Вулиці розбитих ліхтарів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиці розбитих ліхтарів
Тип телесеріал
Телеканал(и) ТНТ, Перший канал, НТВ, Ched і СТС
Жанр детектив
Тривалість 51,5 ± 10 хв.
Керівник проєкту Aleksandr Kapitsad
Сценарист Andrei Kivinovd і Igor Ageyevd
Режисер Рогожкін Олександр Володимирович, Бортко Володимир Володимирович, Viktor Buturlind, Iskander Khamrayevd, Dmitri Svetozarovd, Аксьонов Віталій Євгеновичd, Ernest Yasand, Andrei Kravchukd, Vladislav Furmanovd, Снєжкін Сергій Олеговичd, Yury Fetingd, Evgeny Tatarskyd, Сорокін В'ячеслав Олексійовичd, Vladimir Studennikovd, Vladimir Nakhabtsevd і Valery Naumovd
Оператор Ivan Bagayevd
У головних ролях Юрій Кузнецов
Половцев Олександр Юрійович
Oleg Andreyevd
Борис Клюєв
Зібров Андрій Юрійович
Mikhail Luchkod
Boris Cherdyntsevd
Павло Новіковd (Василий, телохранитель)
Композитор Andrey Sigled, Andrey Ivanovd і Mikhail Mokiyenkod
Країна-виробник  Росія
Місце зйомок Санкт-Петербург
Мова оригіналу російська
Перший показ 4 січня 19983 червня 2019
Кількість сезонів 16
Кількість серій 501
Посилання

«Вулиці розбитих ліхтарів» (у відеопрокаті «Менти») — російський детективний телевізійний серіал, що вперше з'явився на телебаченні в 1998 році. Тривав п'ятнадцять сезонів, триває сімнадцять років. Серіал розповідає про будні працівників міліції, згодом поліції.

Сюжет[ред. | ред. код]

Кожнен епізод є окремим детективним розслідуванням. Однак події життя самих «ментів» перетікають із серії в серію.

1 сезон[ред. | ред. код]

У Санкт-Петербурзі в одному з РУВС, яким керує підполковник Петренко на прізвисько Мухомор, у відділі з розкриття умисних вбивств служать оперативниками капітан Казанцев на прізвисько Казанова, капітан Ларін, старший лейтенант Дукаліс і лейтенант Волков; керує відділом майор Соловец, якого підлеглі звуть Георгічем. Також в черговій частині РУВС служить майор Чердинцев.

У епізоді «Операція „Чисті руки“» за безпідставним звинуваченням заарештовують оперативника Олега Степанова у якого в сейфі знайшли «зниклі» докази за старою справою. Його друг і колега капітан Ларін вирішує розібратися у справі, оскільки очевидно, що докази підкинув хтось із своїх. Під підозру в числі інших потрапляє слідчий РУВС — старший лейтенант Абдулова, яка виявляється непричетною до даної справи;

У епізоді «Танці на льоду» за бійку в громадському місці в міліцію потрапляє бізнесмен Блюмінг, якого «менти» змушені відпустити за наказом зверху. Однак у відділенні він забуває теку з документами, яка потрапляє в руки лейтенанту Волкову. При погляді в документи з'ясовується, що там щось не чисто і Волков приймає рішення провести власне розслідування. Після розкриття майор Соловец пише керівництву представлення про підвищення Волкова в званні;

2 сезон[ред. | ред. код]

Капітан Казанцев їде у відрядження, і подальша його доля невідома. Замість нього у відділ приходить колишній слідчий — старший лейтенант Абдулова. Волков уже старший лейтенант.

5 сезон[ред. | ред. код]

У епізоді «Гарячі голови» керівництво ухвалило рішення присвоїти Волкову наступне звання — капітан, співробітники відділу готують з цієї нагоди свято в кафе. В цей же час перед нічним клубом троє солдатів строковиків вбивають одного з відвідувачів, менти починають об'їжджати військові частини з метою знайти вбивць, один з солдатів зауважує ментів і попереджає своїх друзів і вони прихопивши зброю біжать з частини. Солдати ховаються в одній з квартир житлового будинку, куди їх привіз таксист, колишній підопічний Волкова, в бутність роботи останнього в дитячій кімнаті міліції. Однак солдати вирішили з ним не розплачуватися, в результаті таксист звертається до Волкову за допомогою. Ларін, Дукаліс і Волков виїхали за вказаною адресою і виявили в квартирі втекли солдатів, Волков побіг за понятими, а Ларін став дзвонити Соловцов з проханням надіслати машину, під час дзвінка один із солдатів схопив гранату, висмикнув чеку і став висувати вимоги грошей і можливості втекти, Ларін і Дукаліс розіграли спектакль, що їм це не цікаво і вони йдуть. Солдат вставив чеку назад в гранату, відразу після чого Ларін його застрелив, граната випала з рук і з неї вискочила чека, що знаходилися в кімнаті включаючи Ларіна та Дукаліса загинули, підполковник Петренко після цього потрапив до лікарні з серцевим нападом. Волков приходить в замовлене кафе і на самоті випиває чарку горілки в честь присвоєння йому звання капітана.

6 сезон[ред. | ред. код]

Зі старої команди в забійному відділі залишилися тільки майор Соловец і капітан Волков.

