною, Бєлякова, 1-м і 2-м провулками Крилова, робить крутий поворот праворуч і піднімається на гору. з провулками Павла Сивицького, Бадигіна та Піщанською вулицею переходить на вулицю Бадигіна[3].

На вулиці Павла Сивицького знаходяться дві артезіанські свердловини міськводоканалу (діють з 1956—1958 років[4]), гаражний кооператив, магазин «Паляничка».

Транспорт[ред. | ред. код]

Вулицею проходять автобусні маршрути №№ 2, 5А, 22[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)
  2. У Мелітополі окупанти оприлюдили нові назви вулиць. РІА Мелітополь. 13 квітня 2023. Процитовано 26 квітня 2023.
  3. Мелітополь. План міста. Масштаб 1:17000. — Київ: Картографія, 2005, 2008.
  4. Коммунальное предприятие «ВОДОКАНАЛ» Мелитопольского городского совета Запорожской области. Архів оригіналу за 9 серпня 2011. Процитовано 14 квітня 2012.
  5. «Мелитополь. Горожанам предлагается обсудить маршрутную сеть», статья в «Мелитопольских ведомостях»