Вулиця Дружби (Мелітополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Дружби
Мелітополь
Місцевість Центр
Колишні назви
Шолохова
Загальні відомості
Протяжність 3 км
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа

Вулиця Дру́жби — вулиця в місті Мелітополь. Починається від проспекту Богдана Хмельницького, йде по горі правим берегом Піщанського струмка, перетинаючи Дачний провулок, Мурманський провулок, вулицю Станіславського, 1-й і 2-й Монастирські провулки, спускається з гори і закінчується перехрестям з вулицею Павла Сивицького[1].

Після німецько-радянської війни вулиця носила ім'я Михайла Шолохова. Коли в епоху десталінізації перестали називати вулиці іменами ще живих людей, вулицю було перейменовано, і з 29 жовтня 1957 року вона називається вулицею Дружби[2].

14 квітня 1961 року міськвиконком ухвалив рішення відкрити на вулиці Дружби міську публічну бібліотеку та назвати її на честь Тараса Шевченка[3].

Більшість вулиці забудована приватними житловими будинками. Між проспектом Богдана Хмельницького та Дачним провулком розташований висотний житловий масив. На розі вулиці Дружби та проспекту Богдана Хмельницького є 14-поверховий будинок, один із найвищих у Мелітополі. До 1990-х років у районі Мурманського провулка ширина вулиці перевищувала 100 метрів, але потім вулиця була забудована приватними особняками. Тут 4 листопада 2002 року біля особняка нинішнього мера Мелітополя (а тоді голови міськради) С. Г. Вальтера на нього було скоєно замах, але від вибуху постраждали лише два виконавці замаху[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мелітополь. План міста. Масштаб 1:17000. — Київ: Картографія, 2005, 2008.
  2. Н. В. Крылов. Улицы Мелитополя. Историко-географический словарь. — Мелитополь : Издательский дом МГТ, 2011. — 300 прим.(рос.)
  3. Крылов Н. В., Крылова А. Н. — «История Мелитополя в датах: 2016 год. Календарь и краткие справки» — Мелитополь, «Мелитополь», 2015.
  4. Взрыв по улице Дружбы: подозреваемым предъявлено обвинение, дело направляется в суд. Мелитопольские ведомости.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)