У серії «Проста формальність» власниця кафе-бару «Гвоздика» Варя Замахіна в під'їзді власного будинку стала свідком вбивства і викликала міліцію, на виклик приїхав Волков разом з новим співробітником забійного відділу лейтенантом Порохнёй. Так як свідок бачила обличчя вбивці їй загрожує небезпека, тому Соловец доручає новачкові охороняти її, поки вони шукають вбивцю. В результаті Варя міцно здружилася з ментами і стала їх добровільної помічницею в подальших розслідуваннях.

У серії «Основна версія» до команди ментів приєднується новий співробітник — капітан Димов, який перевівся до них з главку — любитель японських бойових мистецтв, за що отримав прізвисько «Самурай», У серії «Серпневий щипач» на посаду начальника РУВС приходить полковник Єршов — ветеран Афганської кампанії, пристрасний рибалка, що отримав серед ментів прізвисько «Дід».

9 сезон[ред. | ред. код]

Соловец отримує підвищення і стає начальником РУВС у званні підполковника, замість нього начальником відділу розслідування вбивств стає Волков, якому було присвоєно звання майора. У забійному відділі продовжує працювати капітан Димов, а також новачки старший лейтенант ридання та лейтенанти Лапіна та Потапов (замість останнього в деяких серіях брав участь молодший лейтенант Кашкін, раніше проходив стажування у відділі).

10 сезон[ред. | ред. код]

У серії «Різники» керівництво ГУВС створює нову структуру — Міжрайонне УВС, в його завдання входить розслідування справ, які складно віднести до конкретного району. Главою нового підрозділу призначено полковника Фірсов на прізвисько «Кефірич». На чолі забійного відділу стає підполковник Соловец, а його заступником майор Волков, разом з ними переходять капітан Димов і старший лейтенант ридання, на новому місці до них приєднується вже старший лейтенант Порохня і два нових співробітника старший лейтенант Ушакова і молодший лейтенант Лобанов (в 11 сезоні — просто лейтенант). Так само в нову структуру переходить черговий — майор Чердинцев.

12 сезон[ред. | ред. код]

Міліція стає поліцією, в забійному відділі Міжрайонного УВС також проводиться реорганізація, Лобанов перекладається у відділ «К», що займається високими технологіями. У відділі з'являються нові співробітники — капітан Кримов, старший лейтенант Глушко, лейтенанти Савіна і Барський (знімався всього в декількох серіях). Порохня та Ушакова в цьому сезоні не з'являються.

13 сезон[ред. | ред. код]

Капітан Димов їде у відрядження, подальша його доля невідома, замість старшого лейтенанта Глушко у відділ приходить старший лейтенант Зайчик (знімався тільки в першій половині сезону), лейтенант Савіна виходить заміж за військового моряка і їде з ним у Владивосток.

У серії «Будинок з привидами» в Санкт-Петербург з Краснодара приїжджає лейтенант Маргарита Потапенко на пошуки втікача злочинця, оперативники відразу вдаються до її допомоги в розслідуванні чергової справи.

У серії «Мрія» у місті змінюється керівництво ГУВС — новим начальником стає генерал-майор Мерзлякін, переведений з Москви. Насамперед він відправляє у відставку полковника Фірсова і призначає на його місце полковника Градовікова, який приїхав з ним з Москви.

У серії «Дожити до прем'єри» новий начальник Міжрайонного УВС викликає підполковника Соловца і вимагає, щоб він разом з відділом написав прохання про відставку, щоб звільнити місце для московських колег. Соловец відмовляється, тепер співробітники забійного відділу повинні діяти суворо по інструкції, інакше їх звільнять.

У серії «Ворог твого ворога» Градовіков оголошує Соловцов, що незабаром в їх відділі з'явиться новий співробітник переведений з Москви. Соловец побоюється, що їм хочуть заслати шпигуна, щоб знайти привід для звільнення, однак на загальний подив цим співробітником виявляється вже став капітаном Порохня, який у Москві став другом Градовікова.

У серії «Хокку» Градовіков оголошує про ще один новому співробітнику відділу — цим співробітником виявляється лейтенант Ніколь Єгоркіна з родини високопосадовців, що потрапила в поліцію по блату. Співробітники забійного відділу спочатку холодно зустрічають нового співробітника.

Полковник Градовіков і генерал-майор Мерзлякін продовжують наполегливі спроби звільнити незговірливих співробітників забійного відділу, але Порохня і Єгоркіна геть відмовляються доносити на колег.

У серії «Справедливості заради» з Москви переїздять дружина і дочка Градовікова, але по дорозі з вокзалу їх викрадають, підполковник Соловец дізнавшись про подію, з власної ініціативи починає їх пошуки, чим викликає крайнє здивування у полковника.

У серії «Головний підозрюваний» підполковнику Соловцов і співробітникам забійного відділу Міжрайонного УВС доводиться рятувати генерала Мерзлякіна, що став головним підозрюваним у вбивстві. Після чого всі спроби звільнити ментів припиняються.

14 сезон[ред. | ред. код]

Лейтенант Єгоркіна завагітніла і йде з поліції, замість неї в забійний відділ Міжрайонного УВС приходить вже старший лейтенант Потапенко, яка перевелася з Краснодара. Ридань нарешті отримує довгоочікуване звання.

15 сезон[ред. | ред. код]

16 сезон[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Алексеева Ю. Є. Серіали забійної сили. — М., 2008. — С. 59-86. — (Клуб любителів серіалів) — 4000 прим. — ISBN 978-5-903646-12-8.